Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

2013: Ποια πρόσωπα ξεχώρισαν

Image
2013: Ποια πρόσωπα ξεχώρισαν
 clock 00:00 | 31/12/2013
writer icon newsroom ekriti.gr

Καθώς αποχαιρετάμε τη χρονιά που φεύγει, ας ρίξουμε μια ματιά στα πρόσωπα που ξεχώρισαν 2013.

 

Παύλος Φύσσας 

 

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο Παύλος Φύσσας,Έλληνας ράπερ με αντιφασιστική δράση,δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Η εν λόγω δολοφονία σημάδεψε τα πολτικά δρώμενα της Ελλάδας,καθώς ξεκίνησε μία περίοδος πολιτικών αλλαγών και ταραχών.

 

Edward Snowden 

 

Ή αλλιώς όπως τον αποκαλούν " Ο Πληροφοριοδότης".Ο Edward Snowden ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών,αποκάλυψε την εκτεταμένη και μαζική παρακολούθηση τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών της υπηρεσίας του,από τις οποίες δεν γλίτωσαν ηγέτες της διεθνούς κοινότητας, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 

 

Μαλάλα Γιουσαφζάι 

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο "Ζαχάρωφ" στη νεαρή από το Πακιστάν,η οποία επέζησε από την δολοφονική απόπειρα των Ταλιμπάν και αγωνίζεται πλέον για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Αφιέρωσε το βραβείο της στους "αφανείς" ήρωες του Πακιστάν.Σήμερα ζει στη Βρετανία με τους γονείς της και μέσα στο 2013 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της.

 

Peter Higgs 

 

Ο Βρετανός επιστήμονας προέβλεψε ότι υπάρχει το "Σωματίδιο του Θεού" τη δεκαετία του ’60. Βραβεύτηκε το 2013 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, σχεδόν 50 χρόνια μετά.

Τον Ιούλιο του 2012 οι ερευνητές του CERN επιβεβαίωσαν πειραματικά την ύπαρξη του εν λόγω σωματιδίου. 

 

Πάπας Φραγκίσκος 

 

 Ή αλλιώς "ο Πάπας του Λαού".Γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, αναδείχθηκε το πρόσωπο της Χρονιάς από τους αναγνώστες του αμερικανικού περιοδικού "TIME". Είναι ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική και μέσα σε εννιά μήνες έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων,με την ταπεινότητά του αλλά και τις πρωτοβουλίες του. Ενδεικτικά,δεν δίστασε να αγκαλιάσει άνθρωπο με σοβαρή δερματική ασθένεια,δίνοντας το παράδειγμα για την αποφυγή της περιθωριοποίησης.

 

Άνγκελα Μέρκελ 

 

 Η Νικήτρια.Σαφώς και το μεγάλο στοίχημα για την Κ.Μέρκελ μέσα στο 2013, ήταν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου για την καγκελαρία. Η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος,κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια για τρίτη φορά.

Ωμός ρεαλισμός, αυτό είναι το στυλ Μέρκελ και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Γερμανούς ψηφοφόρους. 

 

Πρίγκιπας Γεώργιος 

 

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιουλίου. Είναι ο πρωτότοκος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της δούκισσας του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον.

Ο πρίγκιπας Γεώργιος Λουδοβίκος Αλέξανδρος είναι ο τρίτος διάδοχος στο βρετανικό θρόνο. 

 

Αντζελίνα Τζολί 

 

Η δημοφιλής ηθοποιός αποκάλυψε στους "New York Times" ότι υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή, για να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού.

Δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, είχε 87% πιθανότητες να προσβληθεί από καρκίνο του στήθους και 50% πιθανότητες από καρκίνο των ωοθηκών

Η Τζολί αποφάσισε να μειώσει όσο μπορούσε το ρίσκο. Η μητέρα της πάλεψε για περισσότερα από 10 χρόνια με τον καρκίνο και τελικά πέθανε στα 56 της χρόνια.

Η ιστορία της γνωστής ηθοποιού συγκίνησε τον κόσμο ενώ ευαισθητοποίησε μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού ως προς τον έλεγχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας. 

 

Ερντέμ Γκιουντούζ 

 

Η αλλιώς ο" Όρθιος Άνθρωπος". 

Ο κατά κόσμoν Τούρκος χορογράφος και καλλιτέχνης Ερντέμ Γκιουντούζ έγινε μέσα σε λίγες μέρες ο νέος ήρωας, αφού όλα τα social media και τα κανάλια του κόσμου διέδωσαν την αποτελεσματική και ειρηνική του διαμαρτυρία στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντέμ απλά στάθηκε όρθιος με τα χέρια στις τσέπες, ακίνητος κι αμίλητος, με το σακίδιό του στην πλάτη, στο ίδιο σημείο για 8 συνεχείς ώρες ατενίζοντας το πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ,κρεμασμένο στο υπό κατεδάφιση πολιτιστικό κέντρο που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη.

Η φιγούρα του έκανε το γύρο του κόσμου και ο «Όρθιος Άνθρωπος» έγινε το σύμβολο της ειρηνικής αντίστασης στη πλατεία Ταξίμ της Τουρκίας, στην αυταρχική κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis