Υγεία

Ευρώπη: Δεν έχει διαπιστωθεί έλλειψη φαρμάκων, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί

Φάρμακα

«Δεν μπορούν να αποκλεισθούν» προβλήματα έλλειψης ή προμήθειας φαρμάκων στο μέτρο που θα εξαπλωθεί η επιδημία του Covid-19, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχομένου, ο οργανισμός ξεκίνησε έρευνα για να προσδιορίσει ποια φάρμακα ανθρώπινης ή κτηνιατρικής χρήσης θα βρεθούν σε κίνδυνο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των Ενεργών Φαρμακευτικών Συστατικών (API) που είναι απαραίτητα για την παρασκευή των φαρμάκων προέρχεται από χώρες της Ασίας, κυρίως την Ινδία και την Κίνα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο προειδοποίησαν για ελλείψεις σε προστατευτικό εξοπλισμό από τον νέο κορωνοϊό, όπως είναι οι μάσκες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο φόβος οδηγεί σε κατάχρηση τους πολίτες. Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η απόφαση ορισμένων χωρών να απαγορεύσουν τις εξαγωγές τέτοιου είδους εξοπλισμού. 

Υγεία

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσουμε από την πισίνα

Τραγωδία: Πατέρας και τα δυο παιδιά του πνίγηκαν σε πισίνα.jpg

Οι πισίνες σε πολλά μέρη του δυτικού κόσμου ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά σύντομα και οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται άνετα, γνωρίζοντας ότι το να κάνεις μια βουτιά εκεί έχει πολύ μικρό κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, λόγω και των απολυμαντικών μέσων που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, κάποιοι κίνδυνοι ενδέχεται να υπάρχουν σε πισίνες που επισκέπτεται πολύς κόσμος, με κακό αερισμό αν είναι εσωτερικές και έχουν μολυσμένες επιφάνειες όπως χειρολαβές λ.χ.

Ο Ernest Blatchley είναι καθηγητής περιβαλλοντικής και οικολογικής μηχανικής στο ιστορικό Πανεπιστήμιο Purdue στο Λαφαγιέτ των ΗΠΑ και ειδικεύεται στην έρευνα για το πώς αντιδρά το χλώριο στις πισίνες έναντι μολυσματικών παραγόντων όπως υγρά ανθρώπινου σώματος, φάρμακα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Για αυτό και η γνώμη του είναι σημαντική.
«Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πώς ο κορωνοϊός ανταποκρίνεται στο χλώριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το χλώριο απενεργοποιεί αποτελεσματικά παρόμοιους ιούς.

Στις ΗΠΑ, η γενική οδηγία για τη σωστή απολύμανση των πισινών είναι η διατήρηση μιας συγκέντρωσης χλωρίου μεταξύ 1 και 5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Εάν μια πισίνα έχει αυτή τη συγκέντρωση, ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό πρέπει να θεωρείται μηδαμινός. Ωστόσο, το γύρω περιβάλλον γύρω από μια εσωτερική πισίνα είναι πιθανό να δημιουργήσει κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά αν αυτή βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος μόλυνσης για ένα άτομο δεν σχετίζεται με το νερό. Το πιο επίφοβο είναι η μόλυνση μέσω του αέρα ή των επιφανειών σε αυτές τις εγκαταστάσεις», εξηγεί ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει 20 χρόνια για να μελετάει ιούς, βακτήρια και χημικά στις πισίνες.