Υγεία

Καρότο και σπανάκι βοηθούν τα άτομα με άνοια

άνοια

Το σπανάκι, τα καρότα, τα βερίκοκα και τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με μελέτη.

Γερμανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ, μελέτησαν 74 πάσχοντες από ήπια νόσο Αλτσχάιμερ και 158 υγιείς εθελοντές, διαπιστώνοντας πως υπάρχει συσχέτιση της άνοιας με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης στο αίμα.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όσα τρόφιμα είναι πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ενδεχομένως μπορούν να αμβλύνουν κάπως τα συμπτώματά της.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 65 έως 90 ετών και υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικά τεστ, απάντησαν σε ερωτήματα για τον τρόπο ζωής τους και έκαναν εξετάσεις αίματος.

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Γκαμπριέλε Νάγκελ και την καθηγήτρια Νευρολογίας Κριστίν φον Άρνιμ, ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα των δύο αντιοξειδωτικών βιταμινών ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους πάσχοντες από ήπιο Αλτσχάιμερ απ’ ό,τι στους υγιείς εθελοντές (ομάδα ελέγχου).

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε διαφορά όσον αφορά τα επίπεδα άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Ε, η λυκοπένη (ή λυκοπένιο) και το συνένζυμο Q10.

Η δρ Νάγκελ δήλωσε πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα, φαίνεται πως όντως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της άνοιας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από ορισμένες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, αλλά εικάζεται ότι ευνοείται από το οξειδωτικό στρες - μία διεργασία η οποία περιορίζει την αξιοποίηση του οξυγόνου από τον οργανισμό.

Γι’ αυτό και πολλές ερευνητικές ομάδες διερευνούν κατά πόσον η αναχαίτιση του οξειδωτικού στρες με τη βοήθεια αντιοξειδωτικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να μας προστατεύσει από τη νόσο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD).
Πηγή: tanea.gr

Υγεία

Με ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα στους πρώτους έξι μήνες πολλοί ασθενείς COVID-19

απομόνωση-κατάθλιψη-άνδρας

Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων που αρρωσταίνουν από COVID-19 (περίπου ο ένας στους οκτώ) εμφανίζουν την πρώτη στη ζωή τους διαγνωσμένη ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα σε ένα εξάμηνο από την έναρξη της λοίμωξης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Η αναλογία αυξάνεται σε έναν ασθενή στους τρεις, όταν συμπεριληφθούν και όσοι είχαν ιστορικό ψυχιατρικών ή νευρολογικών παθήσεων. Η νέα μελέτη, μολονότι δεν αποδεικνύει ότι η COVID-19 ευθύνεται άμεσα, ενισχύει τις ενδείξεις ότι η νόσος επιβαρύνει την ψυχική υγεία, τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαξ Τάκετ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν ακόμη κάνει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν ιατρικά ηλεκτρονικά αρχεία για 236.379 ασθενείς COVID-19 (νοσηλευθέντες και μη) που επιβίωσαν από τη νόσο. Η εξέλιξη τους συγκρίθηκε με άλλες δύο ομάδες ατόμων που το 2020 είχαν διαγνωσθεί με γρίπη ή με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι, μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική διάγνωση της λοίμωξης COVID-19:

  • σχεδόν το 34% των ασθενών (ο ένας στους τρεις) είχαν εμφανίσει κάποια ψυχιατρικό ή νευρολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, εγκεφαλικό, ενδοκρανιακή αιμορραγία ή άνοια
  • σχεδόν για το 13% (τον ένα στους οκτώ) ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο

Τα ποσοστά αυτά, ιδίως μεταξύ όσων χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μεταξύ όσων είχαν αρρωστήσει από γρίπη ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Είχε προηγηθεί μελέτη των ίδιων ερευνητών που έδειχνε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε ασθενείς COVID-19 διαγιγνώσκεται με κάποια ψυχιατρική διαταραχή μέσα σε ένα τρίμηνο από το θετικό τεστ κορωνοϊού.

Στο ερώτημα πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει μια νέα μετά-COVID-19 ψυχική ή νευρολογική διαταραχή, ο δρ Τάκετ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη Κέιμπριτζ: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται 8 φορές πιο γρήγορα.

Κορωνοϊός: Οι δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντάμε όταν νιώσουμε άρρωστοι