Υγεία

Έξυπνοι τρόποι για να ξεπεράσετε την... κρίση υπογλυκαιμίας

γλυκό

Η υπογλυκαιμία είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αδυναμία και άγχος. Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο με υπογλυκαιμία για να μειώσει τα συμπτώματα;

Σε αυτό το άρθρο, αναφέρουμε ορισμένες ιδέες γευμάτων για άτομα με υπογλυκαιμία, καθώς και άλλες συμβουλές για τη διαχείριση της κατάστασης.

Τι είναι η υπογλυκαιμία

Τα άτομα με επίμονο χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ενδέχεται να έχουν υπογλυκαιμία. Η ύπαρξη χαμηλού σακχάρου στο αίμα συσχετίζεται συχνά με τον διαβήτη, αλλά είναι πιθανό να έχετε υπογλυκαιμία χωρίς διαβήτη.

Άλλες συχνές αιτίες περιλαμβάνουν ορμονικές ανεπάρκειες, κρίσιμες ασθένειες και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όταν το σάκχαρο αίματος πέφτει μέσα σε 4 ώρες από το τελευταίο γεύμα, το άτομο μπορεί να βιώσει αντιδραστική υπογλυκαιμία. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης μετά το φαγητό.

Συμπτώματα υπογλυκαιμίας:

τρέμουλο

αίσθημα αδυναμίας, ή λιποθυμίας

πονοκέφαλος

αίσθηση ότι σκέφτεστε και ενεργείτε με πιο αργούς ρυθμούς

σύγχυση

άγχος και ευερεθιστότητα

ταχυπαλμία

χλωμή απόχρωση επιδερμίδας

θολή όραση

μυρμήγκιασμα στα χείλη

Υπογλυκαιμία: Πρωινό γεύμα

Ένα άτομο πρέπει πάντα να προσπαθεί να τρώει το πρωινό όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το ξύπνημα, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συνιστάται να περιορίζετε την πρόσληψη χυμών φρούτων το πρωί και να επιλέγετε χυμούς που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ορισμένες ιδανικές επιλογές για πρωινό περιλαμβάνουν:

βραστά αυγά και τοστ με ψωμί ολικής άλεσης

πλιγούρι βρώμης με μούρα, ηλιόσπορους, αγαύη και κανέλα

γιαούρτι με μούρα, μέλι και πλιγούρι βρώμης

Η κανέλα θεωρείται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μπορεί να πασπαλιστεί σε πολλά τρόφιμα για πρωινό.

Υπογλυκαιμία: Μεσημεριανό γεύμα

Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να είναι μικρό, αλλά γεμάτο με πρωτεΐνες, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες που θα συνεχίσουν να απελευθερώνουν ενέργεια αργά.

Μερικές καλές ιδέες μεσημεριανού γεύματος για την υπογλυκαιμία είναι:

τόνος, κοτόπουλο, ή σάντουιτς tofu σε ψωμί ολικής αλέσεως με σαλάτα

ρεβίθια και σαλάτα λαχανικών

ψητά ψάρια, ψητή γλυκοπατάτα και μικρή σαλάτα

Είναι απαραίτητο για ένα άτομο με υπογλυκαιμία να γνωρίζει το γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) των τροφίμων που καταναλώνει. Ορισμένα τρόφιμα που φαίνονται υγιεινά μπορεί να έχουν υψηλό ΓΔ. Ευτυχώς, θα υπάρχει σχεδόν πάντα κάποια εναλλακτική λύση με χαμηλότερο ΓΔ.

Για παράδειγμα, οι γλυκοπατάτες έχουν σχετικά χαμηλό ΓΔ και είναι γεμάτες από αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τις μια καλύτερη επιλογή από άλλους τύπους πατάτας, όπως οι λευκές πατάτες, οι οποίες έχουν υψηλό ΓΔ.

Υπογλυκαιμία: Βραδινό γεύμα

Ένα άτομο με υπογλυκαιμία θα πρέπει να κρατήσει τα βραδινά του γεύματα μικρά. Μια καλή επιλογή δείπνου περιλαμβάνει πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι ιδέες για δείπνο περιλαμβάνουν:

κοτόπουλο ή τόφου με καστανό ρύζι και λαχανικά

σολομό με λαχανικά στον ατμό, ή σαλάτα

Μίξη με φασόλια, φακές, ρεβίθια και κονσέρβα ντομάτας

Υπογλυκαιμία: Σνακ

Τα άτομα με υπογλυκαιμία πρέπει να προσπαθήσουν να συμπεριλάβουν μικρά, θρεπτικά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Σκοπός είναι να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Επίσης, να εξασφαλίσουν ότι έχουν αρκετές βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υγιή λίπη, πρωτεΐνες και ινώδεις υδατάνθρακες στη διατροφή τους.

Επιλέξτε ΕΝΑ σνακ ενδιάμεσα σε πρωινό και μεσημεριανό, ΕΝΑ δεύτερο ενδιάμεσα σε μεσημεριανό και βραδινό και κάτι πολύ λίγο λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Αυτά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Μερικές υγιεινές επιλογές σνακ είναι:

ένα μικρό μήλο με μερικές φέτες τυρί cheddar

μια μπανάνα με μια χούφτα καρύδια ή σπόρους

μια φέτα ψωμί τοστ ολικής αλέσεως με αβοκάντο ή χούμους

κράκερ ολικής άλεσης με μια μικρή κονσέρβα τόνου

καρότα, πιπεριές και αγγούρι βουτηγμένα σε χούμους

ένα smoothie λαχανικών

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά μπορεί να χρειαστεί να τρώνε πιο συχνά, καθώς η επίπονη, ή διαρκή σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ένα άτομο πρέπει να φάει ένα μικρό σνακ που περιλαμβάνει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες πριν από μια προπόνηση.

Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

ένα φρούτο, ή μια χούφτα μούρα και κράκερ ολικής αλέσεως

γιαούρτι με μούρα

ένα μήλο με μια κουταλιά του φυστικοβούτυρο και μια φέτα τυρί

μια μικρή χούφτα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Η σωματική άσκηση με γεμάτο στομάχι δεν συνιστάται, επομένως τα μικρά σνακ πριν την άσκηση και η καλή ενυδάτωση είναι σημαντικά.

πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Τι να προσέχετε στην αγορά θαλασσινών για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες

θαλασσινά

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Σαρακοστή - Καθαρά Δευτέρα: Συμβουλές για την επιλογή τροφίμων

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

Τα  πλοκάμια  και  οι  βεντούζες  να  αντέχουν  σε  ελαφρύ  τράβηγμα  και  να   μην αποσπώνται εύκολα.

Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος).

Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

Παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο.

Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

Τα  κελύφη  που  πρέπει  να  είναι  κλειστά  και  να  ανοίγουν  πολύ  δύσκολα  ή  αν  είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.

Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

Τη  σάρκα  που  πρέπει  να  είναι  υγρή,  γερά  προσκολλημένη  στο  κέλυφος  (με τσίμπημα  καρφίτσας  ή  με  λίγες  σταγόνες  λεμονιού  να   προκαλείται  συστολή  του σώματος).

Όσον  αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.

Να   έχουν   αντανακλαστικές   κινήσεις   στα   μάτια,   στις   κεραίες   και   στα   πόδια όταν  είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές  θα πρέπει να  προσέχουν  να μην  είναι διογκωμένες,  να  μην  παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.

Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.