Υγεία

Φάσμα Αυτισμού: Γιατί «προτιμά» τους άνδρες

αυτισμός

Φαίνεται ότι ο αυτισμός είναι γένους αρσενικού εν γένει και όχι μόνο στη γραμματική, σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατη μελέτη που επιχειρεί να διερευνήσει αν ευσταθεί ο συσχετισμός της νευροαναπτυξιακής διαταραχής με ιδιότητες της λειτουργίας του ανδρικού εγκεφάλου. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχονται ωστόσο ότι το εγχείρημά τους είναι τολμηλό και ουδόλως απλό.

Αντικείμενο της έρευνας με επικεφαλής τη Liza van Eijk από το Πανεπιστήμιο James Cook σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Brendan Zietsch από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Queensland, αποτέλεσε η δημοφιλής αλλά ανεπαρκώς διασταυρωμένη θεωρία του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου» (Extreme Male Brain), σύμφωνα με την οποία οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά του ανδρικού εγκεφάλου.

Όπως εξήγησε η Δρ van Eijk, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι τέσσερις φορές συχνότερες στους άνδρες και έχουν συνδεθεί με τυπικές ανδρικές συμπεριφορές. «Οι άνδρες πετυχαίνουν κατά μέσο όρο χαμηλότερες βαθμολογίες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, ενώ ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού  φάσματος ανεξαρτήτως φύλου καταγράφουν τα πλέον χαμηλά σκορ», εξήγησε και αντιπαρέβαλε τη βαθμολογία σε δοκιμασίες που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια, η οποία είναι γενικά υψηλότερη στους άνδρες, φτάνοντας την κορυφή στα άτομα με ΔΑΦ ανεξαρτήτως φύλου.

«Αντλήσαμε δεδομένα από τη μέτρηση των ατομικών διαφορών σε άνδρες και γυναίκες βασισμένες στο φύλο τους και τις διαφορές στους υποφλοιώδεις σχηματισμούς του εγκεφάλου, κάτω δηλαδή από τη φαιά ουσία. Τα ευρήματά μας ήρθαν σε συμφωνία με την υπόθεση του «ακραίου αρσενικού εγκεφάλου», διαπιστώνοντας πιο »αρσενική φύση» στους εγκεφάλους των συμμετεχόντων με ΔΑΦ  συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς», ανέφερε η Δρ van Eijk, προσθέτοντας πως τα σκορ των «αρσενικών» εγκεφάλων παρουσίασαν συσχετίσεις με αυτιστικά συμπτώματα.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στη μελέτη τις διαφορές στο μέγεθος του εγκεφάλου, η απόσταση στα σκορ μεταξύ «αρσενικών» εγκεφάλων και μη εκμηδενίστηκαν, κάτι που παρατηρήθηκε και για τους συσχετισμούς τους με τα αυτιστικά συμπτώματα.

Η Δρ van Eijk επεσήμανε την ανάγκη μεγάλων διαμήκων μελετών για να αποκαλυφθεί η πιθανή σχέση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού με τον εγκέφαλο και τις μεταβολές στη συμπεριφορά, καθώς και να διερευνηθεί αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με έμφυλες διαφορές ιδίως κατά την πρώιμη ανάπτυξη.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Χάνονται" οι παραλίες του νησιού - Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Ηράκλειο: Στα "κάγκελα' οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων με το Δήμο - Τους ζητά ενοίκιο

Επιτροπή Βιοηθικής: Έσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και μόνο για υγειονομικούς

Κόσμος

Υγεία

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού σε μορφή... κάψουλας!

Κάψουλα για covid

Ενώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού προκαλώντας πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι έτοιμη να διενεργήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid που θα χορηγείται από το στόμα.

Tο εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσβαση στα ενέσιμα σκευάσματα των φτωχών χωρών και να είναι ένα πιο «βολικό» όπλο στη «φαρέτρα» των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes», η «Oravax Medical», μία εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τρόπων χορήγησης φαρμάκων από το στόμα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 σε μορφή κάψουλας.

Πρώτα όμως έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ελέγχου στο Νοσοκομείο Ichilov, το κεντρικό νοσοκομείο στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ.

Οι κλινικές δοκιμές -εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες -θα χρησιμεύσουν για την προώθηση του εμβολίου που «θα μπορείς να το πιεις στο... ποτήρι», όπως αναφέρει ο Ναντάβ Κιντρόν, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Oravax «Oramed Pharmaceuticals», σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post».

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα περιλαμβάνουν 24 ανεμβολίαστους εθελοντές.

Καθένας από αυτούς θα λάβει ένα ή δύο χάπια με τους επιστήμονες να διερευνούν την ασφάλεια του εμβολίου και τους δείκτες ανοσίας.

Στη συνέχεια, αν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές (Φάση 3), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού θα στεφθεί με επιτυχία.

Το εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα είναι «πολύ πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις Covid-19», τόνισε ο Κιντρόν.

Η εταιρεία «Oravax» αναπτύσσει το εμβόλιο-κάψουλα και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19.

Τέλος, ο Ναντάβ Κιντρόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η χορήγηση του εμβολίου σε μορφή κάψουλας για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Το πήραν ... ζεστά οι τοπικοί φορείς μετά την παρέμβαση του Ράδιο Κρήτη

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Ράδιο Κρήτη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι