Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Μηνιγγίτιδα: Καθολικό εμβολιασμό στους εφήβους συστήνει ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας

ΕΜΒΟΛΙΟ
 clock 15:48 | 30/01/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο κίνδυνος εξάπλωσης της μηνιγγίτιδας σε πανεπιστημιακές δομές είναι αυξημένος τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Δύο 24ωρα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα, η ιατρική κοινότητα της χώρας είναι επί ποδός. Εξάλλου τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, 8 κρούσματα στις 29 πρώτες ημέρες του έτους ενώ το 2024 ο ετήσιος αριθμός ήταν 37, δείχνουν μια αυξητική τάση που προβληματίζει τους επιστήμονες.

«Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β εμφανίζει δύο καμπύλες έξαρσης, όσον αφορά στις ηλικίες. Η πρώτη είναι σε παιδιά έως 2 ετών, εκεί που ήδη εφαρμόζεται καθολικός εμβολιασμός ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αντιπροσωπεύει το 20-30% των κρουσμάτων.

Η δεύτερη είναι στους εφήβους και εν γένει τα νεαρά άτομα, όπου προς το παρόν δεν προβλέπεται εμβολιαστική κάλυψη, ενώ εκεί συναντάμε το 60-70% των κρουσμάτων», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος και προτείνει: «Γνώμη μου είναι πως πρέπει να γίνεται καθολικός εμβολιασμός στα νήπια και σίγουρα μία δόση booster στην εφηβεία».

Παρόμοια πρόταση κατέθεσε εχθές Τετάρτη με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Χώροι ενδεχόμενης εξάπλωσης οι πανεπιστημιακές εστίες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας υπογραμμίζει πως στις πανεπιστημιακές δομές όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί νεαρών ατόμων, όπως για παράδειγμα οι πανεπιστημιακές εστίες, ο κίνδυνος εξάπλωσης της μηνιγγίτιδας είναι σημαντικός. «Υπάρχουν αρκετοί φορείς της νόσου χωρίς συμπτώματα που όμως μπορούν κάλλιστα να μεταδώσουν τον ιό», σημειώνει.

«Σε πανεπιστήμια και κολλέγια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β, προκειμένου οι υποψήφιοι φοιτητές να γίνουν δεκτοί στα ιδρύματα αυτά», μεταφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως χορηγήθηκε χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές του άτυχου 20χρονου φοιτητή. «Αυτό είναι ημίμετρο», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, λέγοντας ότι ένα επόμενο κρούσμα μπορεί να προκύψει σε άτομο εκτός του κύκλου επαφών του ήδη εντοπισμένου κρούσματος.

Πότε πρέπει να σπεύδουμε στο νοσοκομείο

Ο 20χρονος φοιτητής έφυγε από τη ζωή κάποιες ώρες αφού είχε δείξει τα πρώτα συμπτώματα, καθώς η νόσος χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς «κεραυνοβόλος». Ο κ. Κωνσταντόπουλος προειδοποιεί πως τα εξανθήματα σε αυτή την περίπτωση μοιάζουν με καψίματα από τσιγάρο.

«Εάν κάποιος δει τέτοια εξανθήματα, πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο εντός 2-3 ωρών. Μόνο τότε μπορεί να σωθεί», τονίζει ο έμπειρος γιατρός.

Πώς η μηνιγγίτιδα τύπου C δεν αποτελεί πλέον απειλή

Ως παράδειγμα επιτυχούς αντιμετώπισης της μηνιγγίτιδας, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει τη διαχείριση από το κράτος της επιδημίας μηνιγγίτιδας τύπου Cπου είχε ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας του 90.

«Τότε είχαμε πολλά κρούσματα και 350 θανάτους, 33 εκ των οποίων ήταν παιδιά. Το εμβόλιο κατά αυτού του τύπου που καλύπτει επίσης και τους τύπους A, W και Υ, εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και έκτοτε χορηγείται σε όλα τα παιδιά. Έτσι πλέον τα κρούσματα μηνιγγίτιδας C είναι από μηδενικά έως ελάχιστα», σημειώνει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέμπη: Τι λέει η Hellenic Train για το φορτίο του εμπορευματικού τρένου

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου – Πιθανή και νέα αποχώρηση από τον διάλογο μετά την ΓΣΕΕ

Σύγκρουση αεροσκάφους με ελικόπτερο: Νεκροί Ρώσοι πρωταθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis