Υγεία

Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθεις εστίες μόλυνσης

κορωνοϊός

Το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι δημοσίευσε σήμερα αποτελέσματα μελέτης σχετικά με τα μέρη που αποτελούν τις πιο συχνές εστίες μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για τη μελέτη με το όνομα «ComCor«, που πραγματοποίησε το γαλλικό ινστιτούτο σε συνεργασία με το κρατικό ταμείο ασφάλισης ασθενείας των μισθωτών, την υπηρεσία δημόσιας υγείας και το ινστιτούτο επικοινωνίας IPSOS.

Στην έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρνό Φοντανέ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της γαλλικής κυβέρνησης, συμμετείχαν 3.400 εθελοντές που είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και 1.700 άτομα αρνητικά στον ιό. Ο στόχος των επιστημόνων ήταν να καθορίσουν τους παράγοντες κινδύνου (επάγγελμα, τρόπος ταξιδιού, μέρη που επισκέφθηκαν κ.λπ.) και να συγκρίνουν τα αποτελέσματα με τα υγιή άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα γυμναστήρια έχουν μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης σε αντίθεση με τις δημόσιες συγκοινωνίες ή τα εμπορικά καταστήματα.

Συγκεκριμένα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (44%) ήξεραν από ποιόν μολύνθηκαν. Το 21% υποψιάζεται ένα συγκεκριμένο συμβάν χωρίς όμως να γνωρίζει την πηγή της μόλυνσης και το 35% δεν ήξερε καθόλου πώς προσβλήθηκε από την Covid-19.

Μεταξύ των Γάλλων που γνωρίζουν ποιος τους μετέδωσε τον ιό, το ένα τρίτο δήλωσε το σπίτι του ως εστία μόλυνσης και σε πολλές περιπτώσεις ήταν ο σύζυγος που μετέδωσε την ασθένεια. Το Ινστιτούτο σημειώνει επίσης ότι υπάρχει η πιθανότητα να έχουν υποτιμηθεί τα ποσοστά μόλυνσης από παιδιά, τα οποία είναι συχνά ασυμπτωματικά. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν ότι τους τον μετέδωσε ένα άτομο εκτός του σπιτιού τους.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι τα γεύματα παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτές τις μολύνσεις, είτε αυτά γίνονται σε οικογενειακό, φιλικό ή επαγγελματικό περιβάλλον, καθώς οι άνθρωποι κάθονται κοντά ο ένας στον άλλο, χωρίς να φορούν μάσκα. Το ίδιο ισχύει και με τα κοινόχρηστα γαρφεία.

Όσο για τις κατηγορίες επαγγελμάτων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, τα στελέχη διοικητικών και εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσαν πιο εκτεθειμένα στον κορωνοϊό από τον μέσο όρο, όπως φυσικά και τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής εργασίας και στις βιομηχανίες.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από την Covid-19 στη δουλειά, είναι οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι επιστήμονες, καθώς και κάποιες ειδικότητες στο δημόσιο τομέα όπως οι διαμεσολαβητές. Οι μαθητές, οι αγρότες και οι γονείς που δεν εργάζονται εκτός σπιτιού, επίσης διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο.

Πάντως, ο Φοντανέ τονίζει ότι θα «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα ερμηνεύσουμε αυτά τα αποτελέσματα καθώς αφορούν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Η μελέτη διεξήχθη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, κατά την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Είναι επομένως δύσκολο να γνωρίζουμε «ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό του κινδύνου μόλυνσης σε εστιατόρια και μπαρ, καθώς εκείνη την περίοδο, δεν λειτουργούσαν κανονικά.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Όχι, δεν υπάρχει τσιπάκι μέσα στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

Καναδάς: Viral ο υπουργός για τον... αλλόκοτο τρόπο που βάζει τη μάσκα του

Κορωνοϊός: Υφυπουργός του Βελγίου δημοσίευσε κατά λάθος τις τιμές των εμβολίων

Gossip - LifeStyle

Γιώργος Χρανιώτης: Θετικοί στον κορωνοϊό η σύζυγος και ο γιος του

Xρανιώτης

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν η σύζυγος του Γιώργου Χρανιώτη, Γεωργία Αβασκαντήρα, και ο 1.5 ετών γιος του.

Την είδηση ανακοίνωσε εκείνη καθώς πόσταρε μια φωτογραφία που απεικονίζει το χέρι το δικό της και του γιου της.

«Η άνοιξη έρχεται όπου και να είσαι για να σου δώσει δύναμη να ονειρευτείς ξανά ακόμη και αν τη βλέπεις από το παράθυρο σου...στέλνουμε δύναμη σε όλους που νοσούν από Covid και ευχόμαστε ήπια συμπτώματα όπως έχουμε και εμείς(μαμά και γιός) και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι και να ξαναρχίσουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές. μείνετε ασφαλείς και υγιείς όσο μπορείτε παιδιά και αν πιστεύετε ότι προσέχετε ήδη πολύ μπορείτε και περισσότερο», έγραψε στην ανάρτησή της.

Διαβάστε επίσης Σκορδά: Δεν φαντάζεστε το σχόλιο που της έκανε ο γιος της για την εξωτερική της εμφάνιση