Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο τραυματίζουν τον εγκέφαλο

Image
ποδοσφαιρο
 clock 01:15 | 25/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Αν μέχρι σήμερα θεωρούσατε ότι οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο είναι εντελώς ακίνδυνες για την υγεία, μάλλον γελιέστε. Το ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον εγκέφαλο έρχονται να επιβεβαιώσουν μελέτες, οι οποίες «μιλούν» με αριθμούς.

Στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα και σύμφωνα με αυτά, οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μάλιστα αυτός δεν είναι ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος, αλλά συμβαίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς.

«Υπάρχει τεράστια ανησυχία παγκοσμίως γενικά για τους τραυματισμούς στον εγκέφαλο και ειδικά για την πιθανότητα να έχουν οι κεφαλιές αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Michael Lipton, καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, της πόλης της Νέας Υόρκης.

«Η ανησυχία αυτή σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με το ενδεχόμενο οι αλλοιώσεις σε νεαρή ηλικία να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο νευροεκφύλισης και άνοιας αργότερα στη ζωή».

Νέα μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο Dr. Lipton και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να μελετήσουν τις αλλοιώσεις του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου. Έτσι, ζήτησαν από 148 εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 27 έτη και το ένα τέταρτο ήταν γυναίκες. Όλοι τους έπαιζαν ποδόσφαιρο από χόμπι, όποτε έβρισκαν χρόνο.

Το ερωτηματολόγιο ήταν ειδικά διαμορφωμένο για να καθορίσει πόσο συχνά χτυπούσαν τη μπάλα με το κεφάλι. Ειδικότερα, περιείχε μία σειρά από ερωτήσεις για τη συχνότητα του παιχνιδιού, τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν και τις κεφαλιές. Έπρεπε επίσης να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες έκαναν τις κεφαλιές. Άλλο είναι λ.χ. η κεφαλιά στην προπόνηση και άλλο η κεφαλιά για να μπει γκολ.

Οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία που αφορούσαν την τελευταία διετία. Ύστερα, ταξινόμησαν τους εθελοντές τους σε κατηγορίες (χαμηλή, μέτρια, υψηλή) αναλόγως με τις κεφαλιές που έκαναν.

Σημαντικές αλλοιώσεις

Κατά την έναρξη της μελέτης, καθώς και έπειτα από 2 χρόνια, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους εθελοντές σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και σε τεστ λεκτικής μάθησης και μνήμης.

Η απεικονιστική εξέταση που επέλεξαν ήταν μία εξελιγμένη μαγνητική τομογραφία που λέγεται μαγνητική δεσμιδογραφία (diffusion tensor imaging – DTI). Η εξέταση αυτή καταγράφει τη διάχυση των μορίων του ύδατος στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτει την μικροδομή του.

Τα ευρήματα των εξετάσεων ήταν αποκαλυπτικά. Οι εθελοντές που έκαναν τις περισσότερες κεφαλιές (πάνω από 1.500 στη διάρκεια των 2 ετών) είχαν σημαντικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλό τους στην δεύτερη δεσμιδογραφία. Είχαν επίσης σημαντική μείωση στις επιδόσεις τους στα τεστ της λεκτικής μάθησης.

Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στην μικροδομή του εγκεφάλου που παρατηρήθηκαν είναι εφάμιλλες με αυτές που προκαλούν οι ήπιες τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου. Παρότι αποκαλούνται «ήπιες» οι κακώσεις αυτές θεωρούνται σοβαρές και μπορεί να έχουν συμπτώματα που επηρεάζουν:

Τη σκέψη
Τη μάθηση
Τα αισθήματα
Τις πράξεις
Τον ύπνο

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που καταδεικνύει αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου με τις κεφαλιές, οι οποίες κατά κανόνα γίνονται με ένταση μικρότερη από αυτή που προκαλεί εγκεφαλική διάσειση, τόνισε ο Dr. Lipton.

 

Διαβάστε επίσης

«Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια» μας έλεγαν. Ισχύει;

Πώς η καθιστική ζωή αλλάζει τους γλουτούς

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis