Υγεία

Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

καρκίνος μαστού

Η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από συγκεκριμένες αιτίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η πρόσληψη ξηρών καρπών δεν έχει διερευνηθεί για συσχετισμούς με αποτελέσματα επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Μια νέα μελέτη σε γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, λοιπόν, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή θανάτου εξαιτίας της νόσου.

Συγκεκριμένα, αυτή η μεγάλη μελέτη κοόρτης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σε ασθενείς που επιβίωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από καρκίνο του μαστού σχετιζόταν με κατά 52% μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου, ακολουθώντας ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης.

Οι 3.449 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Επιβίωσης από Καρκίνο του Μαστού της Σαγκάης και είχαν νοσήσει και επιβιώσει από καρκίνο του μαστού κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια διατροφική αξιολόγηση πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 8,27 ετών, λοιπόν, είχαν καταγραφεί 374 θάνατο, ενώ άλλες 209 γυναίκες παρουσίασαν περιστατικά που σχετίζονταν συγκεκριμένα με τον καρκίνο του μαστού, όπως η επανεμφάνιση, η μετάσταση ή η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Ο συσχετισμός, μάλιστα, ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού πρώτου και δεύτερου σταδίου (Ι-ΙΙ) συγκριτικά με εκείνες με καρκίνο του μαστού τρίτου και τέταρτου σταδίου (ΙΙΙ-ΙV).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και τον κίνδυνο επανεμφάνισης ή θανάτου από τον καρκίνο του μαστού, με τις γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες να διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο. «Ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες στις οποίες η νόσος είχε εξελιχθεί», τονίζουν οι ειδικοί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία για την προώθηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως ενός τροποποιήσιμου παράγοντα του τρόπου ζωής για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ανησυχεί ο συνδυασμός με τις εποχικές ιώσεις

Ασπιρίνη: Αλλαγή δεδομένων στη χορήγηση για άτομα υψηλού κινδύνου

Υγεία

Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη «Omicron» ετοιμάζει η BioNTech

pfizer εμβόλιο

Η BioNTech SE ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τη δουλειά πάνω σ' ένα εμβόλιο ειδικά για την ανησυχητική παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αν και δεν είναι ακόμη σαφές αν θα πρέπει να ξαναδουλέψει το καθιερωμένο εμβόλιό της κατά της Covid-19.

Η ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου εμβολίου εντάσσεται στη συνήθη διαδικασία της εταιρείας για νέες παραλλαγές, ανέφερε σε δήλωσή της η BioNTech, η οποία παρασκευάζει εμβόλια μαζί με την Pfizer.

«Τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης ενός εν δυνάμει νέου εμβολίου αλληλοεπικαλύπτονται με την απαραίτητη έρευνα για να εκτιμηθεί αν θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο», προστίθεται στη δήλωση.

Η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει πολύ υψηλό παγκόσμιο κίνδυνο για εξάρσεις, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς περισσότερες χώρες αναφέρουν κρούσματα προκαλώντας κλεισίματα των συνόρων.

Η BioNTech είχε ανακοινώσει την Παρασκευή πως περιμένει περισσότερα εργαστηριακά δεδομένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες για να βοηθήσουν να προσδιοριστεί αν υπάρχει ανάγκη για ένα εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον. Η αντίπαλη φαρμακοβιομηχανία Moderna έχει δηλώσει πως εργάζεται για έναν ανασχεδιασμό του εμβολίου της κατά της Covid-19 για μελλοντικές ενισχυτικές δόσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δεμέτζος στο Ράδιο Κρήτη: Επαγρυπνούμε για την παραλλαγή Όμικρον

Κορωνοϊός: Η Βρετανία θα προσφέρει σε όλους ενισχυτική δόση

Κορωνοϊός - Κύπρος: Διαμαρτυρίες και εκρηκτικοί μηχανισμοί για την υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

ESPA BANNER