Υγεία

Ο μύθος με τον καφέ και την αφυδάτωση

στιγμιαιος καφες

Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι ο καφές αφυδατώνει τον οργανισμό λόγω της διουρητικής δράσης που έχει η καφεΐνη.

Είναι όμως αρκετά έντονη η διουρητική δράση του καφέ ώστε να οδηγήσει στην αφυδάτωση;
Καθετί που πίνουμε, από το νερό και τους χυμούς φρούτων μέχρι τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, έχει φυσική διουρητική δράση. Το πόσο καλό ενυδατικό μέσο είναι ένα ρόφημα ή ποτό έναντι ενός άλλου εξαρτάται από την αναλογία της ποσότητας που καταναλώνουμε και της ποσότητας που απορρίπτει ο οργανισμός μας, ώστε να διατηρηθεί ένα υγιές ισοζύγιο υγρών στο σώμα.

Το αλκοόλ, για παράδειγμα, έχει ισχυρή διουρητική δράση, με αποτέλεσμα να απορρυθμίζει την επάρκεια υγρών και ηλεκτρολυτών, ενώ παράλληλα (σε μεγάλες ποσότητες) εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει το νερό.

Ο καφές και τα λοιπά καφεΐνούχα ροφήματα δεν οδηγούν σε αντίστοιχης κλίμακας αρνητικές επιδράσεις, επομένως δεν θεωρείται ότι αφυδατώνουν επικίνδυνα τον οργανισμό.

Ο επίμονος μύθος ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση έχει καταρριφθεί στο πλαίσιο διάφορων επιστημονικών μελετών. Μια μελέτη του 1928 υπέδειξε ότι η καφεΐνη έχει αξιοσημείωτη διουρητική δράση μόνο μετά από μακρά αποχή (δύο μήνες) ακόμη και σε μικρή δόση (περίπου μισό φλιτζάνι καφέ που αντιστοιχούσε σε 0,5 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους). Ωστόσο, όταν η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων είναι συστηματική παρατηρείται αυξανόμενη αντοχή του οργανισμού στην καφεΐνη και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (μετά από μόλις τέσσερις ημέρες).

Μια άλλη μελέτη του 2005 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη δεν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην αφυδάτωση του οργανισμού και, τέλος, μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2016, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Society for Nutrition, έδειξε ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, το νερό και τα αθλητικά ποτά οδηγούν στον ίδιο βαθμό σε κατακράτηση υγρών.

Υγεία

Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Πράσινο από ΕΜΑ σε εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών – Με Pfizer

εμβολιασμός - παιδιά

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνιστά να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. 

Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί και χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών ηλικίας 12 και άνω. Στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11, η δόση θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται για τους άνω των 12 ετών. Αντί για 30 µg θα τους χορηγούνται 10 µg.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ ήδη από τις αρχές της εβδομάδα ξεκίνησε τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα των Pfizer/BioNtech στους 5-11 ετών, ελπίζοντας να βάλει φρένο στην πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ένα τέταρτο κύμα μολύνσεων που έπληξε το Ισραήλ τον Ιούνιο άρχισε να υποχωρεί τον Σεπτέμβριο.

Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο δείκτης R ξεκίνησε την ανοδική πορεία και πλέον πέρασε το όριο, γεγονός που δείχνει πως ο ιός θα μπορούσε ξανά να διασπείρεται εκθετικά.

Εμβόλιο J&J: «Εντός εβδομάδων» η απόφαση EMA για ενισχυτική δόση

Επιπρόσθετα, ο EMA ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση των στοιχείων σχετικά με την ενισχυτική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Τόνισε μάλιστα ότι η αίτηση έχει να κάνει με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του μονοδοσικού σκευάσματος τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αναμένεται εντός εβδομάδων, εκτός και αν χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία. Η αίτηση αφορά τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε άτομα 18 ετών και άνω.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ηλικιωμένος... δάγκωσε τον ιδιοκτήτη καφετέριας

Κορωνοϊός - Παυλάκης: Φόβοι για νέο ρεκόρ νεκρών – Πρόταση "βόμβα" για τα μπαρ

Μάγχη: 27 μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία

ESPA BANNER