Υγεία

Η αδιαφορία για πρόληψη και η έλλειψη ενημέρωσης σκοτώνουν

παρατηρητήριο υγείας

Το 51,5% των θανάτων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται καθαρά σε αμέλεια των πολιτών σε θέματα πρόληψης, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Σηάτλ που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 4ου Forum Υγείας 2018, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Αναφερόμενος στη σημασία της πρόληψης και τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα είχε στην κοινωνία και την οικονομία ο οικονομολόγος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τους Ομίλου ΖΙΤΑ, Ζαχαρίας Καπλανίδης, επικαλέστηκε τα στοιχεία της έρευνας του πανεπιστημίου του Σηάτλ, σύμφωνα με τα οποία τα 28,9 εκατομμύρια από τους 55,9 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (δηλαδή το 51,5%)σε όλο το κόσμο, οφείλονται στην αμέλεια των πολιτών για την πρόληψη, δηλαδή στην έλλειψη ενημέρωσης ή σε προσωπική αδιαφορία.

«Στην Ελλάδα έχουμε 120.000 θανάτους ετησίως και μόνο 90.000 γεννήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου 61.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν γνωρίζαμε και ακολουθούσαμε αυτά τα απλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε καθημερινή βάση», είπε ο κ. Καπλανίδης, τονίζοντας ότι οι παράγοντες κινδύνου για αυτούς τους θανάτους, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν, είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση και το σάκχαρο. Παράλληλα, ανέφερε, ότι πέρα από θανάτους, χιλιάδες άνθρωπο λόγω της μη πρόληψης αρρωσταίνουν βαριά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία του δημοσίου αλλά και των νοικοκυριών.

«Το 4ο Forum Υγείας έρχεται με όχημα την έγκριτη ενημέρωση από τους ειδικούς επιστήμονες να καταδείξει και συγχρόνως αν αφυπνίσει τον Ελληνα πολίτη στην αναγκαιότητα της πρόληψης σε θέματα υγείας», πρόσθεσε ο κ. Καπλανίδης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε ότι το Forum, που διεξάγεται πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (τις προηγούμενες τρεις φορές είχε διεξαχθεί στην Αθήνα), απευθύνεται κατά βάση στο ευρύ, μη επιστημονικό κοινό, αλλά και στους λειτουργούς της υγείας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις ενότητες του συνεδρίου που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό, την ανάπτυξη του οποίου, όπως είπε, θα πρέπει να επιδιώξει η χώρα μας, αλλά και η Θεσσαλονίκη λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

«Σήμερα ο αριθμός των ηλικιωμένων έχει υπερτριπλασιαστεί από το 1950 και Θα ξανατριπλασιαστεί το 2050», ανέφερε η καθηγήτρια Νευρολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Forum, Μάγδα Τσολάκη, τονίζοντας ότι το 2015 υπήρξαν 9,9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις άνοιας παγκοσμίως δηλαδή, μία κάθε τρία δευτερόλεπτα. Αναφερόμενη στους πάσχοντες από άνοια στην Ελλάδα τόνισε ότι το 2015 ο αριθμός τους ήταν 197.000, ενώ το 2030 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 252.000 και το 2059 θα φτάσει στις 354.000. Παράλληλα, επισήμανε, ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάθλιψη, το κάπνισμα και η χαμηλή εκπαίδευση, ευνοούν την άνοια. Οσον αφορά τα φάρμακα που υπάρχουν σήμερα, είπε, ότι αυτά δεν θεραπεύουν αλλά σταματούν τα συμπτώματα της νόσου και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται έρευνες για μη φαρμακευτικές θεραπείες με χορήγηση αγουρελαίου, τσαγιού του βουνού, αλόης, κρόκου, κλπ.

«Ο αρμονικός συνδυασμός της σωστής διατροφής, της εμφάνισης και της καλής υγείας, αποτελούν τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ευτυχία, που είναι ο σκοπός της ζωής μας», ανέφερε ο ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Forum, καθηγητής Γεώργιος Παυλίδης. Αναφορικά με τις εισηγήσεις του στο Forum, σχετικά με το θέμα «Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, τεστ και Μέθοδος Παυλίδη», ο κ. Παυλίδης, εστίασε στην επιτακτική ανάγκη για έγκαιρη και αντικειμενική βιολογική πρόγνωση - διάγνωση, όχι μόνο για να βελτιωθεί η συμπεριφορά, ο αυτοέλεγχος, η κοινωνικότητα και η σχολική επίδοση, αλλά, κυρίως, για να αποφευχθούν δευτερογενή ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ή οι δυσκολίες στις σχέσεις. Παράλληλα, επισήμανε, ότι με το βιολογικο τεστ Παυλίδη, που ο ίδιος επινόησε, μπορεί να γίνει ακόμη και πρόγνωση από την προσχολική ηλικία. Τέλος, ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια του Forum θα παρέχονται δωρεάν εξετάσεις και ανιχνεύσεις πιθανών δυσκολιών στους συμμετέχοντες ενώ δεν χρειάζεται κανενός είδους προεγγραφή.

Υγεία

Sanofi - Κορωνοϊός: Εγκαταλείπει την ανάπτυξη νέου mRNA εμβολίου

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η εταιρεία Sanofi δεν θα προχωρήσει στη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά της Covid-19 βασισμένου στην τεχνολογία mRNA, κρίνοντας ότι η αγορά των εμβολίων αυτής της τεχνολογίας είναι υπερκορεσμένη και ότι ένα δικό της εμβόλιο θα έφθανε πολύ καθυστερημένα, την ώρα που 12 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα παραχθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει ωστόσο την ανάπτυξη του άλλου εμβολίου της για την Covid, σε συνεργασία με την βρετανική GlaxoSmithKline, το οποίο βασίζεται στην πιο συμβατική τεχνολογία της ανασυνδιασμένης πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών αυτού του εμβολίου αναμένονται πριν από το τέλος του 2021.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των δοκιμών των δύο πρώτων φάσεων του εμβολίου mRNA έδειξαν παραγωγή αντισωμάτων στο 91% έως 100% των συμμετεχόντων δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της δεύτερης δόσης, διευκρινίζει η Sanofi. Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες και ήταν καλά ανεκτό σε επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο των δύο άλλων εμβολίων mRNA των εταιρειών Pfizer-BioNTech και Moderna.

Η εξήγηση για την επιλογή της Sanofi

Ωστόσο, η εταιρεία έκρινε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέων εμβολίων mRNA, αλλά υπάρχει ανάγκη για τον εξοπλισμό της Γαλλίας και της Ευρώπης με εμβόλια mRNA που θα προορίζονται για μια νέα πανδημία», εξηγεί ο Τομά Τριόμφ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Sanofi.

Κατά συνέπεια, η Sanofi θα αναπτύξει εμβόλια mRNA κατά άλλων ιών, άλλων ασθενειών, χωρίς παρενέργειες και με λιγότερους περιορισμούς ως προς την θερμοκρασία συντήρησης.

Η Sanofi συνεργαζόταν από τον Μάρτιο 2020 με την Translate Bio για την ανάπτυξη του εμβολίου αυτού και στις αρχές του Αυγούστου αγόρασε την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός-Σαρηγιάννης: Έως 70.000 παιδιά θα κολλήσουν

Μαθητές - Κορωνοϊός: Ξεκινά από αύριο η δωρεάν διάθεση self test για τον Οκτώβριο

Παναγιωτόπουλος για γαλλικές φρεγάτες: Πήραμε αποφάσεις που άλλοι δεν τολμούσαν

ESPA BANNER