Υγεία

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε καινοτόμο τεχνική χρήσιμη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

2765557.jpg

Ο  Δρ. Χρήστος Σωτηρίου , με ειδικότητα την Ογκολογία ειδικεύεται στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού και ασχολείται ενεργά με τη θεραπεία των ασθενών με αυτού του είδους τον καρκίνο. Είναι Διευθυντής της μονάδας “Functional Genomics & Translational Research” στο Ινστιτούτο Jules Bordet, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη γονιδιωματική και μοριακή βιολογία που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Ο Δρ. Σωτηρίου και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού -χαμηλού κινδύνου- να αποφύγουν την προληπτική χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση του καρκίνου. Τι κατάφεραν; Ανέπτυξαν μια μέθοδο που αποκωδικοποιεί το γενετικό προφίλ του όγκου. Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να μας δώσει επαρκή γνώση του ποιες γυναίκες -αφού έχουν περάσει μια επέμβαση καρκίνου του μαστού- θα χρειαστούν χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Ο Δρ. Σωτηρίου πήρε το πτυχίο Ιατρικής από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το 1993. Έκανε την ειδικότητά του στην ογκολογία στο Ινστιτούτο Jules Bordet και την ολοκλήρωσε το 1999. Από τον Οκτώβριο του 1999 ως το Σεπτέμβριο του 2001, εργάστηκε σαν βασικός ερευνητής στο τμήμα Κλινικών Επιστημών, στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου στις ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το Σεπτέμβριο του 2004, έγινε Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (FNRS) το 2005.

Το Μάρτιο του 2010, ανέλαβε την ηγεσία του Εργαστηρίου J-C Heuson για την έρευνα του καρκίνου του μαστού. Τον Οκτώβριο του 2013, έγινε πλέον Συνεργάτης Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (FNRS) καθώς και επικεφαλής της κλινικής του τομέα της Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Jules Bordet.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Πρακτορείου στην Έρευνα για τον Καρκίνο και εκλεγμένο μέλος της European Academy of Cancer Sciences (από το 2010), του European CanCer Organization (ECCO). Είναι επίσης συμβουλευτικό μέλος του Ιδρύματος Susan G. Komen για τον καρκίνο από το 2010.

Ο Δρ. Σωτηρίου είναι επίσης κριτικός για αρκετά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνεργάζεται με το περιοδικό “Annals of Oncology” (Ιανουάριος 2014-Δεκέμβριος 2015). Είναι διεθνώς έγκριτος ερευνητής, συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε πάνω από 160 επιστημονικά άρθρα και επικεντρώνει την έρευνά του στη γονιδιωματική γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Η εγκυμοσύνη στην Βιολογία του Καρκίνου

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Σωτηρίου μελετά την επίδραση που έχει η εγκυμοσύνη στη βιολογία του καρκίνου του μαστού, αναλύοντας δείγματα των όγκων από ασθενείς που είχαν νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σε μια σύγκριση ανάμεσα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασθενείς που δεν εγκυμονούσαν, στην ίδια ηλικία, ο Δρ. Σωτηρίου ανακάλυψε ότι οι όγκοι που διεγνώσθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν γονιδιακά προφίλ που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που υφίσταται το στήθος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να επηρεάσουν τη βιολογία αυτών των όγκων. Την προηγούμενη χρονιά η ομάδα του ξεκίνησε την επεξεργασία της γονιδιακής ακολουθίας των όγκων από ασθενείς που διαγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους σύγκρινε με τους όγκους που εμφανίζονταν σε μη εγκύους ασθενείς. Η κατανόηση της επίδρασης που έχει η εγκυμοσύνη στη βιολογία του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να βοηθήσει στο αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες και να προσφέρει βαθιά γνώση σε πιθανές επιλογές που περιλαμβάνουν προληπτική χημειοθεραπεία.

Πηγή  ellines.com

Υγεία

Το φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση μέσα σε δυο ώρες

κερασια

Η συστολική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ινσουλίνης και η συγκέντρωση ινσουλίνης σε ενήλικες με μεταβολικό σύνδρομο μειώνονται από τη λήψη ξινοκέρασων της ποικιλίας Montmorency σύμφωνα με μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods.

Ενώ οι προηγούμενες μελέτες για τα ξινοκέρασα είχαν διερευνήσει μεμονωμένες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου όπως η αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια – αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει συνολικά το μεταβολικό σύνδρομο συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στην ινσουλίνη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας ή του κοιλιακού λίπους.

«Η πιο αξιοσημείωτη απόκριση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, που παρατηρήθηκε στη μελέτη, ήταν η σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση των ξινοκέρασων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Terun Desai.

«Η μοναδική σύνθεση των ξινοκέρασων που περιλαμβάνει ανθοκυανίνες, άλλες πολυφαινόλες, καθώς και ίνες ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37-61 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες πληρούσαν τουλάχιστον τρία στα πέντε κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο: περιφέρεια μέσης >89 εκ. οι γυναίκες ή 101,5 εκ οι άνδρες, οριακά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL), υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης των έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε χυμό ξινοκέρασων ποικιλίας Montmorency (30 ml συμπυκνωμένου χυμού αναμεμειγμένου με 100 ml νερού), είτε χάπια με κύριο συστατικό τα εν λόγω ξινοκέρασα που είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη με το συμπυκνωμένο χυμό, ή ένα ρόφημα placebo.

O χυμός περιείχε περίπου 90-110 ολόκληρα κεράσια ενώ τα χάπια προήλθαν από περίπου 100 ολόκληρα κεράσια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ήπιαν χυμό είχαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης δύο ώρες μετά την πρόσληψή του, συγκριτικά με το ρόφημα placebo, ενώ τα χάπια μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης εντός μίας ώρας.

Επιπλέον η αρτηριακή δυσκαμψία βελτιώθηκε δύο ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού ωστόσο η σημασία αυτού του ευρήματος είναι ασαφής καθώς άλλοι δείκτες αγγειακής δυσκαμψίας δεν βελτιώθηκαν.