Υγεία

Κορωνοϊός - Ε.Ε.: Υπογράφει συμφωνίες για άλλες 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Στην υπογραφή συμβολαίων για την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, κυρίως για να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες για επαναληπτικούς εμβολιασμούς μέσα στα δυο επόμενα χρόνια, ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Welt την Παρασκευή.

Η εφημερίδα είπε ότι θα υπογραφούν συμβόλαια για παραδόσεις 900 εκατομμυρίων δόσεων, με πρόσθετες συμβάσεις να αφήνουν ανοιχτή την επιλογή για την αγορά άλλων 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Οι προγραμματισμένες αγορές θα καλύπτουν επίσης τα 70-80 εκατομμύρια παιδιά στην Ένωση, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργούν οι μεταλλάξεις.

Οι προγραμματισμένες παραγγελίες θα είναι για εμβόλια mRNA, με προτίμηση σε κατασκευαστές που έχουν βάση στην ΕΕ ή που διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ευρώπη.

Για την ώρα, μόνο το εμβόλιο των BioNTech - Pfizer, το οποίο κατασκευάζεται στο Βέλγιο και τη Γερμανία, και αυτό της Moderna, που παρασκευάζεται στην Ισπανία και την Ελβετία, πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε η χαμένη «Χρυσή πόλη» 3.000 ετών κοντά στο Λούξορ

Αγορά Ηρακλείου: Ανοιχτά καταστήματα, κλειστά καταστήματα και... πολλά λουκέτα

 

Υγεία

Κορωνοϊός: Που οφείλονται οι επικίνδυνες θρομβώσεις

θρόμβωση

Μια σημαντική ανακάλυψη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland) στο Δουβλίνο, η οποία εξηγεί τους μηχανισμούς πίσω από τον σχηματισμό επικίνδυνων έως μοιραίων θρομβώσεων στο αίμα ασθενών με COVID-19, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για εύρεση νέων στοχευμένων θεραπειών πρόληψης.

Για τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Journal of Thrombosis and Haemostasis και η οποία αποτελεί συνέχεια των ερευνών μελετών που είχαν αναδείξει τις θρομβώσεις ως σημαντική αιτία θανάτου σε ασθενείς με COvid-19, οι ερευνητές ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα ασθενών με COVID-19 από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Beaumont στο Δουβλίνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επικίνδυνοι θρόμβοι στο αίμα οφείλονται σε διαταραχές στην ισορροπία μεταξύ του παράγοντα πήξης του αίματος von Willebrand (vWF) και του ρυθμιστή του ADAMTS13.

Συγκεκριμένα, στους ασθενείς με κορωνοϊό τα επίπεδα της γλυκοπρωτεΐνης vWF ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και, αντιστρόφως, τα επίπεδα του αντιθρομβωτικού ενζύμου ADAMTS13 χαμηλότερα. Επίσης, παρατηρήθηκαν επιπλέον αλλαγές σε πρωτεΐνες που προκάλεσαν τη μείωση του ADAMTS13.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στους μηχανισμούς που εμπλέκονται στον σχηματισμό θρόμβων σε ασθενείς με COVID-19, στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών», σχολίασε ο Δρ Jamie O’Sullivan, ερευνητής και Λέκτορας στο Ιρλανδικό Κέντρο Αγγειακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου RCSI.

«Μολονότι περαιτέρω έρευνα θα προσδιορίσει αν θεραπείες με στόχο την αποκατάσταση στις ισορροπίες των παραγόντων ADAMTS13 και VWF θα αποδειχθούν μια επιτυχημένη προσέγγιση, είναι σημαντικό να συνεχίσει εν γένει η αναζήτηση νέων θεραπειών για ασθενείς με COVID-19. Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο θα εξακολουθήσουν να μην έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά της συγκεκριμένης νόσου, επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για όλους αυτούς αλλά και όσους εμφανίζουν νέες λοιμώξεις», κατέληξε ο Δρ O’Sullivan.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρητικός επιχειρηματίας: Αυτοκτονία με δύο σφαίρες...

Ηράκλειο: Θα μετανιώνει για καιρό αυτό που έκανε