Υγεία

Έρευνα: Ποιοι οι κίνδυνοι για τους πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών

πατερας κορη.jpg

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι υπερδιπλάσιος για τους πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών σε σχέση με τις μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών και τους πατέρες που έχουν σύντροφο.

Αυτό, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και έγινε στον Καναδά.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι οι πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών έχουν υψηλότερη θνησιμότητα και καταδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές στον τομέα της δημόσιας υγείας που θα συμβάλουν να εντοπίζονται και να υποστηρίζονται οι άνδρες αυτοί», δήλωσε η ερευνήτρια για θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Μαρία Κιού.

Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται από την επιθεώρηση The Lancet Public Health, συντάχθηκε μετά την μελέτη των απαντήσεων σε ερωτηματολόγια για θέματα υγείας που υποβλήθηκαν σε 40.500 ανθρώπους μεταξύ του 2000 και του 2012.
Μεταξύ των 871 πατέρων μονογονεϊκών οικογενειών που καταμετρήθηκαν, η αναλογία της θνησιμότητας έφτανε τους 5,8 στους χίλιους.
Αυτό είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό που διαπιστώθηκε μεταξύ των μητέρων μονογονεϊκών οικογενειών (1,7 στις χίλιες) και μεταξύ των πατέρων που συντροφεύονται (1,9 στους χίλιους).

Λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες στους πατέρες μονογονεϊκών οικογενειών, οι οποίοι είναι κατά μέσον όρο μεγαλύτερης ηλικίας και προσβάλλονται πιο συχνά από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ο κίνδυνος θανάτου εξακολουθεί να είναι διπλάσιος.

Η αιτία γι'αυτό δεν έχει εξακριβωθεί με βεβαιότητα, αλλά οι ερευνητές υποψιάζονται το στρες και «τρόπους ζωής λιγότερο υγιεινούς» λιγότερο ισορροπημένη διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης και μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.
Επιπλεόν, οι άνδρες έχουν, όπως φαίνεται, «λιγότερο συχνά ένα κοινωνικό δίκτυο, μια κοινωνική βοήθεια ή μια στήριξη στην ανατροφή των παιδιών τους» απ'ό,τι οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών.

Σε σχέση με αυτές, οι οποίες είναι συχνότερα μόνες τους γιατί τις έχει εγκαταλείψει ο σύντροφός τους πριν από τη γέννηση του παιδιού, οι πατέρες που είναι μόνοι τους είναι τις περισσότερες φορές χήροι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση έπειτα από μια μακροχρόνια σχέση.

Οι χωρισμοί αποτελούν την αιτία που όλο και περισσότερα παιδιά στον κόσμο ζουν με έναν γονέα.
Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανήλθε από 8 σε 23% μεταξύ του 1960 και του 2016, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφών. Στην Ευρώπη, η Δανία είναι σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μονογονεϊκών οικογενειών (23% με γυναίκα, 7% με άνδρα).
Ο δημογράφος του ΟΗΕ Τζόζεφ Τσέιμι είχε υπολογίσει το 2016 ότι "από τα 2,3 δισεκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, το 14%, δηλαδή 320 εκατομμύρια, ζουν σε μια μονογονεϊκή οικογένεια".

Κόσμος

Υγεία

Κορωνοϊός: Το Ισραήλ δοκιμάζει το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού σε μορφή... κάψουλας!

Κάψουλα για covid

Ενώ αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού προκαλώντας πονοκέφαλο στην ιατρική κοινότητα, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι έτοιμη να διενεργήσει τις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid που θα χορηγείται από το στόμα.

Tο εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσβαση στα ενέσιμα σκευάσματα των φτωχών χωρών και να είναι ένα πιο «βολικό» όπλο στη «φαρέτρα» των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της νόσου Covid.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes», η «Oravax Medical», μία εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τρόπων χορήγησης φαρμάκων από το στόμα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά της Covid-19 σε μορφή κάψουλας.

Πρώτα όμως έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ελέγχου στο Νοσοκομείο Ichilov, το κεντρικό νοσοκομείο στην «καρδιά» του Τελ Αβίβ.

Οι κλινικές δοκιμές -εν αναμονή και της τελικής έγκρισης από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες -θα χρησιμεύσουν για την προώθηση του εμβολίου που «θα μπορείς να το πιεις στο... ποτήρι», όπως αναφέρει ο Ναντάβ Κιντρόν, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Oravax «Oramed Pharmaceuticals», σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post».

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα περιλαμβάνουν 24 ανεμβολίαστους εθελοντές.

Καθένας από αυτούς θα λάβει ένα ή δύο χάπια με τους επιστήμονες να διερευνούν την ασφάλεια του εμβολίου και τους δείκτες ανοσίας.

Στη συνέχεια, αν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές (Φάση 3), προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού θα στεφθεί με επιτυχία.

Το εμβόλιο σε μορφή κάψουλας θα είναι «πολύ πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις Covid-19», τόνισε ο Κιντρόν.

Η εταιρεία «Oravax» αναπτύσσει το εμβόλιο-κάψουλα και ως ενισχυτική δόση για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19.

Τέλος, ο Ναντάβ Κιντρόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι προτεραιότητα της εταιρείας είναι η χορήγηση του εμβολίου σε μορφή κάψουλας για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Το πήραν ... ζεστά οι τοπικοί φορείς μετά την παρέμβαση του Ράδιο Κρήτη

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Ράδιο Κρήτη για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι