Υγεία

Νέα δεδομένα για τα οφέλη στον οργανισμό από τις φυτικές ίνες

φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ωστόσο, νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν Αυστραλοί ερευνητές, αναδεικνύει ένα ακόμη σημαντικό όφελος της εν λόγω κατηγορίας θρεπτικών συστατικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, φαίνεται ότι η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών από φρούτα και προϊόντα δημητριακών, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών και αναπηρίας στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.600 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών και εξέτασαν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης υδατανθράκων και «υγιούς γήρανσης». Από το σύνολο των παραγόντων που συμπεριέλαβαν στις αναλύσεις – όπως η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων, η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών, ο γλυκαιμικός δείκτης, το γλυκαιμικό φορτίο και η πρόσληψη σακχάρων-, φάνηκε πως η συνολική πρόσληψη φυτικών ινών είχε την ισχυρότερη θετική επίδραση σε αυτό που οι ερευνητές χαρακτήρισαν ως «υγιή γήρανση». Δηλαδή, φάνηκε να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αναπηρίας, συμπτωμάτων κατάθλιψης, έκπτωσης της νοητικής λειτουργίας και χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης υδατανθράκων και της «υγιούς γήρανσης». Κλείνοντας, σχολιάζει πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να χρησιμοποιηθεί η παρούσα μελέτη σαν βάση για τη διαμόρφωση συστάσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση.
Πηγή: neadiatrofis.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Νέο αντιβιοτικό δίνει ελπίδες για το τέλος της πανδημίας

ναρκωτικά χάπια

Ελπίδες για τη θεραπεία του κορονοϊού δίνει ένα νέο αντιβιοτικό φάρμακο που φαίνεται να λειτουργεί και προληπτικά, αποτρέποντας τη μόλυνση. Όπως αναφέρει το theconversation, το νέο φάρμακο με μολνοπιραβίρη (molnupiravir), περνάει στην τελική φάση της δοκιμής του σε ανθρώπους και οι γιατροί ελπίζουν ότι θα γίνει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της covid.

Είναι επίσης σημαντικό ότι είναι σε μορφή χαπιού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι ασθενείς να φτάσουν στο στάδιο της νοσηλείας για να το λάβουν. Το φάρμακο αυτό φαίνεται ότι αναστέλλει επιτυχώς την αντιγραφή του RNA πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορονοϊού, καθώς και παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS.

Όταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο νέο RNA δίνοντας εντολή αυτοκαταστροφής, οδηγώντας τον ιό στο θάνατο.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο αντιβιοτικό

Στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 202 συμπτωματικούς ασθενείς με Covid-19 (εκτός νοσοκομείου) στους οποίου χορηγήθηκαν τυχαία είτε η μολνοπιραβίρη είτε placebo, προέκυψε ότι τρεις ημέρες μετά τη χορήγηση του φαρμάκου ο ιός ελαττώνεται σημαντικά στον οργανισμό όσων εμφανίζουν ήπια συμπτώματα: Μόνο το 2% όσων υποβλήθηκαν σε τριήμερη θεραπεία με 800 μικρογραμμάρια μολνοπιραβίρης είχαν ακόμη ιικό φορτίο, έναντι 17% όσων έλαβαν ομοίωμα (placebo) της θεραπείας.

Ακόμη καλύτερα, στις πέντε ημέρες από την έναρξη της θεραπείας όλοι όσοι συμμετείχαν στη δοκιμή, είτε έλαβαν 400 είτε 800 μικρογραμμάρια του φαρμάκου έπαυσαν να νοσούν με κορονοϊό, ενώ 11% όσων έλαβαν placebo εξακολουθούσαν να έχουν ιικό φορτίο.

Φαίνεται, αν και ακόμα είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος ότι το φάρμακο, όχι μόνο «καθαρίζει» τον οργανισμό από τον κορονοϊό, αλλά εμποδίζει τη μετάδοσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φοβάται ο κορωνοϊός; Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει την απάντηση

Κορωνοϊός: Εμβόλια mRNA: Πόσο αποτελεσματικά αποδείχθηκαν για τους υγειονομικούς

Κορωνοϊός - Π.Ο.Υ: Η Δέλτα εκτόπισε τις τρεις άλλες «ανησυχητικές» παραλλαγές

ESPA BANNER