Υγεία

Το πρώιμο σημάδι ενός εμφράγματος που λίγοι γνωρίζουν

έμφραγμα

Η εφίδρωση θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι για καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν ο ασθενής δεν ασκείται, ή δεν κάνει κάποια ενεργή δραστηριότητα εκείνη την στιγμή.

Τι συμβαίνει πριν από μια καρδιακή προσβολή
Η άντληση αίματος γίνεται πιο δύσκολη, όταν η καρδιά εξασθενεί, οπότε το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος.

Στην συνέχεια, προκειμένου να ρίξει την θερμοκρασία του, η οποία αυξάνεται από αυτή την προσπάθεια, το σώμα καταφεύγει στην εφίδρωση. Όταν αυτή αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Τι λένε οι ειδικοί
“Τα τυπικά συμπτώματα στην καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν πόνο στον θώρακα, στον ώμο και στον βραχίονα, καθώς και δυσφορία στον λαιμού και την γνάθο”, λέει η δρ. Catherine Ryan από το Πανεπιστήμιο του Illinois.

Και συνεχίζει: “Το καμπανάκι κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει αν κάποιος ξαφνικά αρχίσει να ιδρώνει υπερβολικά. Τότε, μην μπερδευτείτε και νομίζετε, ότι είναι από γρίπη. Αν δεν έχετε πυρετό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι είναι κάτι άλλο”.

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά ορισμένες γυναίκες μπορεί να την μπερδέψουν με σύμπτωμα εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα Healthline.

Εάν ξυπνήσετε μέσα σε ιδρωμένα σεντόνια, ή εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, λόγω εφίδρωσης, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Γενικά
Μια καρδιακή προσβολή προκαλείται όταν η παροχή αίματος στην καρδιά μπλοκάρεται ξαφνικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Αυτό συμβαίνει, όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα στο σώμα.

Καρδιακές προσβολές μπορεί να προκληθούν και από στεφανιαία νόσο. Αυτή είναι η πάθηση όπου οι αρτηρίες βουλώνουν από συσσωρευμένες πλάκες χοληστερόλης.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις είναι:

οι καπνιστές
οι διαβητικοί
τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
τα άτομα με πρόβλημα υπερβολικού σωματικού βάρους
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφράγματος.

Η μείωση της ποσότητας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, όπως βούτυρα, κέικ, λουκάνικα και κρέμες γάλακτος.

Η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) θα συμβάλει επίσης στην μείωση του κινδύνου θανατηφόρας καρδιακής προσβολής.

Πηγή: express.co.uk - iatropedia.gr

Υγεία

Πόσα φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την χοληστερόλη

ζεστος καφες

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!