Υγεία

Πονάει το στομάχι; Ποιες τροφές να αποφύγετε

gunaika-koilia-stomaxi.jpg

Σε πολλές περιπτώσεις ο πόνος στο στομάχι περνά με την κατάλληλη θεραπεία από τον γιατρό μας ή απλώς αν του δώσουμε λίγο χρόνο –αν φυσικά δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ξέρουμε ότι οι μπανάνες, το τζίντζερ, η βρώμη, το γιαούρτι, το χαμομήλι κάνουν καλό. Τι, όμως, δεν πρέπει να φάμε όταν το στομάχι μας δεν είναι στα καλύτερά του;

Μακριά από επεξεργασμένες τροφές
Τροφές όπως πατατάκια, αλλαντικά, μπισκότα, αναψυκτικά, γλυκά προκαλούν φούσκωμα και γενικότερα πεπτικά προβλήματα, ενώ μπορεί να πέσουν «βαριές» στο στομάχι. Η επεξεργασμένη ζάχαρη που περιέχουν, επίσης, επιδεινώνει την κατάσταση.

Πείτε «όχι» στα (καυτερά) μπαχαρικά
Όσο κι αν νοστιμίζουν το φαγητό και σε κάθε άλλη περίπτωση είναι ευεργετικά, εν προκειμένω μπορεί να το ερεθίσουν. Απαρνηθείτε και το αλάτι, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικό έλκος.

Μην φάτε λιπαρές, τηγανητές τροφές
Οι «βαριές» λιπαρές τροφές, όπως οι τηγανητές πατάτες και το κόκκινο κρέας, δεν βοηθούν στη διαδικασία πέψης, προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. 

Αποφύγετε τα όξινα τρόφιμα
Τα εσπεριδοειδή και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, που έχουν υψηλή οξύτητα, μπορεί να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς τους.

Μην πιείτε αλκοόλ
Όπως είναι φυσικό, το αλκοόλ περιέχει χημικές ουσίες που μεταβολίζονται δύσκολα και ερεθίζουν το εσωτερικό του στομάχου.

Υγεία

Υγεία: Δεκαπλάσια η θνησιμότητα από Covid - 19 στις χώρες με πολλούς υπέρβαρους

κορωνοϊός

 Οι θάνατοι από κορονοϊό είναι δεκαπλάσιοι στις χώρες όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας. Περίπου το 90% των θανάτων από κορονοϊό έχουν σημειωθεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Η νέα έρευνα, που αναδεικνύει το γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό -πιθανότατα τον σημαντικότερο- παράγοντα κινδύνου για βαριά Covid-19 και θάνατο εξαιτίας της, εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η παχυσαρκία είχε καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά.

Η μελέτη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν», εκτιμά ότι 2,2 εκατομμύρια από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους λόγω Covid-19 παγκοσμίως καταγράφονται σε χώρες με πολλούς παχύσαρκους. Σε χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας (οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι κάτω του 40% του πληθυσμού) η θνητότητα της Covid-19 δεν ξεπερνά τους δέκα θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα όπου η θνητότητα της νόσου ξεπερνά τους 100 θανάτους/100.000 έχει υπέρβαρο ή παχύσαρκο πάνω από το 50% του πληθυσμού της (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25).

Για παράδειγμα, το Βιετνάμ έχει τη χαμηλότερη θνητότητα της Covid-19 στον κόσμο και παράλληλα το δεύτερο μικρότερο ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού παγκοσμίως. Παρομοίως, άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, έχουν ταυτόχρονα πολύ χαμηλά ποσοστά τόσο θανάτων Covid-19 όσο και παχυσαρκίας.

Το αντίθετο συμβαίνει με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, όπου συνυπάρχουν η υψηλή θνητότητα από Covid-19 και τα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Στις ΗΠΑ, όπου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων (68%), το 12% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν κανονικό βάρος, το 24% είναι υπέρβαροι και το 64% παχύσαρκοι. Στη Βρετανία, με 64% των ενηλίκων να έχουν βάρος άνω του κανονικού, το 20% των ασθενών Covid-19 στις ΜΕΘ έχουν κανονικό βάρος, το 32% είναι υπέρβαροι και το 48% παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές κάλεσαν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα τόσο στον εμβολιασμό των παχύσαρκων ανθρώπων όσο και στη διενέργεια τεστ κορονοϊού σε αυτούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: SpaceX: Εξερράγη και ο τρίτος πύραυλος Starship κατά την προσγείωσή του (βίντεο)

Ρουμανία - κορωνοϊός: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα