Υγεία

Κρίσιμη ηλικία για εγκεφαλικό τα 40

εγκεφαλικο

Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά αντίθετα εμφανίζουν άνοδο σε όσους είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Open Access Journal of the American Heart Association", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά μεταξύ 1995-2014.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της εικοσαετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Οι άνθρωποι της λεγόμενης «χρυσής γενιάς» (γεννημένοι μεταξύ 1945-1954), γνωστοί και ως "baby boomers", έχουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών σε σχέση με όσους γεννήθηκαν είτε 20 χρόνια πριν είτε 20 χρόνια μετά (τη λεγόμενη «Γενιά Χ» που γεννήθηκε μεταξύ 1965-1974). Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια έτοιμη απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά δήλωσαν ότι θα το ερευνήσουν περαιτέρω.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Υγεία

Υγεία: Τα πασίγνωστα ποτά που απειλούν την καρδιά

αλκοόλ

Τα αναψυκτικά και τα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να εκτινάξουν στα ύψη τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, ισχυρίζεται νέα μελέτη

Πόσο αθώο μπορεί να είναι ένα κουτάκι αναψυκτικού; Τι κίνδυνο κρύβει για την υγεία μας η κατανάλωση ενεργειακών ποτών ή συσκευασμένων χυμών με πρόσθετα σάκχαρα;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association αποκάλυψε την όχι και τόσο φιλική για τον οργανισμό διάσταση της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών.

Ένα μόλις κουτί των 330 ml κάποιου ποτού πλούσιου σε πρόσθετα σάκχαρα (αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, ενεργειακά ποτά) την ημέρα αρκεί για να θέσει το καρδιαγγειακό μας σύστημα σε κίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από 6.000 ανθρώπους για ένα διάστημα 12 ετών (1991-2014), η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η καθημερινή κατανάλωση της παραπάνω ποσότητας συνδέθηκε με αύξηση των τριγλυκεριδίων κατά 53% και μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης κατά 98%.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση προϊόντων light και 100% φυσικών χυμών, ωστόσο οι ειδικοί δεν συνιστούν την υπερκατανάλωση αυτών των ποτών ως εναλλακτική, καθώς η απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Η διατροφολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στην έρευνα, Samantha Heller, μοιράστηκε κάποιες συμβουλές ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση τέτοιων ποτών:

Για τα παιδιά, η κατανάλωση τέτοιων ποτών είναι απαγορευτική αφού μπορεί να τα εθίσει στη γλυκιά γεύση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες, η σόδα με πρόσθετο άρωμα ή η προσθήκη λίγου φυσικού χυμού φρούτων ή βοτάνων σε απλό αναψυκτικό σόδας μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή.

Τέλος, πρότεινε εναλλακτικές όπως νερό, τσάι, καφές ή μη ζαχαρούχο γάλα.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών και αναψυκτικών δεν προσφέρει κάποιο διατροφικό όφελος και σίγουρα δεν συνιστάται να αποτελεί μέρος της διατροφής των παιδιών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Σε ΣΕΑΠ και Γαύδο ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Λοβέρδος: Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ουρές, χωρίς αποστάσεις, έξω από τα καταστήματα (φωτο)