Υγεία

Καρκίνος Μαστού: Το πασίγνωστο ρόφημα που αυξάνει έως και 80% τον κίνδυνο

καρκίνος μαστού

Η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, υποστηρίζει νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda και δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα και σχετικά μέτριες ποσότητες γάλακτος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο των γυναικών για καρκίνο του μαστού έως και 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Όπως αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας, Gary E. Fraser, «η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωσή του αποτελεί αιτία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας γάλακτος, της τάξης του 1/4 ή 1/3 μιας κούπας γάλακτος ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κατά 30% κίνδυνο. Για μία κούπα γάλα την ημέρα, ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται στο 50%, ενώ για όσους καταναλώνουν δύο με τρεις κούπες ημερησίως ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%.

Για τη μελέτη αξιολογήθηκε η διατροφική πρόσληψη σχεδόν 53.000 Αμερικανίδων, οι οποίες κατά την έναρξή της ήταν απόλυτα υγιείς και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν οκτώ χρόνια. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, καταγράφηκαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, χωρίς πάντως να αναδεικνύονται σαφείς συσχετισμοί ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας και στον καρκίνο, ανεξάρτητα από τα γαλακτοκομικά.

Όταν, όμως, έγινε η σύγκριση με τη χαμηλή ή τη μηδενική κατανάλωση γάλακτος, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την πρόσληψη σόγιας. Ο Δρ. Fraser σημείωσε ότι τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστες διακυμάνσεις όταν συγκρίθηκαν με την πρόσληψη πλήρους ή μειωμένων χαμηλών θερμίδων γάλακτος, ενώ δεν αναδείχθηκε κάποιος σημαντικός συσχετισμός με το τυρί και το γιαούρτι.

«Το σίγουρο είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο και τα δεδομένα προέβλεψαν μια αξιόλογη μείωση του κινδύνου, η οποία σχετίζεται με την υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα εναλλακτικά του γάλακτος προϊόντα να αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή», προσθέτει ο ειδικός.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, τέλος, ότι πιθανοί λόγοι που να εξηγούν τους συσχετισμούς ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και το γάλα μπορεί να είναι το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών σε ορμόνες. Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται σε ορισμένες αναφορές με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα που λέγεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1) και θεωρείται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Υγεία

Κορωνοϊός: Ποια ομάδα αίματος δείχνει να αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης

ομάδα αίματος

Ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις σε ό,τι αφορά την ομάδα αίματος των ατόμων που μολύνει.

Σύμφωνα με νέα μελέτη στην επιθεώρηση «Blood Advances», η οποία είναι μια από τις πρώτες εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ του SARS-CoV-2 και της ομάδας αίματος, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός «έλκεται» ιδιαιτέρως από το αντιγόνο της ομάδας αίματος Α το οποίο εντοπίζεται στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος.

Οι προτιμήσεις της περιοχής πρόσδεσης του ιού στα κύτταρα

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 η οποία αποτελεί την περιοχή πρόσδεσης του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα (receptor binding domain, RBD). Μελέτησαν συνθετικά αντιγόνα των ομάδων αίματος Α, Β και Ο τα οποία εντοπίζονταν σε κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και σε ερυθρά αιμοσφαίρια και εξέτασαν πώς ο SARS-CoV-2 αλληλεπιδρά με κάθε ομάδα αίματος ξεχωριστά. Ανακάλυψαν ότι η RBD εμφάνιζε ιδιαίτερη προτίμηση πρόσδεσης στα αντιγόνα της ομάδας αίματος Α που βρίσκονταν στα αναπνευστικά κύτταρα. Δεν έδειχνε όμως την ίδια προτίμηση για τα ερυθρά αιμοσφαίρια της ομάδας αίματος Α ή για άλλες ομάδες αίματος σε κύτταρα του αναπνευστικού ή σε ερυθρά αιμοσφαίρια.

Προς καλύτερα φάρμακα και μεθόδους πρόληψης της λοίμωξης

Η ικανότητα της RBD να αναγνωρίζει και να προσδένεται στο αντιγόνο της ομάδας αίματος Α που εντοπίζεται στους πνεύμονες των ατόμων με τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος ρίχνει φως στη σύνδεση μεταξύ της ομάδας αίματος Α και της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό, σημείωσαν οι ερευνητές. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ιική RBD προτιμά μόνο τον τύπο των αντιγόνων της ομάδας αίματος Α που εντοπίζονται στα κύτταρα του αναπνευστικού – αυτό πιθανώς δίνει και την εξήγηση στο πώς ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα των περισσότερων ανθρώπων και τα μολύνει», ανέφερε ο Σον.

Στόουελ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Η ομάδα αίματος βέβαια κληρονομείται και δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε. Αν όμως κατανοήσουμε καλύτερα πώς ο ιός αλληλεπιδρά με τις διαφορετικές ομάδες αίματος ίσως καταφέρουμε να βρούμε νέα φάρμακα ή μεθόδους πρόληψης της μόλυνσης». 

Ιδιες οι προτιμήσεις και του ιού του SARS

Οι ερευνητές μάλιστα εξέτασαν αν τις ίδιες προτιμήσεις εμφανίζει και η περιοχή πρόσδεσης του SARS-CoV, ενός άλλου κορωνοϊού ο οποίος προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Παρότι οι δύο κορωνοϊοί εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους, η RBD του SARS-CoV έδειξε την ίδια προτίμηση πρόσδεσης στα αντιγόνα της ομάδας Α συγκεκριμένα στα αναπνευστικά κύτταρα.

Ο δρ Στόουελ και οι συνεργάτες του τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν μπορούν να δώσουν από μόνα τους την εξήγηση ή την πρόβλεψη σχετικά με το πώς κορωνοϊοί όπως ο SARS-CoV-2 και ο SARS-CoV μολύνουν άτομα με διαφορετικές ομάδες αίματος. «Η παρατήρησή μας δεν δείχνει τον μοναδικό μηχανισμό για ό,τι βλέπουμε στην κλινική πράξη, μπορεί όμως να εξηγήσει ως έναν βαθμό το πόσο επηρεάζει η ομάδα αίματος του ατόμου τη λοίμωξη με την COVID-19» κατέληξαν οι ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποιο από τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα

Μπορεί ο SARS-CoV-2 να μεταδοθεί από κατεψυγμένα δείγματα ζώων;