Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς και ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο αυτή την εποχή, παρά το γεγονός ότι συνήθως εμφανίζεται το χειμώνα.
Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι.
Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.
Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους λόγω του συγχρωτισμού,αλλά φέτος έχει κάνει την εμφάνισή του νωρίτερα ,άγνωστο γιατί.
Νόσος με υψηλή μεταδοτικότητα
Όπως λένε οι ειδικοί, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα ακόμη κι όταν υπάρχει πολύ μικρό φορτίο.
Για τα περισσότερα άτομα η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί σοβαρό νόσημα.
Οι ασθενείς σχεδόν πάντοτε αναρρώνουν πλήρως χωρίς περαιτέρω προβλήματα υγείας.
Είναι παρόλα αυτά, σοβαρό νόσημα για τα άτομα που δεν μπορούν να πιούν αρκετά υγρά για να αναπληρώσουν αυτά που χάνουν με τους εμετούς ή τις διάρροιες, όπως είναι τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι ηλικιωμένοι.
Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα της νόσου.
Οι παραπάνω κατηγορίες ασθενών μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης.
Για να μειώσει κάποιος την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες: Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό: Μετά τη χρήση της τουαλέτας,μετά την αλλαγή πάνας, αν έρθει σε επαφή με κάποιον, που έχει διάρροια ή κάνει εμετό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό τροφίμων.
Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.
Χρειάζεται επίσης σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Ραγδαία αύξηση κατά 1000% της παιδικής εργασίας την τελευταία πενταετία!