Υγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πέντε ανησυχητικά σημάδια ότι οι αρθρώσεις σας νοσούν

αρθριτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας.

Για τη διάγνωσή της δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση όταν η νόσος βρίσκεται στα πρώιμα στάδια. Ο ρευματολόγος αξιολογεί τα συμπτώματα του ασθενούς, την κλινική εξέταση και όλα τα αποτελέσματα των απεικονιστικών και των αιματολογικών εξετάσεων προκειμένου να καταλήξει σε διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

Πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις (μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, ή και μεγάλες αρθρώσεις όπως γόνατα, αγκώνες, ώμοι, αλλά και σπονδυλική στήλη)

Δυσκαμψία

Κόπωση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα

Αναιμία

Συμπτώματα γρίπης, όπως κακουχία, εξάψεις και εφιδρώσεις

Λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι:

Απώλεια βάρους/ Οφθαλμική φλεγμονή/ Ρευματοειδή οζίδια/ Φλεγμονή σε άλλα μέρη του σώματος (καρδιά, πνεύμονες, δέρμα)

Τα συμπτώματα εμφανίζονται παροδικά και ακατάστατα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται να προγραμματίζει τη ζωή του.

Άτομα με πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα πρέπει να επισκεφτούν ρευματολόγο. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο συντομότερα ξεκινά η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.

Ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισης της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας;

Το φύλο (οι γυναίκες κινδυνεύουν 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες)

Το κάπνισμα

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ

Το στρες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται σπανιότερα σε άτομα που λαμβάνουν πολλή βιταμίνη C ή καταναλώνουν αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες.

Ποια είναι η θεραπεία;
Υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές αγωγές που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελαχιστοποιούν τις βλάβες των αρθρώσεων. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπευτική αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματική ενδέχεται να είναι ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των αρθρώσεων.

Στους περισσότερους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που διαφοροποιείται ανάλογα με το αν η αρθρίτιδα είναι ενεργή ή όχι. Πολύ σημαντική και απαραίτητη είναι και η τακτική άσκηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, τέλος, μπορεί να κριθεί αναγκαία μια χειρουργική επέμβαση (όπως η απελευθέρωση νεύρου ή τένοντα ή η αντικατάσταση άρθρωσης).

Τι θα σας βοηθήσει;

Να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα ανάπαυσης, άσκησης και διατροφής (διατηρώντας ένα υγιές βάρος)

Να προστατεύετε τις αρθρώσεις σας από περιττή καταπόνηση

Να κοιμάστε καλά το βράδυ για να περιορίσετε το αίσθημα κόπωσης

Να ενημερωθείτε καλά για την ασθένειά σας

Σημαντική είναι και η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή η οποία επηρεάζει και τη σωματική, γι’ αυτό όταν ο ασθενής νιώθει κατάθλιψη, ίσως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου. Η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης του ΥΓΕΙΑ, θα βοηθήσει τον ασθενή να μάθει διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου και να κρατήσει τελικά θετική στάση απέναντι στην ασθένεια.

Γεώργιος Κήτας - Ρευματολόγος και Διευθυντής Ρευματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Υγεία

Τσιόδρας: Ποιες βλάβες προκαλεί στον εγκέφαλο ο κορωνοϊος

ανευρυσμα,εγκεφαλος

Νευρολόγοι αναφέρουν πως ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών από τον κορονοϊό αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο, σημείωσε ο ΣωτήρηςΤσιόδας κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

Τόνισε ότι αν κα ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο. «Αυτά συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης που αναφέρονται όλο και περισσότερο στη βιβλιογραφία», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μία εγκεφαλοπάθεια, εξήγησε και πρόσθεσε ότι Κινέζοι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα ποσοστό έως και 15% των σοβαρά ασθενών.

«Είναι γνωστό σε εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και στη γρίπη», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και κατέληξε λέγοντας πως ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε σχέση με κάποια απ’ αυτά τα συμπτώματα.