Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα υγείας που προκαλούν τα κλιματιστικά

κλιματιστικο.jpg
 clock 10:36 | 15/06/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Η χρήση του κλιματιστικού κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ευρέως διαδεδομένη. Στις μέρες μας υπάρχουν κλιματιστικά όχι μόνο σε εργασιακούς χώρους, νοσοκομεία, ιδρύματα, ξενοδοχεία αλλά και σε όλες σχεδόν τις κατοικίες. 

Ωστόσο, τα κλιματιστικά, όταν δεν συντηρούνται σωστά, όχι μόνο δεν θα σας εξασφαλίσουν την όαση δροσιάς που υπόσχονται οι διαφημίσεις, αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Δείτε από τι κινδυνεύετε από ένα κλιματιστικό το οποίο δεν έχει συντηρηθεί σωστά.

Νόσος των λεγεωνάριων (legionella)

Εκδηλώθηκε για πρώτη φορά σε άτομα που είχαν παρευρεθεί σε αμερικάνικη συγκέντρωση λεγεώνων στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το 1976 και στην οποία προσεβλήθησαν 220 άτομα, από τα οποία τα 34 πέθαναν.

Μετά το περιστατικό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρόβιο legionella, το οποίο μεταδίδεται μέσω της αναπνοής και της εισρόφησης σταγονιδίων που περιέχουν τον μικροοργανισμό και φωλιάζει στις μονάδες κλιματιστικών. Συνήθη συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, τα ρίγη, ο βήχας, οι μυϊκοί πόνοι και ο πονοκέφαλος.

Η μόλυνση από τον μικροοργανισμό μπορεί να αποφευχθεί αν γίνεται επαρκής συντήρηση και καθαρισμός των φίλτρων των κλιματιστικών.

Αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλλει ποσοστό μεγαλύτερο από το 28% του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση κλιματιστικών με ακάθαρτα φίλτρα σε συνδυασμό με τον μη επαρκή εξαερισμό, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ρινικό επιθήλιο και κατ' επέκταση να δυσχεράνει την αναπνοή.

Η λύση και σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετούνται αποτελεσματικά φίλτρα στα κλιματιστικά, τα οποία θα καθαρίζονται ή θα αλλάζονται ανά τακτό χρονικό διάστημα.

Ιοί

Όταν δεν καθαρίζονται αποτελεσματικά, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους αποτελούν τον νούμερο ένα «ένοχο» για τη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και του Η1Ν1. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συσσωρεύουν παθογόνους μικροοργανισμούς από την αναπνοή και τον ιδρώτα και τους διαχέουν στην ατμόσφαιρα «ανακυκλώνοντάς» τους.

Και σε αυτή την περίπτωση η λύση βρίσκεται στη σωστή συντήρηση και στην τήρηση των οδηγιών που ορίζει ο κατασκευαστής.

Τι πρέπει να κάνετε

- Αλλάζετε τα φίλτρα συχνά, ανάλογα με την χρήση τους. Επίσης εάν η κατασκευή τους το επιτρέπει, καθαρίζετέ τα με ειδικό αντιμικροβιακό υγρό.

- Απολυμαίνετε τις κυψέλες

- Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο στον χώρο που κλιματίζεται, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας

- Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε έπιπλα που μπορεί να πιάσουν σκόνη. Το κλιματιστικό ανακυκλώνει την σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών.

Πηγή:onmed.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis