Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Έλληνες επιστήμονες στη διεθνή μελέτη επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας

Image
Επεμβατική καρδιολογία
 clock 15:14 | 20/01/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια νέα διεθνής πολυκεντρική μελέτη με την ονομασία CARILLON (CARILLON PIVOTAL TRIAL) έχει ξεκινήσει με στόχο να διαπιστωθεί αν η χρήση της συσκευής CARILLON στη διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Στη μελέτη αυτή έχουμε και ελληνική συμμετοχή με το Ιατρικό Διαβαλκανικό (European Interbalkan Medical Center) ενώ, επιλεγμένα μεγάλα Καρδιολογικά Κέντρα του εξωτερικού όπως είναι τα: Cleveland Clinic, Ochsner Health System, Dignity Health Mercy Gilbert and Chandler, Northshore University HealthSystem, NYPH-Cornell, Mass General Hospital, Centennial Medical System, Pole Sante Republique, Centrum Medyczne, Henrico Doctors/Sarah Cannon  Research Institute, Delray Medical Center, Vassar Brothers Medical Center λαμβάνουν και αυτά μέρος.

Η τεχνική απευθύνεται σε ασθενείς με λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία οφείλεται σε βλάβη της αριστερής κοιλίας της καρδιάς (έμφραγμα, διάταση της κοιλίας, μυοκαρδιοπάθειες).

Στόχος της μελέτης CARILLON, είναι να καταδείξει την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η συσκευή CARILLON είναι εγκεκριμένη και εμπορικά διαθέσιμη (CE Mark) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 1.000 επεμβάσεις.

Στη χώρα μας η μελέτη υλοποιείται από την ομάδα της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής (και τους επεμβατικούς καρδιολόγους Βλάση και Ηλία Νινιό, και τους ειδικούς καρδιολόγους Ανδρέα Ιωαννίδη και Σωτήρη Ευαγγέλου. Οι συμμετέχοντες ασθενείς από όλη την Ελλάδα με διαπιστωμένη ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, υποβάλλονται εκ νέου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό σε κλινική και υπερηχογραφική εξέταση, ώστε να διακριβωθεί εάν αντιμετωπίζουν λειτουργική ανεπάρκεια μέτριου ή σοβαρού βαθμού.

Ακολουθεί η αναλυτική καταγραφή των υπερηχογραφικών δεδομένων της βαλβίδας και της αριστερής κοιλίας, καθώς και των δεδομένων σχετικών με την ποιότητα ζωής και την ανοχή στην κόπωση, μέσω ειδικών ερωτηματολογίων και δοκιμασιών.

Τα δεδομένα αποστέλλονται ανώνυμα στην Αμερική (Cleveland Clinic Echo Corlab), όπου μετά από έγκριση ως προς την καταλληλότητα, οι ασθενείς τυχαιοποιούνται, δηλαδή οι μισοί επιλέγονται για το συντηρητικό σκέλος το οποίο περιλαμβάνει τη συνέχιση της παρακολούθησης από τη συγκεκριμένη Καρδιολογική Ομάδα και οι άλλοι μισοί, γίνονται δεκτοί για την τοποθέτηση της συσκευής CARILLON και τη μετεγχειρητική τους παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρακολούθηση όλων των ασθενών, συνεχίζεται δωρεάν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis