Υγεία

Νόσος Αλτσχάιμερ: Είστε έτοιμοι να μάθετε αν κινδυνεύετε;

αλτσχάιμερ

Πάνω από το ένα τρίτο το ανθρώπων θέλουν να γνωρίζουν αν θα εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και μάλιστα τουλάχιστον 15 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ‘Detecting and diagnosing Alzheimer’s disease’ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Alzheimer’s Research UK.

Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη του κοινού για πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, της συχνότερης μορφής άνοιας, και της ανάληψης δράσης για την καλύτερη ενημέρωση για τη νόσο.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου σε ποσοστό 74% θέλουν να γνωρίζουν αν κινδυνεύουν να νοσήσουν πριν καν εμφανίσουν συμπτώματα. Το 33% θέλει να το γνωρίζει δύο χρόνια νωρίτερα και το 38% 15 χρόνια νωρίτερα.

Σήμερα η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ γίνεται όταν εκδηλώσει κανείς χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης. Αλλά η νόσος μπορεί να έχει ξεκινήσει έως και δεκαετίες πριν τα εμφανή συμπτώματα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν βρεθεί τρόπος έγκαιρου εντοπισμού των ύποπτων αλλαγών ενδεχομένως να αλλάξει καταλυτικά ο τρόπος διαχείρισης της ασθένειας.

Η έρευνα

Ομάδα ειδικών της Alzheimer’s Research UK σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Populus εστίασαν σε 2.106 άτομα και αναλύοντας τις σχετικές απαντήσεις που είχαν δώσει κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

το 75% των συμμετεχόντων ήταν διατεθειμένοι να υποβληθούν σε γνωστικό τεστ, εγκεφαλική απεικόνιση, αιματολογικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις ώστε να καθοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ,

το 84% ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση για να καθοριστεί ο κίνδυνος άνοιας και το 40% να δώσουν δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το ποσοστό των ατόμων, 51%, που δεν γνώριζαν ή διαφωνούσαν με την δήλωση «Η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινά δεκαετίες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων».

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Jonathan Schott, επικεφαλής Ιατρικός Διευθυντής στη μη κυβερνητική οργάνωση Alzheimer’s Research UK και Νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου «για πολλούς η άνοια, που προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ κυρίως, είναι ο χειρότερος φόβος τους. Κι αν θέλουμε να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές στη θεραπεία της θα πρέπει να διαγιγνώσκουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ πραγματικά νωρίς, πριν δηλαδή εκδηλωθούν τα συμπτώματα».

Υγεία

Το λάθος που κάνετε και το πλυντήριο ρούχων σας αρρωσταίνει

πλυντήριο ρούχων

Για πρώτη φορά, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πλυντήριο ρούχων αποτελούσε δεξαμενή παθογόνων μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα. Τα παθογόνα βακτήρια (Klebsiella oxytoca), είχαν μεταδοθεί  σε νεογέννητα που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο παίδων της Γερμανίας. Η μετάδοση σταμάτησε μόνο όταν το πλυντήριο απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology.

«Αυτή είναι μία πολύ ασυνήθιστη περίπτωση για ένα νοσοκομείο, στην οποία εμπλέκεται ένα, οικιακού τύπου, πλυντήριο», δήλωσε η Δρ. Ricarda M. Schmithausen, πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Τα νοσοκομεία συνήθως χρησιμοποιούν ειδικά πλυντήρια και διαδικασία κατά την οποία η πλύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με τη χρήση απολυμαντικών, σύμφωνα με τις οδηγίες των Γερμανικών υπηρεσιών υγείας.

Η έρευνα αφορά πρωτίστως τα πλυντήρια οικιακής χρήσης, δήλωσε η Δρ. Schmithausen στα οποία η θερμοκρασία του νερού διαρκώς μειώνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αρκετά κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα κατά την πλύση να μην εξουδετερώνονται τα παθογόνα. Σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης συχνά επιβιώνουν διάφοροι μικροοργανισμοί και ανθετικά παθογόνα μικρόβια εξηγούν οι ερευνητές.

«Αν στο σπίτι ζουν άτομα μεγάλης ηλικίας που απαιτούν φροντίδα επειδή έχουν ανοιχτές πληγές ή νεότερα άτομα με τραυματισμούς ή μολύνσεις, η θερμοκρασία πλύσης των ρούχων πρέπει να είναι υψηλότερη ή να χρησιμοποιούνται απολυμαντικά, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση επικίνδυνων παθογόνων. Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση για τους φορείς της υγείας, όσο ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν φροντίδα υγείας από τα μέλη της οικογένειάς τους, αυξάνεται διαρκώς», δήλωσε ο Martin Exner, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.

Στο νοσοκομείο που λειτουργούσε το πλυντήριο – εστία μετάδοσης του K. oxytoca, οι εξετάσεις ρουτίνας έδειξαν την παρουσία παθογόνων στα βρέφη στη ΜΕΘ. Οι ερευνητές τελικά εντόπισαν ότι τα παθογόνα προέρχονταν από το πλυντήριο.

«Τα νεογέννητα βρίσκονταν στην ΜΕΘ κυρίως λόγω προωρότητας ή άλλη μόλυνσης. Τα ρούχα που τους μετέδωσαν το K. oxytoca ήταν πλεκτά σκουφιά και καλτσάκια που τα βοηθού να κρατηθούν ζεστά στις θερμοκοιτίδες», εξήγησε ο Δρ. Exner.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα παθογόνα «είχαν μεταδοθεί μετά τη διαδικασία της πλύσης, μέσω λιμνάζοντος νερού στο πλυντήριο ή/και από τη διαδικασία του ξεπλύματος το οποίο έγινε με κρύο νερό και χωρίς απορρυπαντικό». Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς και μέσω ποιας οδού τα παθογόνα φτάνουν μέσα στο πλυντήριο.

Πάντως αν και αποικίες K. oxytoca εντοπίστηκαν στα νεογνά εντούτοις δεν είχαν μολυνθεί από τα παθογόνα.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στη σχεδίαση των πλυντηρίων είναι επιβεβλημένες για να αποτρέπουν τη συγκέντρωση νερού όπου τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν στα ρούχα.

 

via