Υγεία

Έλληνες επιστήμονες στη διεθνή μελέτη επιδιόρθωσης μιτροειδούς βαλβίδας

Επεμβατική καρδιολογία

Μια νέα διεθνής πολυκεντρική μελέτη με την ονομασία CARILLON (CARILLON PIVOTAL TRIAL) έχει ξεκινήσει με στόχο να διαπιστωθεί αν η χρήση της συσκευής CARILLON στη διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Στη μελέτη αυτή έχουμε και ελληνική συμμετοχή με το Ιατρικό Διαβαλκανικό (European Interbalkan Medical Center) ενώ, επιλεγμένα μεγάλα Καρδιολογικά Κέντρα του εξωτερικού όπως είναι τα: Cleveland Clinic, Ochsner Health System, Dignity Health Mercy Gilbert and Chandler, Northshore University HealthSystem, NYPH-Cornell, Mass General Hospital, Centennial Medical System, Pole Sante Republique, Centrum Medyczne, Henrico Doctors/Sarah Cannon  Research Institute, Delray Medical Center, Vassar Brothers Medical Center λαμβάνουν και αυτά μέρος.

Η τεχνική απευθύνεται σε ασθενείς με λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία οφείλεται σε βλάβη της αριστερής κοιλίας της καρδιάς (έμφραγμα, διάταση της κοιλίας, μυοκαρδιοπάθειες).

Στόχος της μελέτης CARILLON, είναι να καταδείξει την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η συσκευή CARILLON είναι εγκεκριμένη και εμπορικά διαθέσιμη (CE Mark) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 1.000 επεμβάσεις.

Στη χώρα μας η μελέτη υλοποιείται από την ομάδα της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής (και τους επεμβατικούς καρδιολόγους Βλάση και Ηλία Νινιό, και τους ειδικούς καρδιολόγους Ανδρέα Ιωαννίδη και Σωτήρη Ευαγγέλου. Οι συμμετέχοντες ασθενείς από όλη την Ελλάδα με διαπιστωμένη ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, υποβάλλονται εκ νέου στο Ιατρικό Διαβαλκανικό σε κλινική και υπερηχογραφική εξέταση, ώστε να διακριβωθεί εάν αντιμετωπίζουν λειτουργική ανεπάρκεια μέτριου ή σοβαρού βαθμού.

Ακολουθεί η αναλυτική καταγραφή των υπερηχογραφικών δεδομένων της βαλβίδας και της αριστερής κοιλίας, καθώς και των δεδομένων σχετικών με την ποιότητα ζωής και την ανοχή στην κόπωση, μέσω ειδικών ερωτηματολογίων και δοκιμασιών.

Τα δεδομένα αποστέλλονται ανώνυμα στην Αμερική (Cleveland Clinic Echo Corlab), όπου μετά από έγκριση ως προς την καταλληλότητα, οι ασθενείς τυχαιοποιούνται, δηλαδή οι μισοί επιλέγονται για το συντηρητικό σκέλος το οποίο περιλαμβάνει τη συνέχιση της παρακολούθησης από τη συγκεκριμένη Καρδιολογική Ομάδα και οι άλλοι μισοί, γίνονται δεκτοί για την τοποθέτηση της συσκευής CARILLON και τη μετεγχειρητική τους παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρακολούθηση όλων των ασθενών, συνεχίζεται δωρεάν.

Υγεία

Πλησιάζετε τα 50; Αυτή είναι η ιδανική άσκηση για σας

ζευγάρι-μεση ηλικία.jpg

Μολονότι δεν έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους, υπάρχει μια άσκηση που προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Πρόκειται για τις ασκήσεις με αντιστάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με βάρη ή ελαστικούς ιμάντες.

Σύμφωνα με την Loren Chiu, Καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, τα οφέλη της της προπόνησης με αντιστάσεις ξεκινούν από την απλή αύξηση της μυικής μάζας μέχρι την διεκπεραίωση καθημερινών υποχρεώσεων όπως το κουβάλημα μετά τα ψώνια στη λαϊκή.

Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις φαίνεται να αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες στους μεσήλικες.

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνα του Τμήματος Κινησιολογίας, Άθλησης και Ανάπλασης του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, μεσήλικες γυναίκες που δεν είχαν προηγούμενη επαφή με αυτού του είδους προπόνηση με άρση βαρών, έδειξαν σημαντική βελτίωση σχετικά με την οστική τους πυκνότητα.

Συγκεκριμένα, καίτοι η βλάβη που είχε προκληθεί από την οστεοπόρωση ήταν μη αναστρέψιμη, η προπόνηση με αντιστάσεις φάνηκε να προφυλάσσει τα οστά από περαιτέρω ζημία, ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν επιπλέον οφέλη πέραν των σωματικών και συγκεκριμένα ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι καθώς γερνούν δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις, ενώ θα έπρεπε να τους απασχολεί η προστασία της μυικής τους μάζας, η οποία προκαλεί και μεγαλύτερη καύση θερμίδων (400 περίπου γραμμάρια μυικής μάζας καίνε έξι θερμίδες την ημέρα κατά την αδράνεια, ενώ 400 γραμμάρια λίπους μόλις δύο).

Η άσκηση που ωφελεί σώμα και πνεύμα

Σύμφωνα με την Claire Scavuzzo, μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, υπάρχουν αποδείξεις πως η άσκηση ενισχύει την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη και το σχηματισμό περισσότερων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Μια εξήγηση για τα παραπάνω οφέλη, είναι η «αγάπη» του εγκεφάλου για το γαλακτικό οξύ, το οποίο παράγεται κατά την προπόνηση με βάρη, οπότε οι μύες που χρειάζονται οξυγόνο απαιτούν περισσότερη ενέργεια από όση μπορεί να παραγάγει το σώμα.

Σύμφωνα με την Δρ. Scavuzzo, τα εγκεφαλικά κύτταρα, ειδικά οι νευρώνες, προτιμούν το γαλακτικό οξύ ως πηγή ενέργειας τόσο κατά την άσκηση όσο και για κάποιο διάστημα μετά. Επιπλέον, σε έρευνά της σε μαραθωνοδρόμους για την επίδραση του γαλακτικού οξέος στον ύπνο, διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που αθλούνται με αντιστάσεις απολαμβάνουν μεγαλύτερα στάδια βαθύ ύπνου, ο οποίος συμβάλλει στην αποθήκευση ενέργειας και την ενίσχυση της μνήμης.

Τέλος, σημείωσε πως ο εγκέφαλος, όπως οι μύες του σώματος, θα εκμεταλλευτεί τον βαθύ ύπνο για να ξεκινήσει μια διαδικασία «επανάκαμψης» κατά την οποία αποθηκεύει τεράστια ποσά ενέργειας.

 

ygeiamou.gr