Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα πρoβιοτικά η λύση στην παιδική παχυσαρκία

Image
πρεβιοτικά
 clock 12:01 | 18/03/2017 writer icon newsroom ekriti.gr

Οι έρευνες γύρω από τη διατροφή είναι ατελείωτες. Σκοπός τους είναι να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, να προλαμβάνουν την εμφάνιση παθήσεων, και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Η παχυσαρκία έχει λάβει εκτάσεις πανδημίας με αποτέλεσμα, να εμφανίζεται παγκοσμίως. Φυσικά δεν θα ήταν εξαίρεση η Ελλάδα καθώς έχουμε υψηλή θέση. Ειδικά στην παιδική παχυσαρκία έχουμε την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά και αρκετά υψηλά βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως διαιτολόγος μου είναι τρομερά δύσκολο να κατανοήσω πώς γίνεται σε μια χώρα σαν τη δική μας να έχουμε τέτοια ποσοστά στην παιδική παχυσαρκία. Εκφράζω αυτή την απορία, καθώς η Ελλάδα είναι μια ηλιόλουστη χώρα στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί κάθε είδους αθλοπαιδεία χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πέρα από αυτό στη χώρα μας έχουμε αφθονία λαχανικών, φρούτων, σιτηρών οσπρίων, καλής ποιότητας ελαιόλαδο και άφθονα ψάρια.
Πώς γίνεται, λοιπόν, σε μια χώρα σαν τη δική μας να έχουμε παχύσαρκα παιδιά;

Η απάντηση είναι οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον. Η στάση των γονέων είναι αυτή που διαμορφώνει τη διατροφική ταυτότητα των παιδιών. Η συμπεριφορά που έχουν οι γονείς απέναντι στα παιδιά και το φαγητό τους, η ανεκτικότητα στις επιθυμίες για "κακής ποιότητας φαγητό" και τη νωθρότητα που εμφανίζουν τα παιδιά όταν τίθεται το θέμα της γυμναστικής (είτε με τη μορφή αθλήματος είτε σαν κλασική γυμναστική).

Θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο ολόκληρο φυσικά για την ελληνίδα γιαγιά και παππού αλλά θα το αφήσουμε για κάποια άλλη στιγμή.

Αυτό που μας απασχολεί σαν ερώτημα είναι αν η χρήση πρεβιοτικών θα πρέπει να συστήνεται σε παχύσαρκα παιδιά. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο του Καναδά, φάνηκε πως η χρήση τους συμβάλει στη ρύθμιση του βάρους κυρίως σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών.

Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι στο πεπτικό μας σύστημα υπάρχει μια εντερική χλωρίδα. Αυτή, λοιπόν, η εντερική χλωρίδα αποτελείται από "καλά" γνωστά και ως προβιοτικά και "κακά" βακτήρια. Ο πληθυσμός τους βρίσκεται σε μια ισορροπία ώστε τα ωφέλιμα να υπερτερούν. Όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο τότε έχουμε κάποια συμπτώματα όπως μετεωρισμό (φούσκωμα, αέρια), δυσκοιλιότητα ή διάρροια και κάποιες φορές δυσπεψία.

Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να ενισχύσουμε τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων. Για να γίνει αυτό μπορούμε να κάνουμε χρήση είτε πρεβιοτικών (είναι η τροφή των καλών βακτηρίων) είτε προβιοτικών (είναι τα ίδια τα βακτήρια). Η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας έχει συσχετιστεί με το βάρος και την παχυσαρκία. Για το λόγο αυτό θέλησαν οι επιστήμονες να δοκιμάσουν την χορήγηση τους σε ανήλικα παιδιά.

Το αποτέλεσμα έδειξε πώς τα παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών μειώσανε την κατανάλωση τροφής και αύξησαν το αίσθημα κορεσμού. Επιπλέον βελτιώθηκαν τα επίπεδα αδιπονεκτίνης νηστείας και της γρελίνης που είναι δυο ορμόνες οι οποίες συμμετέχουν στη ρύθμιση της όρεξης και της λήψης τροφής.

Έτσι, μπορούμε να πούμε όπως αναφέρει το newme.gr ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση πρεβιοτικών σε παχύσαρκα παιδιά. Οτιδήποτε όμως θα πρέπει να χορηγείται με τη σύμφωνη γνώμη γιατρού και με τις συστάσεις του διαιτολόγου.

Φροντίστε τη διατροφή των παιδιών και θωρακίστε την υγεία τους στην ενήλικο ζωή, είναι το μέλλον μας και πρέπει να τους δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis