Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Τα αντισώματα που προσφέρουν καλύτερη προστασία σε βάθος χρόνου

Image
κορωνοιος
 clock 09:10 | 11/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID 2022, Λισαβόνα, 23-26 Απριλίου) υποστηρίζει ότι αν και με την πάροδο του χρόνου τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός μας έναντι του SARS-CoV-2 φθίνουν είτε κάποιος έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί, η απόδοση των αντισωμάτων βελτιώνεται μόνο μετά από προηγούμενη μόλυνση (και όχι εμβολιασμό).

Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν φαίνεται να είναι καλύτερα προστατευμένοι από μια νέα λοίμωξη από εκείνους που έχουν μόνο εμβολιαστεί.

 

Η μελέτη του Δρ Carmit Cohen από το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Ισραήλ καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι εν αντιθέσει με το αναμενόμενο, τα παχύσαρκα άτομα με ιστορικό λοίμωξης Covid-19 έχουν ισχυρότερη και παρατεταμένη ανοσοαπόκριση από τα υπέρβαρα ή τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

 

Ενώ η προστασία έναντι της επαναμόλυνσης διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την Covid-19, οι επαναλοιμώξεις έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό είναι όλο και πιο συχνές. Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς ανέλυσαν τη χυμική (επαγόμενη από αντισώματα) ανοσοαπόκριση σε άτομα που είχαν αναρρώσει αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί για έως και ένα χρόνο και τη συνέκριναν με εκείνους που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech (αλλά χωρίς προηγούμενη μόλυνση) για πάνω από οκτώ μήνες.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν προηγουμένως μολυσμένα-μη εμβολιασμένα και διπλά εμβολιασμένα άτομα που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί από τις 25 Μαρτίου 2020 έως τις 25 Νοεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν εντοπιστεί η παραλλαγή Δέλτα στο Ισραήλ. Όσοι είχαν ιστορικό λοίμωξης Covid-19 σε αυτή τη μελέτη είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και το στέλεχος Άλφα (και ορισμένες περιπτώσεις με το Βήτα).

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση τους 130 ασθενείς που είχαν μολυνθεί με SARS-COV-2 (όπως τεκμηριώθηκε με τεστ PCR). Αυτοί οι ασθενείς δεν είχαν εμβολιαστεί και παρέμειναν ανεμβολίαστοι κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κανένας από αυτούς δεν μολύνθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Συλλέχθηκαν δεδομένα για οξέα (κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και αμέσως μετά) καθώς και για μακροχρόνια (μετά από 6 εβδομάδες) συμπτώματα.

Η μελέτη εστίασε στη σύγκριση της πρωτεΐνης IgG που στοχεύει την ακίδα S και τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυτών των 130 ασθενών που είχαν αναρρώσει από την Covid-19 με 402 ίδιας ηλικίας και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άτομα που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech αλλά δεν είχαν ποτέ νοσήσει από Covid-19. Τα εμβολιασμένα άτομα επίσης δεν μολύνθηκαν από κορωνοϊό καθ’ όλη την περίοδο της μελέτης. Ωστόσο, είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στοιχεία στο Ισραήλ (το δεύτερο τρίμηνο του 2021) ότι οι διπλά εμβολιασμένοι, χωρίς ιστορικό λοίμωξης Covid-19 υγειονομικοί εργαζόμενοι εμφάνιζαν λοιμώξεις Covid-19 περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ τα άτομα με ιστορικό λοίμωξης άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί δεν επαναμολύνονταν. Αυτή η μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει γιατί.

Η ποιότητα της απόδοσης των αντισωμάτων συγκρίθηκε στον έναν και στους έξι μήνες σε υποομάδες εθελοντών που αποτελούνταν από 16 άτομα που είχαν αναρρώσει από Covid-19 και 22 άτομα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου. Οι ασθενείς που είχαν αναρρώσει, απάντησαν επίσης σε ερωτηματολόγια για τη συμπτωματολογία περιλαμβανομένης της μακράς Covid-19.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό ήταν υψηλότερος από αυτόν στους ασθενείς που είχαν αναρρώσει από Covid-19. Ωστόσο, τα αντισώματα μειώθηκαν πιο απότομα στην ομάδα που εμβολιάστηκε. Κι ενώ ο δείκτης ποιότητας της απόδοσης των αντισωμάτων ήταν υψηλότερος στα εμβολιασμένα άτομα από ό,τι σε ασθενείς με ιστορικό νόσησης, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο δείκτης αυτός παρέμεινε αμετάβλητος έως και έξι μήνες στα εμβολιασμένα άτομα, ενώ σταδιακά αυξήθηκε στους ασθενείς με ιστορικό νόσησης και δυνητικά τους προστάτευσε από επαναμόλυνση.

Είναι ενδιαφέρον, και ενάντια στις προσδοκίες των ερευνητών, ότι οι τίτλοι αντισωμάτων στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει με ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο (παχυσαρκία) ήταν υψηλότεροι σε όλα τα χρονικά σημεία σε σύγκριση με εκείνους με ΔΜΣ κάτω του 30 (φυσιολογικό βάρος έως υπέρβαροι), υποδηλώνοντας ότι τα άτομα με παχυσαρκία που είχαν μολυνθεί  προστατεύονταν καλύτερα από μελλοντικές λοιμώξεις από εκείνα που ήταν υπέρβαρα ή κανονικού βάρους και είχαν μολυνθεί στο παρελθόν.

Από το σύνολο των ασθενών που ανάρρωσαν, οι 42 (36%) παρουσίασαν μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων ψυχικής υγείας (5%), νευρολογικών (9%), καρδιαγγειακών (5%) και αναπνευστικών (31%) συμπτωμάτων.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «ενώ ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου τόσο σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει (αλλά ποτέ δεν εμβολιάστηκαν) όσο και σε εμβολιασμένους (που δεν μολύνθηκαν ποτέ), η ποιότητα των αντισωμάτων αυξάνεται μετά τη μόλυνση αλλά όχι μετά τον εμβολιασμό. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν μια σημαντικά υψηλότερη και παρατεταμένη επαγόμενη από αντισώματα ανοσοαπόκριση μετά από μόλυνση. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ανοσολογικής απόκρισης που μπορεί να εξηγήσουν τη διαφορική προστασία έναντι της Covid-19 σε άτομα με ιστορικό λοίμωξης συγκριτικά με άτομα που έχουν μόνο εμβολιαστεί». 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας

 

ΔΕΗ: Βανδαλισμοί στα κεντρικά γραφεία στην Ομόνοια

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis