Υγεία

Χυμός καρότου: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

χυμός καρότου

Ο χυμός καρότου θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικός, καθώς παρέχει σημαντικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C στον οργανισμό, ενώ είναι πλούσιος και σε καροτενοειδή. Η κατανάλωσή του ενισχύει την ανοσία και βελτιώνει, μεταξύ άλλων. την υγεία του δέρματος και των ματιών.

Ας δούμε αναλυτικά οκτώ εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου.

1. Πολύ θρεπτικός
Ο χυμός καρότου έχει λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες, ενώ περιέχει αναρίθμητα θρεπτικά συστατικά και καροτενοειδείς χρωστικές, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που δρουν σαν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Το βασικό καροτενοειδές είναι ΄το β-καροτένιο, υπεύθυνη για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων, την οποία το σώμα μετατρέπει στο αντιοξειδωτικό βιταμίνη A.

2. Θωρακίζει τα μάτια
Μόλις 250 ml χυμού καρότου περιέχουν περισσότερο από το 250% της ημερήσιας διατροφικής αξίας σε βιταμίνη Α, κυρίως υπό τη μορφή καροτενοειδών, όπως η β-καροτίνη, ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών.

Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών που περιέχουν καροτενοειδή με μειωμένο κίνδυνο τύφλωσης και οφθαλμοπαθειών σχετικών με το γήρας.

Επιπλέον, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που συσσωρεύονται στα μάτια, τα προστατεύουν από την επιβλαβή ακτινοβολία. Η υψηλή διατροφική πρόσληψη των δύο αυτών καροτενοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων στα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σε μια ανάλυση έξι μελετών, μάλιστα, αναδείχθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στην υψηλή διατροφική πρόσληψη αυτών των ενώσεων και σε 26% χαμηλότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

3. Ενισχύει την ανοσία
Ο χυμός καρότου ενδέχεται να ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι βιταμίνες A και C που βρίσκονται στον χυμό λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα ανοσοκύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο χυμός είναι πλούσιος στη βιταμίνη B6, παρέχοντας πάνω από το 30% της ημερήσιας διατροφικής αξίας σε ένα ποτήρι. Η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανοσολογική απόκριση και η ανεπάρκειά της συνδέεται με αποδυναμωμένη ανοσία.

Πράγματι, μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι η ανεπαρκής διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης B6 κατέστειλε την ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων, με τις μελέτες σε ανθρώπους να κρίνονται απαραίτητες για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων αυτών.

4. Παρέχει αντικαρκινική προστασία
Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες ενώσεις που εντοπίζονται στον χυμό καρότου ενδεχομένως να παρέχουν κάποια αντικαρκινική προστασία. Συγκεκριμένα τα πολυακετυλένια, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι των κυττάρων της λευχαιμίας.

Ενδεικτικά, μελέτη βρήκε ότι η θεραπεία των κυττάρων της λευχαιμίας με εκχύλισμα χυμού καρότου για 72 ώρες οδήγησε στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων και σταμάτησε τον κύκλο κυτταρικής ανάπτυξης. Άλλη μελέτη ανέφερε παρόμοια αποτελέσματα, αλλά υπέδειξε τα πολυακετυλένια -και όχι τη β-καροτίνη ή τη λουτεΐνη- ως τους βασικούς αντικαρκινικούς παράγοντες του χυμού καρότου.

Παρόλο, όμως, που αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι διαθέσιμες μελέτες σε ανθρώπους είναι λίγες. Μια μελέτη δύο εβδομάδων σε 22 υγιείς νεαρούς ενήλικες που κατανάλωναν περίπου 330ml χυμού καρότου ημερησίως δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές στους βιοδείκτες των κοπράνων που σχετίζονταν με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η μελέτη αυτή ήταν βραχυχρόνια και με περιορισμένο αριθμό δείγματος, γι’αυτό και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως χρειάζονται περισσότερες και πιο εκτενείς έρευνες.

5. Ρυθμίζει το σάκχαρο
Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων χυμού καρότου μπορεί να βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, μελέτες σε αρουραίους με διαβήτη τύπου 2 έδειξαν ότι μειώνει το σάκχαρο και βελτιώνει άλλους σχετικούς δείκτες, λόγω της περιεκτικότητάς του σε προβιοτικά, δηλαδή ωφέλιμα βακτήρια που επηρεάζουν το εντερικό μικροβίωμα που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Άλλη μελέτη τρωκτικών βρήκε ότι ο χυμός καρότου ενισχύει τον έλεγχο του σακχάρου λόγω της αντιφλεγμονώδους επίδρασης της ανθοκυανίνης. Επειδή, όμως, το αποτέλεσμα αυτό αφορά σε πολύ συγκεκριμένα είδη καρότου, δεν είναι γνωστό αν το κανονικό καρότο προσφέρει παρόμοιες επιδράσεις.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, ο χυμός καρότου έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μέτρο που δείχνει κατά πόσο ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να βελτιώνει τη διαχείριση του σακχάρου στους πάσχοντες από διαβήτη, πάντα στις αναλογίες που ενδείκνυνται από τους ειδικούς.

