Υγεία

Πώς επηρεάζει η διάρκεια ύπνου το ανοσοποιητικό μας;

pos_epireazei_i_diarkeia_ypnoy_to_anosopoiitiko_mas.jpg

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ωστόσο, η διάρκεια του ύπνου μπορεί να καθορίσει το πόσο γρήγορα γερνά κανείς, αλλά και πόσο επιρρεπής είναι σε ασθένειες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι το εσωτερικό άγχος που γερνά τα κύτταρα και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, ενεργοποιεί επίσης τους νευρώνες που ελέγχουν τον ύπνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτό θα συνεισφέρει στην κατανόηση του μυστηρίου του ύπνου, αλλά και στην επίλυση του προβλήματος της αϋπνίας.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Καθηγητή Τζέρο Μίζενμποκ, διευθυντή του Κέντρου Νευρικής Κυκλοφορίας και Συμπεριφοράς.

Το εσωτερικό στρες αναπτύσσεται όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των ελεύθερων χημικών στο σώμα. Τα ελεύθερα χημικά είναι μόρια που περιέχουν οξυγόνο και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στους ιστούς. Η έλλειψη αντιοξειδωτικών σημαίνει ότι αυτή η φθορά δεν μπορεί να προληφθεί. Αυτό προκαλεί οξειδωτικό άγχος στα κύτταρα και θεωρείται ότι είναι η αιτία γήρανσης.

«Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος στρες ενεργοποιεί τους νευρώνες που ρυθμίζουν το πότε πηγαίνουμε για ύπνο» αναφέρουν οι ερευνητές.

Για να καθορίσουν πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία μας, οι ερευνητές ανέλυσαν μικρές μύγες που έχουν ένα σύνολο νευρώνων, οι οποίοι ελέγχουν το μοτίβου του ύπνου μας. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν σαν διακόπτης με on/off. Όταν τα κύτταρα είναι ενεργά, η μύγα κοιμάται και όταν είναι ανενεργά, το έντομο είναι ξύπνιο.

«Γνωρίζαμε από πριν ότι η βασική διαφορά μεταξύ ύπνου και ξύπνιου είναι πόσα ηλεκτρικά ρεύματα ρέουν μέσα από δύο ιοντικά κανάλια που ονομάζονται Shaker και Sandman. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το περισσότερο ρεύμα περνά μέσα από το Shaker. Τα ιοντικά κανάλια δημιουργούν και ελέγχουν τις ηλεκτρικές παρορμήσεις, μέσα από τις οποίες επικοινωνούν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η εύρεση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να αποτρέψει τις παρενέργειες των υπνωτικών χαπιών, με βασικές τη σύγχυση, αλλά και τον εθισμό.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: onmed.gr

Γυναίκα

Υγεία

Αντιγήρανση: Πώς η ζάχαρη «σκοτώνει» την ομορφιά σας

γυναίκα σοκολάτα

Η ηθοποιός Julianne Moore σε μια συνέντευξή της εισήγαγε στον κόσμο τον όρο «sushi face», θέλοντας να υποδείξει τη συμφορά που προκαλεί στην επιδερμίδα ένα δείπνο με ωμό ψάρι: το επόμενο πρωί ξυπνάτε με ένα πρόσωπο πρησμένο ξηρό και θαμπό εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας νατρίου και της κατακράτησης υγρών.

Ο David Kirsch, προσωπικός προπονητής της Kate Upton, έχει εφεύρει άλλον έναν όρο που υποδηλώνει δεινά για την επιδερμίδα, το «carb face»: ένας από τους λόγους που υποχρεώνει την ηθοποιό και top model να ακολουθεί μια δίαιτα χωρίς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, οδηγώντας το δέρμα σε πρόωρη χαλάρωση.

Τώρα, έρχεται ένας ακόμη αρνητικός όρος, το «sugar face», να βρίσκει τη θέση του στις πρώτες θέσεις της Mαύρης Bίβλου της ομορφιάς του προσώπου.

Ο Frank Lipman, ολιστικός ιατρός, συγγραφέας και προσωπικός σύμβουλος υγείας και ομορφιάς της Gwyneth Paltrow, μιλάει εκτεταμένα στα βιβλία του για το «τοξικό» αποτέλεσμα του σακχάρου στο σώμα και το δέρμα και πώς η πλήρης αποχή από τη ζάχαρη θα μπορούσε να σας κάνε να δείχνετε νεότερη κατά δέκα χρόνια.

Μια αυθεντία στον τομέα της αντιγήρανσης, ο δερματολόγος Dr. Harold Lancer, προσωπικός μέντορας της Kim Kardashian, της Beyoncé (και του μισού Χόλιγουντ), εξηγεί πώς η ζάχαρη επηρεάζει το δέρμα στο βιβλίο του The Breakthrough Anti-Aging Method for Radiant Skin (Η Πρωτοποριακή Μέθοδος Αντιγήρανσης Για Ακτινοβόλο Δέρμα):

«Διασπά άμεσα το κολλαγόνο, την ελαστική ουσία που κάνει το δέρμα να φαίνεται γεμάτο, νεανικό και ανυψωμένο, ενώ αποδυναμώνει συστηματικά το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την μειωμένη ικανότητα του οργανισμού στην καταπολέμηση των βακτηριδίων. Τα βακτήρια που είναι φραγμένα στους πόρους δημιουργούν σπυράκια», γράφει ο Lancer και συνεχίζει: «Επίσης, η ζάχαρη ενεργοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία προκαλεί δυσλειτουργίες στη χρήση πρωτεϊνών με αντίκτυπο τη μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη κάνει τους πόρους μεγαλύτερους, το δέρμα πιο τραχύ και το πρόσωπο διαρκώς ερεθισμένο».

Ο Dr. Harold Lancer συμβουλεύει να δίνετε μεγάλη προσοχή σε κάθε τρόφιμο που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη και αν πρόκειται για 100% υγιεινή επιλογή. «Για παράδειγμα, το καρπούζι και το πεπόνι είναι ψηλά στον δείκτη, ενώ τα ακτινίδια, τα μύρτιλα και τα βατόμουρα είναι χαμηλότερα».

Ο γιατρός τονίζει ότι κόβοντας εντελώς την ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές που την περιέχουν, θα δείτε διαφορά στο πρόσωπό σας μέσα σε 72 έως 96 ώρες.

«Θα αισθάνεστε γενικώς καλύτερα, το χρώμα σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό, η επιδερμίδα θα είναι λιγότερο λιπαρή και καθόλου ξηρή, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια θα μειωθούν και η αίσθηση της σφριγηλότητας θα είναι πολύ έντονη».

clickatlife

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι θα συμβεί αν σταματήσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης για 3 ημέρες;

Η βιταμίνη της αντιγήρανσης & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Ποιο μπαχαρικό έχει super αντιγηραντικές ιδιότητες για την επιδερμίδα