Υγεία

Νόσος Αλτσχάιμερ: Είστε έτοιμοι να μάθετε αν κινδυνεύετε;

αλτσχάιμερ

Πάνω από το ένα τρίτο το ανθρώπων θέλουν να γνωρίζουν αν θα εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ και μάλιστα τουλάχιστον 15 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ‘Detecting and diagnosing Alzheimer’s disease’ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Alzheimer’s Research UK.

Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη του κοινού για πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, της συχνότερης μορφής άνοιας, και της ανάληψης δράσης για την καλύτερη ενημέρωση για τη νόσο.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου σε ποσοστό 74% θέλουν να γνωρίζουν αν κινδυνεύουν να νοσήσουν πριν καν εμφανίσουν συμπτώματα. Το 33% θέλει να το γνωρίζει δύο χρόνια νωρίτερα και το 38% 15 χρόνια νωρίτερα.

Σήμερα η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ γίνεται όταν εκδηλώσει κανείς χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης. Αλλά η νόσος μπορεί να έχει ξεκινήσει έως και δεκαετίες πριν τα εμφανή συμπτώματα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν βρεθεί τρόπος έγκαιρου εντοπισμού των ύποπτων αλλαγών ενδεχομένως να αλλάξει καταλυτικά ο τρόπος διαχείρισης της ασθένειας.

Η έρευνα

Ομάδα ειδικών της Alzheimer’s Research UK σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Populus εστίασαν σε 2.106 άτομα και αναλύοντας τις σχετικές απαντήσεις που είχαν δώσει κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

το 75% των συμμετεχόντων ήταν διατεθειμένοι να υποβληθούν σε γνωστικό τεστ, εγκεφαλική απεικόνιση, αιματολογικές και οφθαλμολογικές εξετάσεις ώστε να καθοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ,

το 84% ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση για να καθοριστεί ο κίνδυνος άνοιας και το 40% να δώσουν δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το ποσοστό των ατόμων, 51%, που δεν γνώριζαν ή διαφωνούσαν με την δήλωση «Η νόσος Αλτσχάιμερ ξεκινά δεκαετίες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων».

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Jonathan Schott, επικεφαλής Ιατρικός Διευθυντής στη μη κυβερνητική οργάνωση Alzheimer’s Research UK και Νευρολόγος στο Ινστιτούτο Νευρολογίας Queen Square του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου «για πολλούς η άνοια, που προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ κυρίως, είναι ο χειρότερος φόβος τους. Κι αν θέλουμε να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές στη θεραπεία της θα πρέπει να διαγιγνώσκουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ πραγματικά νωρίς, πριν δηλαδή εκδηλωθούν τα συμπτώματα».

Υγεία

Παγώνη: Για μισή ώρα παραμένει ο κορωνοϊός στο ασανσερ αν κάποιος φτερνιστεί

ασανσερ

«Για μισή ώρα παραμένει ο κορωνοϊός στο ασανσερ αν κάποιος φτερνιστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Το ασανσερ είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βγήκε μια μελέτη του Άμστερνταμ που λέει ότι τα σταγονίδια αν είναι κλειστές οι πόρτες του ασανσέρ είναι μέσα στο ασανσερ για μισή ώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Γι αυτό τον λόγο η ίδια εξήγησε ότι μέσα στο ασανσερ δεν θα πρέπει να μπαίνουν πολλά άτομα και όσοι μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν με τις σκάλες.

Επιπλέον, ανέφερε πως σε περίπτωση που πιάνουμε πόμολα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ενώ για τα ρούχα σημείωσε πως είναι καλό να τα βγάζουμε να αεριστούν και όχι να τα βάζουμε κατευθείαν στις ντουλάπες μας. 

Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης η ίδια ανέφερε δεν χρειάζεται να κάνουμε το τεστ κορωνοιου για να κάνουμε αυτό το εμβόλιο και πως από 20 Οκτωβρίου μπορουν να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες και μετά σιγά σιγα οι μικρότερες ηλικίες. 

Παράλληλα υπογράμμισε πως αν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα μεταξύ αυτών και ένα ενδεχόμενο lockdown θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες:

-Τον αριθμό των κρουσμάτων

-Τον αριθμό νοσηλευομένων 

-Τον αριθμό διασωληνωμένων