Υγεία

Κορωνοϊός -Νέα μελέτη: Ο λύκος και η αρθρίτιδα δεν επιδεινώνουν τον ιό

κορωνοϊός

Ο λύκος και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα δεν αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την Covid-19, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology.

«Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από λύκο ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα έχουν τόσο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της Covid-19 όσον και αυτοί που δεν εμφανίζουν αυτές τις παθολογίες», εξηγεί η δρ Ρουθ Φερνάντες-Ρουίς, η οποία συνυπογράφει τη μία από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές της σχολής ιατρικής Grossman του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, εξετάσθηκαν από τα μέσα Απριλίου μέχρι την αρχή Ιουνίου οι περιπτώσεις 226 ενηλίκων --στην πλειονότητά τους μαύρων, ισπανόφωνων και γυναικών-- που έπασχαν από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές μορφές του λύκου.

Στο πλαίσιο της δεύτερης, παρακολουθήθηκαν από τον Μάρτιο μια εκατοστή άνθρωποι --κυρίως λευκές γυναίκες-- που έπασχαν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα (ρευματοειδή, ψωριασική και σπονδυλοαρθρίτιδα).

Αυτές οι τελευταίες ήταν όλες θετικές στην Covid-19 ή είχαν αναπτύξει συμπτώματα. Το 26% χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και το 4% πέθανε.

Πρόκειται για ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν στο σύνολο του πληθυσμού της Νέας Υόρκης.

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία με στεροειδή φάρμακα μάλλον, παρά με στοχευμένα βιολογικά φάρμακα, ήταν αντίθετα 10 φορές πιθανότερο να νοσηλευθούν αν μολύνονταν από τον νέο κορωνοϊό.

Όμως οι ερευνητές επισήμαναν πως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να υπερεκτιμάται εξαιτίας του μικρού μεγέθους του υπό παρακολούθηση δείγματος.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Ο ανεμβολίαστος πελάτης "έκλεισε" καφετέρια

καφετέρια

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, συνεχίζονται και τα πρόστιμα.

Στο Ηράκλειο βεβαιώθηκε σε καφετέρια πρόστιμο 2.000 ευρώ και λουκέτο 7 ημερών, γιατί βρέθηκε πελάτης χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test.

Στα Χανιά η μη χρήση μάσκας κόστισε από 300 ευρώ σε 3 υπαλλήλους μίνι μάσκετ και σούπερ μάρκετ καθώς και σε έναν υπάλληλο φαρμακείου, ενώ πρόστιμο θα πληρώσει και ο ιδιοκτήτης ταβέρνας που δεν είχε αναρτήσει την πινακίδα με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων.

Στο Ρέθυμνο βεβαιώθηκαν πρόστιμα για μη χρήση μάσκας σε 3 υπαλλήλους αρτοποιίων και στο Λασίθι σε έναν πελάτη σούπερ μάρκετ.

Σε όλη την Κρήτη το τελευταίο 24ωρο έγιναν 2.271 έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Σεισμικές δονήσεις στο Αρκαλοχώρι και ανοιχτά της Ζάκρου

28η Οκτωβρίου 1940: Το ηρωικό "ΟΧΙ" των Ελλήνων

Ηράκλειο: Φωτιά σε δύο αυτοκίνητα, στην ίδια οδό

ESPA BANNER