6. Ωφέλιμος για το δέρμα
Ένα ποτήρι χυμού καρότου (250ml) παρέχει πάνω από το 20% της ημερήσιας διατροφικής αξίας σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ένωση που βρίσκεται σε αφθονία στις φυτικές πρωτεΐνες στο σώμα και παρέχει ελαστικότητα και δύναμη στο δέρμα.

Επιπλέον, η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η β-καροτίνη μπορεί, επίσης, να βοηθά το δέρμα, με μια μελέτη να βρίσκει πως διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και να βελτιώσει την εικόνα του δέρματος.

7. Βοηθά την καρδιακή υγεία
Ο χυμός καρότου είναι πιθανό να βοηθά στη μείωση των παραγόντων ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Αρχικά, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή καλίου, μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο έχει αποδειχθεί πως προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις μπορεί, επίσης, να ωφελούν την καρδιά. Μελέτη τριών μηνών σε 17 ενήλικες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων βρήκε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών (480ml) χυμού καρότου την ημέρα αύξανε σημαντικά τα αντιοξειδωτικά και μείωνε την οξείδωση των λιπιδίων στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

8. Προστατεύει το ήπαρ
Τα καροτενοειδή θεωρείται πως ενισχύουν την ηπατική υγεία, με πολλές μελέτες να υποδεικνύουν πως οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους προστατεύουν από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία εκδηλώνεται όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ, ως αποτέλεσμα κακής διατροφής, υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας.

Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε αρουραίους βρήκε ότι ο χυμός καρότου μείωσε κάποιους δείκτες της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, ενώ άλλη μελέτη παρήγαγε παρόμοια αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας ότι ο χυμός δεν μείωνε το λίπος στο ήπαρ αλλά τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: ygeiamou.gr

Υγεία

Με ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα στους πρώτους έξι μήνες πολλοί ασθενείς COVID-19

απομόνωση-κατάθλιψη-άνδρας

Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων που αρρωσταίνουν από COVID-19 (περίπου ο ένας στους οκτώ) εμφανίζουν την πρώτη στη ζωή τους διαγνωσμένη ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα σε ένα εξάμηνο από την έναρξη της λοίμωξης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Η αναλογία αυξάνεται σε έναν ασθενή στους τρεις, όταν συμπεριληφθούν και όσοι είχαν ιστορικό ψυχιατρικών ή νευρολογικών παθήσεων. Η νέα μελέτη, μολονότι δεν αποδεικνύει ότι η COVID-19 ευθύνεται άμεσα, ενισχύει τις ενδείξεις ότι η νόσος επιβαρύνει την ψυχική υγεία, τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαξ Τάκετ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν ακόμη κάνει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν ιατρικά ηλεκτρονικά αρχεία για 236.379 ασθενείς COVID-19 (νοσηλευθέντες και μη) που επιβίωσαν από τη νόσο. Η εξέλιξη τους συγκρίθηκε με άλλες δύο ομάδες ατόμων που το 2020 είχαν διαγνωσθεί με γρίπη ή με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι, μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική διάγνωση της λοίμωξης COVID-19:

  • σχεδόν το 34% των ασθενών (ο ένας στους τρεις) είχαν εμφανίσει κάποια ψυχιατρικό ή νευρολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, εγκεφαλικό, ενδοκρανιακή αιμορραγία ή άνοια
  • σχεδόν για το 13% (τον ένα στους οκτώ) ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο

Τα ποσοστά αυτά, ιδίως μεταξύ όσων χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μεταξύ όσων είχαν αρρωστήσει από γρίπη ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Είχε προηγηθεί μελέτη των ίδιων ερευνητών που έδειχνε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε ασθενείς COVID-19 διαγιγνώσκεται με κάποια ψυχιατρική διαταραχή μέσα σε ένα τρίμηνο από το θετικό τεστ κορωνοϊού.

Στο ερώτημα πόσο πολύ μπορεί να διαρκέσει μια νέα μετά-COVID-19 ψυχική ή νευρολογική διαταραχή, ο δρ Τάκετ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη Κέιμπριτζ: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού εξαπλώνεται 8 φορές πιο γρήγορα.

Κορωνοϊός: Οι δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντάμε όταν νιώσουμε άρρωστοι