Υγεία

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε καινοτόμο τεχνική χρήσιμη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

2765557.jpg

Ο  Δρ. Χρήστος Σωτηρίου , με ειδικότητα την Ογκολογία ειδικεύεται στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού και ασχολείται ενεργά με τη θεραπεία των ασθενών με αυτού του είδους τον καρκίνο. Είναι Διευθυντής της μονάδας “Functional Genomics & Translational Research” στο Ινστιτούτο Jules Bordet, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη γονιδιωματική και μοριακή βιολογία που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Ο Δρ. Σωτηρίου και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού -χαμηλού κινδύνου- να αποφύγουν την προληπτική χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση του καρκίνου. Τι κατάφεραν; Ανέπτυξαν μια μέθοδο που αποκωδικοποιεί το γενετικό προφίλ του όγκου. Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να μας δώσει επαρκή γνώση του ποιες γυναίκες -αφού έχουν περάσει μια επέμβαση καρκίνου του μαστού- θα χρειαστούν χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Ο Δρ. Σωτηρίου πήρε το πτυχίο Ιατρικής από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το 1993. Έκανε την ειδικότητά του στην ογκολογία στο Ινστιτούτο Jules Bordet και την ολοκλήρωσε το 1999. Από τον Οκτώβριο του 1999 ως το Σεπτέμβριο του 2001, εργάστηκε σαν βασικός ερευνητής στο τμήμα Κλινικών Επιστημών, στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου στις ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το Σεπτέμβριο του 2004, έγινε Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (FNRS) το 2005.

Το Μάρτιο του 2010, ανέλαβε την ηγεσία του Εργαστηρίου J-C Heuson για την έρευνα του καρκίνου του μαστού. Τον Οκτώβριο του 2013, έγινε πλέον Συνεργάτης Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (FNRS) καθώς και επικεφαλής της κλινικής του τομέα της Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Jules Bordet.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Πρακτορείου στην Έρευνα για τον Καρκίνο και εκλεγμένο μέλος της European Academy of Cancer Sciences (από το 2010), του European CanCer Organization (ECCO). Είναι επίσης συμβουλευτικό μέλος του Ιδρύματος Susan G. Komen για τον καρκίνο από το 2010.

Ο Δρ. Σωτηρίου είναι επίσης κριτικός για αρκετά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνεργάζεται με το περιοδικό “Annals of Oncology” (Ιανουάριος 2014-Δεκέμβριος 2015). Είναι διεθνώς έγκριτος ερευνητής, συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε πάνω από 160 επιστημονικά άρθρα και επικεντρώνει την έρευνά του στη γονιδιωματική γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Η εγκυμοσύνη στην Βιολογία του Καρκίνου

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Σωτηρίου μελετά την επίδραση που έχει η εγκυμοσύνη στη βιολογία του καρκίνου του μαστού, αναλύοντας δείγματα των όγκων από ασθενείς που είχαν νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σε μια σύγκριση ανάμεσα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασθενείς που δεν εγκυμονούσαν, στην ίδια ηλικία, ο Δρ. Σωτηρίου ανακάλυψε ότι οι όγκοι που διεγνώσθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν γονιδιακά προφίλ που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που υφίσταται το στήθος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να επηρεάσουν τη βιολογία αυτών των όγκων. Την προηγούμενη χρονιά η ομάδα του ξεκίνησε την επεξεργασία της γονιδιακής ακολουθίας των όγκων από ασθενείς που διαγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους σύγκρινε με τους όγκους που εμφανίζονταν σε μη εγκύους ασθενείς. Η κατανόηση της επίδρασης που έχει η εγκυμοσύνη στη βιολογία του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να βοηθήσει στο αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες και να προσφέρει βαθιά γνώση σε πιθανές επιλογές που περιλαμβάνουν προληπτική χημειοθεραπεία.

