Υγεία

Προσοχή: Η ψησταριά μπορεί να κάνει κακό στην καρδιά σου

ψησταριά

Στην Ελλάδα τιμάμε συχνά την ψησταριά όλους τους μήνες και δεν χάνουμε ευκαιρία να ανάψουμε τα κάρβουνα. Μία νέα έρευνα, όμως, έρχεται να μας κάνει να ξανασκεφτούμε σοβαρά αυτή τη συνήθεια.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Gyeongsang της Νοτίου Κορέας και δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μαγειρεμένου σε υψηλή θερμοκρασία συνοδεύεται από αύξηση μιας πρωτεϊνικής ένωσης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου! Επιπλέον, μπορεί να επιφέρει επιπλοκές σε ασθενείς με διαβήτη.

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών διατροφικών μοντέλων, ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα σίτου και ένα πλούσιο σε τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και λευκό κρέας μαγειρεμένο στον ατμό, βραστό ή σε χαμηλή φωτιά. Στόχος τους, ήταν να δουν πώς τα δύο διατροφικά μοντέλα συνδέονται με την παραγωγή τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Όπως εξήγησε ο Δρ. Permal Deo από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας, τα AGEs αποτελούν ενώσεις που παράγονται όταν το κόκκινο κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη σχάρα ή στο τηγάνι. Οι ενώσεις αυτές, μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα επηρεάζοντας τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων. Με άλλα λόγια, κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs, μπορεί να αυξήσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψή τους έως και 25%, με τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσής τους να οδηγούν στη σκλήρυνση των αγγείων και του μυοκαρδίου, στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενδείξεις εκφυλιστικής νόσου.

Πράγματι, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πως μία διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας αύξησε σημαντικά τα επίπεδα AGEs. Μολονότι υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πώς τα AGEs σχετίζονται με τις χρόνιες παθήσεις, η έρευνα παρέχει σημαντικές διατροφικές πληροφορίες για ασθενείς με εκφυλιστικές νόσους. Όπως το διατύπωσε ο Δρ Peter Clifton από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αυστραλίας, «εάν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή τουλάχιστον να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο μαγειρέματός του».

Υγεία

Εμβόλια- Οξφόρδη-AstraZeneca: Διαθέσιμες 4 εκατ. δόσεις

εμβολια

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εξετάσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παρασκεύασε η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκειμένου να διατεθεί στην αγορά.

Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, να ελέγξει τα στοιχεία και να αποφανθεί αν τηρεί αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Η AstraZeneca σκοπεύει να έχει διαθέσιμες 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της covid-19 ως το τέλος Δεκεμβρίου με τον υπουργό Υγείας να σκοπεύει να ξεκινήσει τη διάθεσή του πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη 40 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες πριν το τέλος του Μαρτίου του 2021.

Παράλληλα ο Χάνκοκ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την MHRA να εγκρίνει και το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το οποίο σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, έχει αποτελεσματικότητα 95%.

Η Βρετανία είναι η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό, με περισσότερους από 57.000 καταγεγραμμένους θανάτους, και επίσης η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υπέγραψε συμφωνία με την AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τόνισε το υπουργείο Υγείας.

Eξάλλου σήμερα ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα στοιχεία που αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούμε αδικαιολόγητα, επεσήμανε μιλώντας στο Sky News. Έχουμε στείλει επιστολή στην αρμόδια αρχή η οποία θα εξετάσει με ανεξάρτητο τρόπο την ακρίβεια και την ασφάλεια του εμβολίου, πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επιπρόσθετη, παγκόσμια κλινική δοκιμή για να καθορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την covid-19. Τώρα που βρήκαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επιβεβαιώσουμε, επομένως πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη, είπε ο Σοριό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Αντί να εντάξει αυτή την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη. Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 90% σε μια υποομάδα εθελοντών οι οποίοι, κατά λάθος, έλαβαν αρχικά τη μισή δόση και στη συνέχεια την πλήρη δόση του.