Ελλάδα

1821 – 2021: Το διαχρονικό μήνυμα της Επανάστασης των Ελλήνων

Ελληνική Σημαία

Του Γιώργου Λαμπράκη

«Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Μέσα σε αυτές τις ξεκάθαρες και γεμάτες νόημα λέξεις, συμπυκνώνεται ο ξεσηκωμός των Ελλήνων, πριν από 200 χρόνια και ο αγώνας που έβαλε τέλος σε τέσσερις αιώνες σκλαβιάς και υποταγής.

«Aργειε νάλθει εκείνη η μέρα,
Και ήταν όλα σιωπηλά,
γιατί τάσκιαζε η φοβέρα
και τα πλάκωνε η σκλαβιά.

Δυστυχής! Παρηγορία
μόνη σου έμενε να λες
περασμένα μεγαλεία
και διηγώντας τα να κλαις» (Διονύσιος ΣολωμόςΎμνος εις την Ελευθερίαν).

Με ορμή και τεράστια δύναμη ψυχής, οι Έλληνες έδωσαν έναν άνισο αγώνα
Με ορμή και τεράστια δύναμη ψυχής, οι Έλληνες έδωσαν έναν άνισο αγώνα

Κόντρα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και στην «Ιερή Συμμαχία» που εξουσίαζε τότε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Έλληνες πήραν τα όπλα ενάντια στον προαιώνιο εχθρό του Γένους και με το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» να πυρπολεί τις καρδιές των επαναστατών, ξεκίνησαν τον ιερό Αγώνα.

Η ώρα της Λευτεριάς είχε σημάνει!

Από το 1453 και την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι και τον Μάρτη του 1821, είχαν προηγηθεί 123 επαναστάσεις τις οποίες οι Τούρκοι έπνιξαν στο αίμα. Αυθορμητισμός, ελλιπής προετοιμασία, υποσχέσεις από ξένες δυνάμεις και τελικά εγκατάλειψη των επαναστατών, δεν απέφεραν τους αναμενόμενους καρπούς…

«Με τα ρούχα αιματωμένα
ξέρω ότι έβγαινες κρυφά
να γυρεύεις εις τα ξένα
άλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή το δρόμο επήρες,
εξανάλθες μοναχή.
Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,
εάν η χρεία τες κουρταλεί».

Απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Έλληνες έξειξαν ότι ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα
Απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Έλληνες έξειξαν ότι ενωμένοι μπορούν να κάνουν θαύματα

Όμως, εκείνη την άνοιξη του 1821 όλα ήταν διαφορετικά! Είχε προηγηθεί από το 1814 η Φιλική Εταιρία που κάτω κυριολεκτικά από τη μύτη των Τούρκων και με αφάνταστες δυσκολίες άναβε τη σπίθα του ξεσηκωμού σε κάθε γωνιά του ελληνισμού.

Με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη επικεφαλής του Αγώνα το πρώτο κρίσιμο διάστημα, την προεργασία των Αποστόλων της Φιλικής Εταιρείας και το γεγονός πως οι Έλληνες ήταν πλέον στο …κλαρί και περίμεναν «την πρώτη φωτιά» με μπροστάρηδες τους Καπεταναίους, η Επανάσταση του 1821 άνοιξε το δρόμο προς την Ελευθερία!

«Τρέχουν άρματα χιλιάδες,
σαν το κύμα εις το γιαλό.
Αλλ’ οι ανδρείοι παλικαράδες
δεν ψηφούν τον αριθμό.

Ω τρακόσιοι! Σηκωθείτε
και ξανάλθετε σ’ εμάς
τα παιδιά σας θέλ’ ιδήτε
πόσο μοιάζουνε με σας».

Αυτή την σημαντική επέτειο, την απαρχή της αναγεννήσεως του Έθνους από τις ίδιες του τις στάχτες, εορτάζουμε στις 25 του Μάρτη. Ο εορτασμός (διπλός, μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου) αναδεικνύει την προαιώνια πολεμική αρετή των Ελλήνων: Γιορτάζεται η έναρξη ενός πολέμου και όχι ο τερματισμός και η επέτειος της Ανεξαρτησίας. Τιμάται η μέρα που οι Έλληνες πήραν τα όπλα για να ελευθερώσουν αδελφούς και εδάφη, για να αποτινάξουν για πάντα τα 400 χρόνια τουρκικού ζυγού. Η μέρα που η Ελλάδα ενέπνευσε, έγινε αγγελιοφόρος ελπίδας και ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Η γενιά μας έχει την τύχη και την τιμή να είναι αυτή που θα εορτάσει τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ίσως όχι με τις συνθήκες που θα θέλαμε, όμως κανένας και τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει αυτό το μοναδικό γεγονός. Το μήνυμα είναι τόσο δυνατό που θα διαπεράσει και πάλι την Οικουμένη.

«Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη
που με βία μετρά τη γη.

Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1821: Οι Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης

Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Του Αντώνη Σανουδάκη*

Σημαίες και λάβαρα της Επανάστασης του 1821

Επανάσταση 1821: Η ενδυμασία των αγωνιστών στην Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα (φώτο)

Ο ρόλος της Εκκλησίας της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Του Μανόλη Κ. Μακράκη*

Ελλάδα

Γλυκά Νερά: «Η Καρολάιν δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κακό στο παιδί»

Καρολάιν - Γλυκά Νερά

Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε η γυναίκα που ζει δίπλα από την μοιραία μεζονέτα στα Γλυκά Νερά, η οποία θεωρείται πρόσωπο κλειδί στη δικογραφία.

Ένας τοίχος χώριζε την Καρολάιν από τη φίλη της στο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμενε από τον Μάρτιο του 2019 στα Γλυκά Νερά.

«Λάτρευε τη Λυδία η Καρολαίν, εξαιρετική μαμά ήρεμη πάρα πολύ ήρεμο παιδί. Και φαίνεται ο άνθρωπος και στο παιδάκι του και στα ζώα του» σημείωσε.

Ήταν εκείνη που άκουσε τη νύχτα της φρίκης μόνο κάποια βήματα στη σκάλα των γειτόνων της και το κλάμα του σκύλου που βρέθηκε κρεμασμένος.

«Μπορούσε να χτυπήσει αυτή η γυναίκα το παιδί της;»
 

Δεν άκουσε κανένα θόρυβο νωρίτερα και ο ισχυρισμός από τον καθ’ ομολόγιαν συζυγοκτόνο πως η Καρολάιν είχε χτυπήσει το παιδί της πριν φθάσει εκείνος στο έγκλημα, προκαλεί την έντονη αντίδρασή της.

«Μπορούσε να χτυπήσει αυτή η γυναίκα το παιδί της; Ούτε γι’ αστείο! Εδώ και τα ζωάκια που προσπαθούσαμε να τα βάλουμε για νοσηλεία, κάποια άγρια που θέλουν λίγο μεταχείριση πιο… για να τα βάλεις σε ένα κλουβί κι η Καρολάιν ήταν πάντα με το χάδι ένας πολύ τρυφερός άνθρωπος τι λέμε τώρα! Το παιδί της ήταν πάνω απ’ όλα. Και η Καρολάιν παιδί ήταν, 20 χρονών δεν μπορείτε να φανταστείτε αγάπη που είχε για τη Λυδία» τόνισε.

Η γυναίκα μιλούσε καθημερινά με το κορίτσι και είχαν αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση. «Πολλές φορές θέλαμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο και μου έλεγε κοιμάται η Λυδία. Δηλαδή δεν θα σήκωνε το τηλέφωνο αν κοιμόταν η Λυδία πάνω της. Της το έλεγα ‘σε θαυμάζω για την ωριμότητα δηλαδή είσαι πολύ πολύ σωστή μαμά’» πρόσθεσε η γειτόνισσα του ζευγαριού.

Η ερώτηση για τον συζυγοκτόνο…
 

Ερωτηθείσα για πιθανά προβλήματα στον γάμο του 32χρονου πιλότου με την Καρολάιν, η γειτόνισσα δεν θέλησε να απαντήσει. Το μόνο πράγμα που θα πει είναι «ότι πρόβλημα να έχει ένας άνθρωπος, καταλάβατε με τον σύζυγό του, δεν είναι λύση σκοτώνω, η λύση είναι χωρίζω έτσι δεν είναι; Καταλάβατε τι εννοώ…»

Σε κάποιες συναντήσεις τους ήταν παρών και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Όταν φθάνει εκεί η συζήτηση της γυναίκας με τη δημοσιογράφο τα λόγια μένουν μισά. Αναφέρει μόνο πως ήταν διαφορετικοί άνθρωποι. «Ήταν πιο κλειστός χαρακτήρας, ήταν διαφορετικός δεν ήταν τόσο ανοιχτός χαρακτήρας όπως ήταν η Καρολάιν. Η Καρολάιν ήταν ένα παιδί έξω καρδιά!» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση με τον άνθρωπο που έβλεπε καθημερινά την Καρολάιν κλείνει όταν ξεσπά απαρηγόρητη σε δάκρυα, ένα απόσπασμα που το MEGA επέλεξε συνειδητά να μην προβάλει σεβόμενο την οδύνη της γυναίκας αυτής.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Γλυκά Νερά: Η οικογένεια της Κάρολαϊν σκέφτεται να κάνει αλλαγές στον τάφο της

Γλυκά Νερά: Έβλεπε βίντεο για τον «δράκο της Νέας Σμύρνης» πριν δολοφονήσει την Καρολάιν

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Νέο μυστήριο με ταξίδι στην Κρήτη και σπίτι στη Σούδα