Επιστήμη

Το πρώτο πειραματικό «τηλεκατευθυνόμενο» σύστημα ανοσοθεραπείας του καρκίνου

bigstock-dropping-sample-into-petri-dis-208562440.jpg

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο μη επεμβατικό σύστημα εξ αποστάσεως αντικαρκινικής θεραπείας. Πρόκειται για ένα πειραματικό σύστημα που χρησιμοποιεί υπερήχους για να ελέγξει από μακριά τις γενετικές διαδικασίες μέσα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, έτσι ώστε αυτά να μπορούν στη συνέχεια να αναγνωρίζουν καλύτερα και να καταστρέφουν πιο αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα.

Η επαναστατική τεχνική εντάσσεται στο νέο πεδίο της μηχανογενετικής, δηλαδή της χρήσης φυσικών δυνάμεων με στόχο την αρχική μεταβολή των μηχανικών ιδιοτήτων των κυττάρων και στη συνέχεια την μεταβολή της έκφρασης των γονιδίων των κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται μια μορφή τηλε-κατεύθυνσης των δράσεων των κυττάρων και των γονιδίων τους.
   
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι υπέρηχοι επιδρούν μηχανικά πάνω στα Τ λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και, στη συνέχεια, τα μηχανικά σήματα που προκαλούνται, μετατρέπονται σε γενετικό έλεγχο των κυττάρων, έτσι ώστε αυτά να δώσουν καλύτερα τη μάχη κατά του καρκίνου.
   
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβιομηχανικής Πίτερ Γουάνγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), τροποποίησαν γενετικά τα ανοσοκύτταρα Τ, ώστε αυτά να διαθέτουν πλέον τους κατάλληλους αισθητήρες, που μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως μέσω των υπερήχων.

Επιστήμη

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να οδηγούν τα κουνούπια στην αυτοκτονία

κουνούπια

Η επιστημονική κοινότητα έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια την προσπάθεια της από την μια πλευρά να βρει νέες αποτελεσματικές θεραπείες σε ασθένειες που μεταφέρουν στους ανθρώπους τα κουνούπια και από την άλλη πλευρά να εμποδίζει τα κουνούπια να μας μολύνουν. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι μείωσης των πληθυσμών του κουνουπιών ή/και εξουδετέρωσης της μετάδοσης των ασθενειών στον άνθρωπο.

Η τελευταία τέτοια προσπάθεια έρχεται από την Σουηδική νεοφυή εταιρεία Molecular Attraction. Οι ερευνητές της εταιρείας απομόνωσαν ένα μόριο που είναι γνωστό ως HMBPP το οποίο υπάρχει σε αίμα μολυσμένο από τον παράσιτο της ελονοσίας. Το μόριο αυτό απελευθερώνει μια οσμή που έλκει τα κουνούπια και τα διεγείρει με τρόπο τέτοιο ώστε να πίνουν περισσότερο αίμα.

«Όπως φαίνεται το HMBPP μπορεί να υποχρεώσει τα κουνούπια να πιούν οτιδήποτε αρκεί να διαθέτουν το κατάλληλο pH (οξύτητα)» αναφέρει ο Λεκ Ιγκνάτοβιτς διευθύνων σύμβουλος της Molecular Attraction.  Οι ερευνητές της εταιρείας δημιούργησαν ένα χυμό παντζαριού το οποίο είχαν αναμίξει με το HMBPP και τοξίνες που προέρχονταν από φυτά. Στα πειράματα που έγιναν τα κουνούπια έπιναν με ευχαρίστηση το ρόφημα και λίγο μετά πέθαιναν.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του HMBPP είναι ότι δεν ελκύει άλλα έντομα ή άλλα είδη γενικότερα. Μπορούμε λοιπόν να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα μέσο με το οποίο θα πείθουμε τα κουνούπια να καταναλώνουν τοξίνες» αναφέρει ο Ιγκνάτοβιτς. Αν οι πληθυσμοί των κουνουπιών μειώνονται μέσω της… αυτοκτονίας τους θα περιοριστούν και οι μαζικοί ψεκασμοί χημικών ουσιών εξόντωσης κουνουπιών που μολύνουν το περιβάλλον και είναι επικίνδυνα τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και οι βιοσφαίρες και τα οικοσυστήματα τα οποία έρχονται σε επαφή με αυτά τα χημικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητές μύτες θα «οσμίζονται» τις ασθένειες

Το ηλιακό σύστημα γεννήθηκε με το μεγάλο χάσμα που το χωρίζει στην μέση

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

ESPA BANNER