Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Κατακράτηση υγρών: Ποιες τροφές πρέπει ν' αποφεύγονται

Image
αλάτι
 clock 14:45 | 26/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κατακράτηση αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος.

Εμφανίζεται σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

Το αποτέλεσμα είναι αύξηση του βάρους, φούσκωμα, πρήξιμο, κυτταρίτιδα.

Image
πρησμενα ποδια

Τα συμπτώματα στις περιοχές που επηρεάζονται από την κατακράτηση περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο - οίδημα

Αποχρωματισμό του δέρματος

Αύξηση βάρους

Πόνο και ευαισθησία στα άκρα

Δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Το περιεχόμενο της διατροφής εμπλέκεται σημαντικά στα επίπεδα υγρών του σώματος.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να προλάβετε την κατακράτηση υγρών:

Image
υδατανθρακες

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο. Κάθε γραμμάριο γλυκογόνου απαιτεί 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος όταν ξεκινούν τη δίαιτα. Όταν εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο αποβάλλονται και σημαντικές ποσότητες υγρών.

Αλάτι

Το νάτριο αποτελεί ένα μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για διάφορες διεργασίες του οργανισμού. Κατέχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος.

Ωστόσο, μικρή ποσότητα νατρίου είναι επαρκής για την επίτευξη των παραπάνω ρυθμίσεων. Αντιθέτως, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου οδηγεί στην ενεργοποίηση διάφορων μηχανισμών που πυροδοτούν την κατακράτηση υγρών. Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση νατρίου ανέρχεται στα 2,3 γραμμάρια, ποσότητα που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μόλις ενός κουταλιού του γλυκού αλάτι.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, το νάτριο περιέχεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα κράκερ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το fast food, τα αλλαντικά, οι διάφορες σάλτσες, τα πατατάκια, τα διάφορα τυριά και τα προμαγειρεμένα γεύματα. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε νάτριο όχι μόνο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, αλλά και σε συστατικά, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο, η μαγειρική σόδα, το νιτρώδες νάτριο, το βενζοϊκό νάτριο, συμβάλλουν στην αυξημένη τάση κατακράτησης υγρών που δημιουργούν τέτοιες τροφές.

Image
επεξεργασμενα τροφιμα

Άλλες αιτίες κατακράτησης υγρών είναι η σωματική αδράνεια, οι ορμόνες (είναι χαρακτηριστικό το ήπιο έως έντονο πρήξιμο λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση της έμμηνης ρύσης στις γυναίκες), ορισμένα φάρμακα (κορτιζόνη), η εγκυμοσύνη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η νεφρική ανεπάρκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατακράτηση υγρών: 5 τρόποι για να απαλλαγείτε

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Φυσικά διουρητικά: πώς να μειώσετε την κατακράτηση υγρών με ασφάλεια

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis