Υγεία

Καφές: Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που (ίσως) κάνετε

καφες

Ας το παραδεχτούμε.

Πολλοί από εμάς που είμαστε εθισμένοι στην καφεΐνη και χρειαζόμαστε πολλούς καφέδες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνουμε ζωντανοί και ενεργοί, έχουμε μία κακή συνήθεια: πίνουμε τον καφέ που έχει μείνει για πολλές ώρες στην κούπα ή στην κανάτα της καφετιέρας. Μπορεί να νομίζουμε ότι ασφαλές να πιούμε έναν ξεχασμένο καφέ, με τη λογική ότι είναι «περισσότερο νερό», αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί δεν είναι καλό να πίνεις καφέ πριν φας πρωινό

Σύμφωνα με τον Bryan Quoc Le, επιστήμονα τροφίμων και συγγραφέα του βιβλίου «150 Food Science Questions Answered», ο καφές μπορεί να αρχίσει να συσσωρεύει μικρές ποσότητες μούχλας, κάτι μπορεί να επηρεάσει όσους έχουν αλλεργική ευαισθησία στη μούχλα.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες. Εάν μόλις ήπιατε μια γουλιά από τον καφέ που έχει ξεμείνει στο γραφείο σας για μερικές ώρες, δεν θα πάθετε τίποτα!

Όμως, αν αφήνετε τον καφέ στην κανάτα για μία ολόκληρη μέρα (ή ακόμα χειρότερα, για δύο μέρες), τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε πριν γεμίσετε με αυτόν το φλιτζάνι όταν σας έρθει έντονη επιθυμία για καφεΐνη. Αδειάστε τον και φτιάξτε φρέσκο. Ειδικά εάν ο καφές περιέχει γάλα, τότε καλό είναι να μην τον αφήσετε για παραπάνω από δύο ώρες.

«Αν σκοπεύετε να πιείτε τον καφέ που φτιάξετε και την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα, τότε είναι προτιμότερο είναι τον βγάλετε αμέσως από την κανάτα και να τον βάλετε στο ψυγείο», λέει η Trista Best, διαιτολόγος, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής και σύμβουλος στο Balance One Supplements. «Αυτό θα επιτρέψει τη διακοπή κάθε βακτηριακής ανάπτυξης και έτσι μπορείτε να πιείτε έναν παγωμένο καφέ αντί για έναν παραδοσιακό ζεστό καφέ», συμπληρώνει η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρευνα: Ο καφές επιταχύνει τον μεταβολισμό, μειώνει το λίπος και αδυνατίζει

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι για να σταματήσετε αυτή την «κακή» συνήθεια.

Όσο περισσότερο μένει ο καφές στην κανάτα, τόσο περισσότερο χάνει το άρωμα και τη γεύση του. Επίσης, η επαφή του καφέ με τον αέρα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των αντιοξειδωτικών ουσιών του.

Γι’ αυτό καλό να είναι να πίνετε τον καφέ σας μέσα σε μισή με μία ώρα από την παρασκευή του.

 

via

Υγεία

Έρευνα-κορωνοϊός: Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν τα τυπικά συμπτώματα

παιδιά - self test

Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό δεν εμφανίζουν μόνο τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια, αλλά ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι αν και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ, συνήθως έχουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν στοιχεία για 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19. Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν. Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.

Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης. Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καναδάς: Αλμπέρτα και Οντάριο σταματούν τη χορήγηση του AstraZeneca

Κορωνοϊός: Μια δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει συστήνει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;