Πηγή  ellines.com

Υγεία

Καθηγητής Συρίγος: Δώσαμε προτεραιότητα στον covid και ο καρκίνος καλπάζει

κορωνοϊός - νοσοκομεία

Έχει υπολογιστεί ότι την επόμενη πενταετία η θνησιμότητα στους πιο συχνούς καρκίνους (μαστό, πνεύμονα, παχύ έντερο, τράχηλο) μπορεί να αυξηθεί έως και 15%, λόγω πανδημίας. Και είναι κάτι πράγματι θλιβερό που αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η θνησιμότητα του καρκίνου μειωνόταν. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», και υπεύθυνος του Κέντρου Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου, Κωσταντίνος Συρίγος.

Ο καθηγητής μιλώντας στο στο Πρακτορείο FM για τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς, αναφέρει ότι αυτό που θα έχει μεγάλη επίπτωση είναι η διακοπή των θεραπειών, η διακοπή των προληπτικών εξετάσεων, (μαστογραφία, παπ τεστ, κωλονοσκόπηση) των θεραπευτικών ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες) και το follow up. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Οι λόγοι είναι ότι δεν υπήρχαν ή ακόμη δεν υπάρχουν σε μερικά μέρη, υπηρεσίες υγείας, γιατί έχουν στραφεί σε άλλες προτεραιότητες, υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί οι γιατροί ασχολούνται κυρίως με τη νόσο Covid 19, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούνται να πηγαίνουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ή τις επισκέψεις στα νοσοκομεία».

Να εξασφαλιστούν πρωτόκολλα ασφαλείας 

 Ο κ. Συρίγος φέρνει παράδειγμα ασθενείς που από πέρσι το Γενάρη είχαν διαγνωσθεί με κάποια νεοπλασία, αλλά φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και όταν πήγαν το καλοκαίρι, η κλινική εικόνα είχε αλλάξει. «Ήρθαν το καλοκαίρι κρατώντας στα χέρια μία βιοψία από το Γενάρη, σύμφωνα με την οποία η νόσος τότε ήταν δυνητικά χειρουργήσιμη στο μαστό, το ήπαρ τον πνεύμονα, το παχύ έντερο, και θα μπορούσαν να γίνουν τελείως καλά. Όταν έρχονται όμως μετά από τόσους μήνες, υπάρχουν μεταστάσεις. Αυτό είναι πολύ άδικο και πολύ κρίμα. Καταλαβαίνω τον φόβο. Και τώρα το φαινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο και ως εκ τούτου και ο φόβος». Είναι όμως ευθύνη των γιατρών, των υπηρεσιών υγείας να ενημερώσουν, λέει ο κ. Συρίγος, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει και σκέφτεται «άσε τώρα να γλυτώσω από αυτό που έρχεται και με απειλεί, και για το άλλο έχω χρόνο. Το θέμα είναι ότι δεν έχει χρόνο, γιατί το "άλλο" παράλληλα συνεχίζει να εξελίσσεται». Πρέπει, λέει ο καθηγητής, να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλείας που ο ασθενής ή ο υγιής (αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο) να αισθάνεται ότι δεν κινδυνεύει. Δηλαδή να υπάρχουν τέτοια πρωτόκολλα στις ογκολογικές κλινικές που οι ογκολογικοί ασθενείς να έρχονται με ασφάλεια και να μην αναβάλλει τη θεραπεία του, υπό τον φόβο της μετάδοσης κορωνοϊού. «Εμείς στο Σωτηρία στην κλινική μου κάνουμε από το Γενάρη rapid test κάθε μέρα σε όλους τους ασθενείς».

«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση»

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό από το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ, ο κ. Συρίγος σχολιάζει: «Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει πάρα πολύ. Γενικώς δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά. Και δεν μπορεί μία ιατρική πράξη να είναι υποχρεωτική, έστω και αν αυτή είναι προληπτική. Από την άλλη ένας υγειονομικός δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. Άρα δουλεύοντας σε υπηρεσίες υγείας, πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν θα αποτελέσει ο ίδιος πηγή μετάδοσης. Εάν λέγαμε τώρα σε αυτή τη φάση ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, τους παίρνουμε από το Covid και τους πηγαίνουμε σε άλλες υπηρεσίες, θα ήταν σα να επιβραβεύουμε την κουταμάρα, την ανοησία, την αμάθεια, και τολμώ να πω και την τεμπελιά. Δεν είναι λύση. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση, η οποία προτιμώ να λυθεί με πειθώ, με παιδεία και εκπαίδευση, παρά με υποχρεωτικότητα. Παράλληλα πρέπει να σας πω ότι εγώ που χρειάστηκε να εργαστώ για πάρα πολλά χρόνια και στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, δεν μπορούσα να υπογράψω συμβόλαιο με το νοσοκομείο, αν δεν είχα κάνει μία σειρά από εμβόλια τότε, συμπεριλαμβανομένης και της Ηπατίτιδας».

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο για ογκολογικές θεραπείες η ΜRNA τεχνολογία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εργαστήρια των επιστημόνων αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία MRNA, με την οποία έχουν αναπτυχθεί τα εμβόλια της Μoderna και της Pfizer. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του καθηγητή ότι ακόμα και το εμβόλιο της Moderna, το ξεκίνησε ένα εργαστήριο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για ογκολογικές θεραπείες. «Η τεχνολογία MRNA, δεν είναι μόνο για εμβόλια, είναι και για θεραπείες και για άλλα νοσήματα. Η τεχνολογία που υπήρχε και προ covid απέδειξε ότι δρα. Ήταν μία πολύ δύσκολη προσπάθεια αυτή η απόδειξη. Τώρα όμως που το πετύχαμε στα εμβόλια, θα το χρησιμοποιήσουμε και σε θεραπείες. Η πρόβλεψη μου είναι ότι όταν πλέον θα έχει καταπολεμηθεί η πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αυτή η τεχνολογία θα γυρίσει σε άλλες παθήσεις, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και μία από αυτές είναι ο καρκίνος. Θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη σε καινούργια φάρμακα στον καρκίνο». 

Ξαναγίνονται μελέτες στο Κέντρο Κλινικών Μελετών του Σωτηρία

Όσον αφορά την πορεία των μελετών ο κ Συρίγος αναφέρει ότι θα υπάρξει μικρή επιβράδυνση στην εξέλιξη νέων φαρμάκων όχι μόνο στην ογκολογία, αλλά και στην καρδιολογία και στον σακχαρώδη διαβήτη, διότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εργαστήρια, οι άνθρωποι, οι επιστήμονες, αλλά και τα χρήματα, κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση και τη δημιουργία καινούργιων θεραπειών για Covid 19 και φεύγουν από άλλες παθήσεις. «Όταν ξέσπασε η πανδημία όλες οι μελέτες που ήταν για διαφορετικά νοσήματα, έπρεπε να σταματήσουν για να γίνει μία επανεξέταση των κριτηρίων των ασθενών που περιλαμβάναμε, για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τους ασθενείς με κορονοϊό, έτσι ώστε τα αποτελέσματα μας να είναι ασφαλή και σωστά. Δηλαδή να ξέρουμε ποιοι νοσούν από covid 19 και ποιοι όχι. Ήταν μία μεγάλη οπισθοδρόμηση, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες. Τώρα σιγά σιγά πολλές μελέτες ξανανοίγουν. Στο δικό μου το κέντρο έχουν ανοίξει όλες οι μελέτες για τους συμπαγείς καρκίνους και τρέχουν όλες με καινούργια πρωτοποριακά φάρμακα».

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων και self-test: Πλήρης οδηγός με 15 ερωτήσεις - απαντήσεις

Γραβάνης για AstraZeneca: Δεν υπάρχουν περιστατικά θρομβώσεων στους άνω των 60 ετών