Υγεία

Τι οδηγεί τους εφήβους σε υπερκατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης

ζαχαρη

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ έδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο καταναλώνουν οι έφηβοι ασχολούμενοι με ηλεκτρονικές συσκευές τόσο περισσότερη ζάχαρη και καφεΐνη καταναλώνουν.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE, έδειξαν ότι πάνω από το 27% των εφήβων υπερβαίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης και το 21% ξεπερνά τα αντίστοιχα επίπεδα καφεΐνης που παίρνουν από τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Οι άντρες κατανάλωναν περισσότερες αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά από τις γυναίκες και οι έφηβοι της β γυμνασίου περισσότερα από αυτούς της α λυκείου.

Η Δρ Κάθριν Μόρισον, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ, συν-διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για το Μεταβολισμό, την Παχυσαρκία και το Διαβήτη του αντίστοιχου Πανεπιστημίου και ενδοκρινολόγος για παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων Μακ Μάστερ, εξήγησε ότι μεταξύ του 2013 και του 2016 υπήρξε μια πίεση να μειωθεί η κατανάλωση αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών στις ΗΠΑ αλλά φαίνεται ότι η αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και ιδιαίτερα της τηλεόρασης συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και καφεΐνης.

«Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μέσω της συμβουλευτικής ή πρόληψης θα μπορούσε να βοηθήσει», τονίζει η ίδια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 32.418 συμμετέχοντες, εφήβους από 13-14 ετών και 15-16 ετών.

Φάνηκε πως κάθε επιπλέον ώρα τηλεόρασης συνδέθηκε με 32% μεγαλύτερη πιθανότητα υπέρβασης των συνιστώμενων, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επιπέδων κατανάλωσης ζάχαρης και με 28% αυξημένη πιθανότητα υπέρβασης των αντίστοιχων επιπέδων καφεΐνης. Παράλληλα κάθε ώρα που περνούν οι έφηβοι μιλώντας στο κινητό ή χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αύξησε επίσης τον κίνδυνο υπέρβασης των συνιστώμενων επιπέδων ζάχαρης ή καφεΐνης.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών συνδέθηκε ελάχιστα με την κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις εκστρατείες μάρκετινγκ που στοχεύουν σε αυτούς που παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αναμενόταν μια ιδιαίτερα ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης από ενεργειακά ποτά ή αναψυκτικά και της χρήσης βιντεοπαιχνιδιών, η τηλεόραση, πάντως, συνδέθηκε πιο έντονα με υπερβολική κατανάλωση αυτών των στοιχείων», δήλωσε η Μόρισον.

Ωστόσο, η χρήση υπολογιστή στο πλαίσιο του σχολείου συνδέθηκε με χαμηλότερη πιθανότητα υπέρβασης των συνιστώμενων επιπέδων κατανάλωσης ζάχαρης.

Τα ποτά που είτε περιλαμβάνουν ζάχαρη είτε τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα σφραγίσματα στα δόντια και τις κακές συνήθειες ύπνου. Η καφεΐνη, που συναντάται στα ενεργειακά ποτά, συνδέεται με πονοκεφάλους, υψηλότερη αρτηριακή πίεση, ναυτία, εμετό, διάρροια και πόνο στο στήθος, καθώς και κακό ύπνο. Ως εκ τούτου, τόσο η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία όσο και η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία παροτρύνουν τους γιατρούς να ευαισθητοποιήσουν τους νέους και τις οικογένειες για τους κινδύνους αυτών των σκευασμάτων και τους συστήνουν να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους.

Υγεία

Μόσιαλος για την κατάσταση στο Ισραήλ: Σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων

Ηλίας Μόσιαλος

Λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ισραήλ έκανε ο Ηλίας Μόσιαλος σε νέο άρθρο του.

Ο καθηγητής του London School of Economics κι εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς θεσμούς, εξήγησε γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns στη χώρα, παρά την αύξηση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων και αναφέρθηκε στη λήψη άμεσων μέτρων, που έχουν αιτηθεί οι ειδικοί του Ισραήλ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο άρθρο του, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Haaretz οι ειδικοί της δημόσιας υγείας στο Ισραήλ προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των ασθενών με οξεία ασθένεια COVID-19. Μερικοί μάλιστα φοβούνται πως θα υπάρξουν εκατοντάδες σοβαρά άρρωστοι ασθενείς εντός πέντε εβδομάδων.

Γιατί δεν γίνονται τοπικά lockdowns; Γιατί η αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και ασθενών είναι σημαντική και δεν έχει νόημα να οριστούν κάποιες κοινότητες ως εστίες αναζωπύρωσης, καθώς πάρα πολλές εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Επομένως, ο περιορισμός των κρουσμάτων σε μεμονωμένες περιοχές και κοινότητες θα είναι πολύ δύσκολος.

Όταν λέμε σημαντική αύξηση εννοούμε το εξής: συνολικά 1.013 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν την Τετάρτη (522 σήμερα) που μας πέρασε, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα από την έναρξη της επιδημίας στο Ισραήλ τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Από αυτούς, 12 άτομα είναι σοβαρά άρρωστοι, αυξάνοντας τον αριθμό αυτών των ασθενών στο Ισραήλ σε 58 ενώ ήταν μόλις 38 δύο εβδομάδες πριν.

Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, στο απόγειο της κρίσης στα μέσα Απριλίου, στο Ισραήλ 180 ασθενείς ήταν σοβαρά άρρωστοι, με 130 από αυτούς σε αναπνευστήρες.

Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με Covid-19 αυξήθηκε επίσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από 146 στις 18 Ιουνίου σε 270 την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Από τους 270 ασθενείς στο νοσοκομείο, 141 ήταν σε καλή κατάσταση, 71 σε μέτρια κατάσταση, ενώ 24 από τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά είναι σε μηχανική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται κάθε μέρα 20.000 τεστ και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται ανοίγοντας ξανά τις μονάδες Covid-19 που είχαν κλείσει.

Η ποιοτική σύσταση των νέων κρουσμάτων είναι επίσης ανησυχητική.

Οι περισσότεροι από αυτούς που διαγνώστηκαν θετικοί πρόσφατα είναι νεαροί ενήλικες, και μερικοί από αυτούς ασυμπτωματικοί. Ένας φόβος που εκφράζεται είναι ότι οι ασυμπτωματικοί νέοι που έχουν μολυνθεί αλλά δεν το γνωρίζουν μπορούν εύκολα να μολύνουν ή έχουν ήδη μολύνει ηλικιωμένα άτομα με τα οποία βρίσκονται σε τακτική επαφή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα νοσήσουν σοβαρά.

Ταυτόχρονα, 1.591 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων 276 γιατρών και 443 νοσηλευτών. Δηλαδή υπάρχει και αύξηση του αριθμού των εργαζομένων σε καραντίνα, ενώ πολλοί από αυτούς μολύνθηκαν εκτός νοσοκομείου.

Ο καθηγητής Eli Waxman του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, εξηγεί ότι ο σημερινός χαμηλός αριθμός σοβαρών ασθενών δίνει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση πως η κατάσταση είναι εύκολη.

Η ομάδα του Waxman επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Υγείας Yuli Edelstein το Σάββατο, και συνέστησαν τη λήψη άμεσων μέτρων για τον αποκλεισμό της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένων νέων περιορισμών στο κοινό, προειδοποιώντας ότι «το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο αυτής της επιδημίας».