Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Ξηροί καρποί: Μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης

Image
Μειώνουν σάκχαρο, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
 clock 22:31 | 17/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, στην Ισπανία διαπίστωσε ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλουν θετικά στη ψυχική υγεία και να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 13.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 37 έως 73 ετών, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης.

Κατέγραψαν την κατανάλωση ξηρών καρπών των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανάλατων ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια, των αλατισμένων και των καβουρδισμένων ξηρών καρπών.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το 8% διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών –που ισοδυναμεί με μια μερίδα 30 γραμμαρίων την ημέρα– συνδέθηκε με 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς.

Αυτά τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και την υγεία, είπαν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση των ξηρών καρπών στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Bruno Bizzozero-Peroni, από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, στην Ισπανία, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών, η οποία συνδέεται με 17% μείωση της κατάθλιψης. Η μελέτη ανέλυσε την προοπτική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του κινδύνου κατάθλιψης σε ένα μεγάλο δείγμα μεσήλικων και ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το κύριο εύρημα είναι ότι η τακτική, χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με την μη κατανάλωση ξηρών καρπών. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς για την πρόληψη της κατάθλιψης σε όσους δεν έχουν άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη, όπως η παχυσαρκία, οι ανθυγιεινές συμπεριφορές, η μοναξιά και οι διάφορες παθήσεις. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής, οι μελλοντικές μακροπρόθεσμες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της κατάθλιψης στους ενήλικες».

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών ισοδυναμεί περίπου με 20 αμύγδαλα, 10 φιστίκια Βραζιλίας, 15 κάσιους, 40 φιστίκια ή 30 φιστίκια Αιγίνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Nutrition.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ΑΤΜ τράπεζας «τρελάθηκαν» και μοίραζαν ευρώ σε όλους

Πλούσιος Ιταλός τα "άκουσε" από σερβιτόρο επειδή άφησε μόνο 500 ευρώ φιλοδώρημα

Πυρκαγιές στη Χαβάη: Στους 106 οι νεκροί – Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis