Υγεία

Γνωρίστε την πολύτιμη βιταμίνη Β12

βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 ή αλλιώς κοβαλαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
 
H συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό κείμενο της διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερίας Σταματάκη και δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες.
 
Τέλος, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA.
 
Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Β12 οδηγούμαστε σε αναιμία. Συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 είναι: κούραση, αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα όπως αδυναμία μυών ή μουδιάσματα στα άκρα.
 
Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι εκείνοι με ατροφική γαστρίτιδα, με παθήσεις του λεπτού εντέρου όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Graves, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και εκείνοι που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα.
 
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις τροφές ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Δεν βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα π.χ. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε.
 
Σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη βιταμινών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή το διαιτολόγο σας να σας συστήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.

Υγεία

Πόσα φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την χοληστερόλη

ζεστος καφες

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!