Υγεία

Θα μπορούσε η άνοιξη να περιορίσει τον κορωνοϊό;

κορωνοϊός

Ενώ ήδη έχουν έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.200 άτομα, και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 76.000 άτομα, οι επιστήμονες Υγείας, επιχειρηματίες αλλά και οι αγορές, προσπαθούν να βρουν στοιχεία για το εάν ο νέος κορονοϊός COVID-19 θα σταματήσει να εξαπλώνεται όσο ο καιρός θα γίνεται πιο θερμός στο βόρειο ημισφαίριο.  

Ξέρουμε αν ο κορονοϊός είναι εποχιακός; 

Σε αυτό ελπίζουν κάποιοι λοιμωξιολόγοι. Αλλά δεν μπορούν να είναι ακόμα σίγουροι, επειδή ο ιός αυτός είναι αρκετά καινούργιος για να επιτρέπει στους γιατρούς να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

«Στο μόνο που μπορούμε να σταθούμε είναι αναλογίες με άλλους ιούς που εξαπλώνονται με παρόμοιο τρόπο», λέει ο Πολ Χάντερ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Βρετανίας.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, ο βήχας και το κοινό κρυολόγημα, επηρεάζονται εποχιακά και έτσι οι εστίες τους μπορούν ευκολότερα να προβλεφθούν και να περιοριστούν. Είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ενισχύουν τη μετάδοση των ιών: Ο ψυχρός καιρός, η υγρασία και ο τρόπος συμπεριφοράς των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη μιας επιδημίας.

Γιατί τον χειμώνα εξαπλώνονται περισσότεροι οι αναπνευστικές λοιμώξεις;

«Ο λόγος για τον οποίο θεωρείται ότι ο κρύος καιρός προκαλεί έξαρση βήχα, κρυολογήματος και γρίπης είναι ότι ο ψυχρός αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς, γεγονός που μας καθιστά πιο ευάλωτους στις ιογενείς λοιμώξεις», λέει ο Σάιμον Κλαρκ, ειδικός στην κυτταρική μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Επίσης τον χειμώνα έχουμε την τάση να βρισκόμαστε περισσότερο μέσα σε κλειστούς χώρους, συχνά με κόσμο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, εξαπλώνονται με τα σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν ένα άτομο που έχει τον ιό βήξει ή φτερνιστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός, τα σταγονίδια αυτά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ταξιδεύοντας περισσότερο και μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους.

Άρα η άφιξη της άνοιξης θα βοηθήσει να ελεγχθεί ο COVID-19;

«Είναι πολύ πιθανό να κοπάσει την άνοιξη», λέει ο Κλαρκ. «Είναι απίθανο να χειροτερέψουν τα πράγματα, αλλά δεν γνωρίζουμε σίγουρα - είναι μια θεωρητική εικασία».

Ο Χάντερ υπερθεματίζει, λέγοντας ότι είναι πιθανό «η ασθένεια να μειωθεί σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο».

«Το αν θα επιστρέψει είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα», πρόσθεσε. «Δεν θα με εξέπληττε εάν εξαφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι και εμφανιζόταν ξανά τον χειμώνα». 

via

Πολιτικό Παρασκήνιο

Το 24ωρο του Κυριάκου Μητσοτάκη την εποχή του κορωνοϊού

μητσοτάκης μαξίμου κορωνοϊός

Σε «αίθουσα πολέμου» μετατράπηκε εν μία νυκτί το Μέγαρο Μαξίμου. Στο νεοκλασικό κτίριο της Ηρώδου Αττικού επιβεβαιώνεται αυτή την περίοδο η περίφημη σχετικότητα του χρόνου. Διατηρώντας για τον εαυτό του τις αμετακίνητες συνήθειες της πρωινής γυμναστικής, της ανάγνωσης των εφημερίδων και των πρώτων reports , ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει αυτό που έχει καθιερωθεί ως «μάχη του κορωνοϊού» στις 8.30 με τον πρωινό καφέ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα Σαββατοκύριακο", δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη συγκεντρώνονται ο διευθυντής του γραφείου του Γρηγόρης Δημητριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, οι στενοί συνεργάτες του από τη Βουλή (Μιχάλης Μπεκίρης και Γιώργος Μυλωνάκης), το επικοινωνιακό επιτελείο και ο Έρικ Παρκς, που έχει τρέξει την καμπάνια των βίντεο για τον κορωνοϊό. Ακολουθεί στις 9.30 η τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην οποία είναι παρόντες οι γενικοί γραμματείς, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Στη συνέχεια γίνονται τηλεδιασκέψεις με διάφορα υπουργεία. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι διαθέσιμος σε εβδομαδιαία βάση 24 ώρες το 24ωρο. «Έχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου» λέει ο ίδιος. «Δεν υπάρχουν Σάββατα, δεν υπάρχουν Κυριακές. Υπάρχει μόνο μια καθημερινή ρουτίνα, η οποία αναπόφευκτα περιστρέφεται γύρω από την προσήλωση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η αίσθηση που μεταδίδει προς τους συνεργάτες του είναι ενός ανθρώπου με αυτοέλεγχο, που γνωρίζει τη μεγάλη εικόνα, αλλά επιλέγει να οργανώνει τον χρόνο του σε βάθος σε 48ώρου. Πίσω από το γραφείο του συγκεντρώνει όσο ο δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Προσφεύγει ο ίδιος σε πηγές ενημέρωσης για να διαμορφώσει εικόνα. Από τα αναγνώσματα της περιόδου ξεχωρίζει το “Epidemics and society” του Φρανκ Σνόουντεν όπου ο καθηγητής ιστορίας της Ιατρικής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι επιδημίες όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και τη θρησκεία, την τέχνη και τον πόλεμο. Η ροή πληροφόρησης, από διεθνείς επιστήμονες για τις νεότερες δοκιμές φαρμάκων και τις επιδημιολογικές καμπύλες, οι συζητήσεις μέσω skype με Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, είναι συνεχείς. Όπως και οι δίαυλοι με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά.

Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά, ανάλογα με τις υποχρεώσεις του το βράδυ ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στο σπίτι, όπου αυτή την περίοδο βρίσκεται συγκεντρωμένη η οικογένειά του , καθώς έχει επιστρέψει από τη Βοστώνη ο γιος του Κωνσταντίνος και από το Λονδίνο η κόρη του, Σοφία. «Σε προσωπικό επίπεδο, το μόνο καλό αυτής της κατάστασης είναι ότι καθόμαστε κάθε βράδυ μαζί όλη η οικογένεια. Εγώ, η Μαρέβα και τα τρία παιδιά μας. Είχαμε καιρό να περάσουμε τόσο χρόνο μαζί» λέει ο κ. Μητσοτάκης. Η λίστα του Πρωθυπουργού για το «Μένουμε σπίτι» περιλαμβάνει βιβλία που περίμεναν τη σειρά τους – ένα από αυτά, το «Blueprint: the evolutionary origins of a good society”του N.Christakis, με τον ο οποίο ο Πρωθυπουργός συνομίλησε μέσω Skype, αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Η Ανάμεσά τους το “Homeland”, η όγδοη και τελευταία σεζόν του οποίου έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