Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Πως να τρώτε ζυμαρικά χωρίς τύψεις και χωρίς να παχαίνετε

μακαρονια
 clock 18:34 | 25/11/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα ζυμαρικά, αν και παρεξηγημένα, είναι μια τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια χωρίς πολλές θερμίδες όταν καταναλώνονται με μέτρο. Μια μερίδα μαγειρεμένων ζυμαρικών (περίπου 100 γραμμάρια) περιέχει μόλις 130 θερμίδες. Ωστόσο, η "κακή φήμη" τους οφείλεται περισσότερο στη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων σαλτσών ή ζυμαρικών χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως τα λευκά ζυμαρικά.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Carmen Fanjul, τα λευκά ζυμαρικά έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη λόγω της επεξεργασίας τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής ή υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αντίθετα, σε υγιείς ανθρώπους με ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν αποτελεί κίνδυνο.

Πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και αυτά με βάση τα όσπρια. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ αυτά με όσπρια έχουν υψηλότερη διατροφική πυκνότητα, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για ισορροπημένη διατροφή. Η Carmen Fanjul επισημαίνει ότι τα λευκά ζυμαρικά δεν προκαλούν την ίδια αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα.

Πώς να καταναλώνετε τα ζυμαρικά υγιεινά

Για να διατηρήσετε τα ζυμαρικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, το κλειδί είναι η ισορροπία. Συνδυάστε τα με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως μανιτάρια, ντομάτες, κουνουπίδι ή πιπεριές, και προσθέστε μια καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι. Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης, η μαγειρική μέθοδος παίζει ρόλο. Τα ζυμαρικά al dente όχι μόνο διατηρούν καλύτερη υφή, αλλά βοηθούν στη βραδύτερη πέψη, αυξάνοντας το αίσθημα κορεσμού. Για τις σάλτσες, προτιμήστε ελαφριές επιλογές, όπως τριμμένη ντομάτα, βινεγκρέτ ή σάλτσες με ελαιόλαδο.

Παρότι τα ζυμαρικά θεωρούνται παχυντικά, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και την ποσότητα που καταναλώνεται. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, όπου οι άνθρωποι τρώνε ζυμαρικά καθημερινά, το ποσοστό παχυσαρκίας είναι μόλις 10,4%. Το μυστικό βρίσκεται στο ενεργειακό ισοζύγιο: για να αυξηθεί το βάρος, πρέπει η πρόσληψη θερμίδων να ξεπερνά τις ενεργειακές ανάγκες.

Τα ζυμαρικά δεν είναι εχθρός της διατροφής, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και να συνδυάζονται σωστά. Επενδύστε σε υγιεινές παραλλαγές, μαγειρέψτε τα al dente και εμπλουτίστε τα με λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποτελέσουν ένα νόστιμο και θρεπτικό μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια λαχανικά προκαλούν κατακράτηση υγρών;

Η διατροφή στην ηλικία των 40 επηρεάζει την ποιότητα ζωής στα 70

Τα 11 πιο υγιεινά βότανα και μπαχαρικά για να εντάξετε στη διατροφή σας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis