Ο καιρός επηρεάζει θετικά η αρνητικά τη διάθεση των περισσότερων ανθρώπων, τα άτομα με ψυχικές διαταραχές όμως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε κάποια καιρικά φαινόμενα.
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Albany, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με τον καιρό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και τις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, αξιολόγησε πώς τα καιρικά χαρακτηριστικά του καλοκαιριού επηρεάζουν τα άτομα με ψυχικές διαταραχές.
Είναι η πρώτη έρευνα που αξιολογεί τις συνδυασμένες επιδράσεις πολλαπλών μετεωρολογικών παραγόντων σε όλες τις κατηγορίες ψυχικών διαταραχών που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Γνωρίζουμε ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεσή μας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια μια ζεστή, φωτεινή μέρα, άλλοι όμως μπορεί να είναι ευερέθιστοι. Στα άτομα με ψυχικές διαταραχές, οι πολλαπλές καιρικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», τόνισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Xinlei Deng στο Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας του πανεπιστημίου.
«Εξετάζοντας τις τοπικές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με πληροφορίες σχετικά με τις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, διαπιστώσαμε σαφείς τάσεις που συνδέουν την ζέστη, την υγρασία και την έκθεση στον ήλιο, με αυξημένες εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω ψυχικών διαταραχών. Η κατανόηση αυτών των συσχετίσεων μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους περίθαλψης να διαμορφώσουν στρατηγικές για την προστασία της ευημερίας των ασθενών», εξήγησε ο ερευνητής.
Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο εξάμηνες περιόδους, εστιάζοντας στους θερμότερους μήνες: Μάιος-Οκτώβριος, το 2017 και το 2018. Αξιοποίησε μετεωρολογικά δεδομένα από το NYS Mesonet–ένα δίκτυο 126 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το πανεπιστήμιο σε κάθε κομητεία και δήμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Οι σταθμοί αυτοί καταγράφουν τις ατμοσφαιρικές και εδαφικές συνθήκες κάθε 5 λεπτά. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη θερμοκρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, τη σχετική υγρασία, τον δείκτη θερμότητας και τη βροχόπτωση.
Κατά τη διάρκεια των περιόδων της μελέτης, καταγράφηκαν 547.540 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά που αποδόθηκαν σε ψυχικές διαταραχές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας και σχετικής υγρασίας, αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής. Οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες κατά τους καλοκαιρινούς μεταβατικούς μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στους πληθυσμούς που επηρεάστηκαν πιο έντονα περιλαμβάνονταν: άνδρες, ισπανόφωνοι και Αφροαμερικανοί, ηλικίας 46-65 ετών.
«Καθώς η ακραία ζέστη γίνεται όλο και πιο έντονη και συχνή λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα έχουν δυσμενείς φυσιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους», δήλωσε η Shao Lin, κύρια συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UAlbany.
«Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις αλλαγές και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πολλαπλοί, ταυτόχρονοι καιρικοί στρεσογόνοι παράγοντες, μπορεί να επιτείνουν τον κίνδυνο για την υγεία. Οι προσπάθειες για να βελτιωθεί η στοχευμένη φροντίδα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους συνδυασμένους παράγοντες», τόνισε.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environment International.
πηγη: omned.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Άνοια: Οι ασκήσεις που προλαμβάνουν την εξασθένηση της μνήμης
Μελέτη: Όσοι κοιμούνται καλά, έχουν μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό