Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Το τζόκινγκ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Image
τζοκινγκ
 clock 09:30 | 08/06/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Λίγο περπάτημα με γρήγορο βήμα την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ακόμα και σε πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Δύο ξεχωριστές μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο Ογκολογίας στον κόσμο αποκαλύπτουν ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να αποτελέσει ισχυρό βοήθημα για τους ασθενείς, επιβραδύνοντας την εξέλιξη του καρκίνου και παρατείνοντας σημαντικά τη ζωή.

Και δεν χρειάζεται να κάνουν οι ασθενείς κάτι εξαντλητικό: 25 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα την ημέρα είναι αρκετά για να δουν σημαντικά οφέλη.

Το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους είναι να φροντίσουν να τρώνε υγιεινά, συμπεριλαμβάνοντας τουλάχιστον τρία φρούτα και δύο σαλάτες στην ημερήσια διατροφή τους.

Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2017) στο Σικάγο, προέρχονται από μελέτες με πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού, όπως αναφέρουν tanea.gr.

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν 337 νεοδιαγνωσθείσες γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση των όγκων τους.

Οι ερευνητές τις χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων γυμναζόταν με μέτρια ένταση επί 180 λεπτά την εβδομάδα για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Έπειτα από 8 χρόνια παρακολούθησης, όσες είχαν συμμετάσχει στην ομάδα της άσκησης είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν πεθάνει σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους ασθενείς οι οποίες ουδέποτε είχαν γυμνασθεί.

Οι ασθενείς που είχαν γυμναστεί είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου τους.

Όπως είπε στο συνέδριο η δρ Σάντρα Χέιζ, καθηγήτρια στη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ (QUT), οι περισσότερες από τις γυναίκες που γυμνάζονταν χρησιμοποιούσαν το περπάτημα ως την κύρια φυσική δραστηριότητα, ενώ μερικές έκαναν και ασκήσεις αντίστασης όπως βάρη ή cross training.

Η δρ Χέιζ πρόσθεσε ότι ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Στο παχύ έντερο

Στη δεύτερη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), συμμετείχαν 992 εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από στάδιο ΙΙΙ καρκίνο του παχέος εντέρου, δηλαδή από καρκίνο ο οποίος είχε αρχίσει να εξαπλώνεται από την θέση όπου είχε πρωτοαναπτυχθεί.

Όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί στην καθιερωμένη θεραπεία για τη νόσο τους, συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και εν γένει τον τρόπο ζωής τους.

Όσοι από αυτούς γυμνάζονταν με μέτρια ένταση επί 150 λεπτά την εβδομάδα και επιπλέον τρέφονταν υγιεινά, περιορίζοντας το κόκκινο και τα επεξεργασμένα κρεατικά καθώς και τα πολλά λιπαρά και τα τηγανητά, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 7 χρόνια.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς ενδείξεις της νόσου τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που φροντίζουν να έχουν υγιές σωματικό βάρος, γυμνάζονται τακτικά και ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, φτωχή σε κόκκινα/επεξεργασμένα κρέατα και με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έχουν μεγαλύτερη επιβίωση απ’ ό,τι οι ασθενείς που δεν υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis