Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Ελένη Σταματοπούλου: Δραστηριότητες στο Συνέδριο "Πανδημίες, Πόλεμοι και Οικονομική Κρίση

Image
ΣΑΜΑΡΑΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
 clock 20:24 | 25/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενδιαφέρουσες εργασίες παρουσιάστηκαν από την κα Ελένη Σταματοπούλου PhD (c), MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK, στα πλαίσια του Συνεδρίου "Πανδημίες, Πόλεμοι και Οικονομική Κρίση: Επιπτώσεις στην Εξάπλωση και Αντιμετώπιση των Λοιμώξεων" το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ΝJV Plaza, μεταξύ 4 – 6 Νοεμβρίου 2022, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δήμου Αθηναίων, και Περιφέρεια Αττικής.

Προεδρεύοντες έναρξης Συνεδρίου ο κ. Μ. Σαμάρκος και η κα Ε. Σταματοπούλου

Με τις ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες ανεδείχθησαν τα ακόλουθα θέματα:

Α) Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού είναι μία από τις σημαντικότερες πολιτικές ενός Νοσοκομειακού Προγράμματος στον έλεγχο των Λοιμώξεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβερνήσεως ΦΕΚ 388 18/02/2014 στο Άρθρο 5 η εκπαίδευση του προσωπικού ευαισθητοποιεί όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, με πολιτικές πρακτικών που σχετίζονται με τον έλεγχο των λοιμώξεων και των επιπτώσεων στην υγειονομική περίθαλψη.

Image
ελένη σταματοπουλου

Οι εκπαιδευτικές προσπάθειες οι οποίες στηρίζονται σε οπτικο-ακουστικά μέσα πρέπει να αποβλέπουν στην προαγωγή των βασικών γνώσεων της υγιεινής, της μικροβιολογίας, της νοσολογίας της επιδημιολογίας και των λοιμωδών νοσημάτων καθώς και των αλληλοεπιδράσεων τους σε ένα πρόγραμμα που σχεδιάζεται για να ελέγξει τις ΝΛ αλλά και να συμπεριλάβει και τις εξωνοσοκομειακές λοιμώξεις. Ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα προσανατολισμού πρόληψης λοιμώξεων από την ΕΝΛ με στρατηγικές ελέγχου, σε ένα νεοπροσληφθέν προσωπικό για την υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη των λοιμώξεων.

 Η τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής των χεριών στο νοσοκομείο από νοσηλευτές επιτρέπει την πρόληψη ελέγχου των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς αναφέρονται σημαντικές διαφορές μεταξύ των ετών υπηρεσίας σε ερωτηθέντες σχετικά με τη γνώση και τη συμμόρφωση (p<0,05). Η εκπαίδευση των ασθενών του νοσοκομείου και των επισκεπτών, συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων με την συμπεριφορά τους και συγκεκριμένα με τη συμμόρφωση των κανόνων υγιεινής. Η σημασία της αξιολόγησης των κινδύνων ελέγχου πρόληψης και διαχείρισης λοιμώξεων όπως η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, η χρήση των ΜΑΠ, η γνώση των απαραίτητων προφυλάξεων για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγεία, η τήρηση της προσωπικής υγιεινής, η διαχείριση των αιχμηρών και η διατήρηση του καθαρού περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντικές.

Τα συμπεράσματα της εργασίας έδειξαν ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στον έλεγχο των λοιμώξεων καθιστά ικανό το προσωπικό να συμβαδίζει με τις αλλαγές στις τεχνικές και τις προόδους που έγιναν στην πρόληψη μετάδοσης της λοίμωξης σε όλες τις μορφές, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές που υποστηρίζονται από το Νοσοκομείο.

Συμμετείχαν οι κ. *Σταματοπούλου Ελένη*(1,2,4), Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα (1), Στούκα Χρυσούλα (1), Νεκτάριος Κορρές (1), Σταματοπούλου Αθανασία (2), Τουλιά Γεωργία (3), Μπελούκας Απόστολος (2,4), Δημήτριος Χανιώτης (2), από τα ακόλουθα κέντρα προέλευσης: (1) Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ”, (2) Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), (3) Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), (4) Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Β) Η ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Σύμφωνα με το ECDC κάθε χρόνο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση > 3,2 εκατομμύρια ασθενείς μολύνονται από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ενώ 37.000 από αυτούς πεθαίνουν ως άμεση συνέπεια της μόλυνσης. Η οικονομική αποτίμηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, βασίζεται σε εκτιμήσεις του κοινωνικού άμεσου και έμμεσου κόστους. Είναι ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας των ασθενών, με εκτίμηση επικράτησης ~5% σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Το κόστος που προκαλείται από τις Νοσοκομειακές λοιμώξεις υπό την έννοια της νοσηρότητας και της θνητότητας είναι ανυπολόγιστο. Περίπου 2 εκατομμύρια νοσοκομειακές λοιμώξεις συμβαίνουν ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική νοσηρότητα, θνησιμότητα (99.000 σχετικούς θανάτους κάθε χρόνο) και κόστος.

 Το 32 % όλων των λοιμώξεων που αποκτώνται από την υγειονομική περίθαλψη είναι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, το 22% είναι λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου, το 15% είναι νοσοκομειακή πνευμονία και το 14% είναι λοιμώξεις αίματος. Η υπερβολική διάρκεια νοσηλείας λόγω νοσοκομειακών λοιμώξεων έχει υπολογιστεί ότι είναι 1 έως 4 ημέρες για κάθε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, από 7-8 ημέρες κυμαίνεται η παράταση νοσηλείας για τις

Image
σταματοπουλου

λοιμώξεις χειρουργικής θέσης, από 7-21 ημέρες για τις αιματογενείς λοιμώξεις και για την νοσοκομειακή πνευμονία η παράταση νοσηλείας κυμαίνεται από 7-30 ημέρες. Η εκτιμώμενη θνησιμότητα που σχετίζεται με νοσοκομειακές λοιμώξεις του αίματος και πνευμονία είναι 23,8% έως 50% και 14,8% έως 71% (συνολικά), ή 16,3% έως 35% και 6,8% έως 30%, αντίστοιχα. Το εκτιμώμενο μέσο κόστος αυτών των λοιμώξεων είναι 558$ έως 593$ για κάθε ουρολοίμωξη, 2.734$ για κάθε λοίμωξη κατόπιν χειρουργικής επέμβασης, 3.061$ έως 40.000$ για κάθε αιματογενή λοίμωξη και 4.947$ για κάθε νοσοκομειακή πνευμονία. Η ευρύτερη εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών και μέτρων πρόληψης ενάντια στις νοσοκομειακές λοιμώξεις θα εξοικονομούσε περισσότερα από 2,75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συμπερασματικά: Oι Διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να επικεντρώνονται στη συγκράτηση του κόστους, παρέχοντας αυξημένη υποστήριξη στα προγράμματα ελέγχου των λοιμώξεων, ώστε να μπορούν να αποφευχθούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και κατ’ επέκταση να προληφθούν οι αντίστοιχες δαπάνες τους. Συμμετείχαν οι ακόλουθοι: *Σταματοπούλου Ελένη*(1,2,4), Σταματοπούλου Αθανασία (2), Κορρές Νεκτάριος (1) Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα (1), Τουλιά Γεωργία (3), Μπελούκας Απόστολος (2,4), Δημήτριος Χανιώτης (2), από τα ακόλουθα κέντρα προέλευσης: (1) Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ”, (2)Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), (3)Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.),(4) Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Γ) ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Η νοσοκομειακή λοίμωξη παραμένει ο πιο συχνός τύπος επιπλοκών που επηρεάζει τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Οι πολιτικές πρόληψης των στρατηγικών έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές, καθώς πρέπει τώρα να δείξουν όχι μόνο ότι είναι αποτελεσματικές στη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και ότι είναι οικονομικά αποδοτικές. Στις πολιτικές μέτρων προγράμματος ελέγχου των ΝΛ πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη ορισμένοι παράγοντες και να γίνουν κάποιες προκαταρκτικές ενέργειες, μεταξύ των οποίον περιλαμβάνονται: η εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών των επιπλοκών και του κόστους για την πρόληψή τους, ο προγραμματισμός και υλοποίηση μελετών που σχετίζονται με τη βελτιωμένη χρήση των αντιβιοτικών και την αντιμετώπιση της αντίστασης στα αντιβιοτικά, η βελτίωση στη συμμόρφωση με πρακτικές που είναι γνωστό ότι έχουν προληπτική-ευεργετική επίδραση, όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η κατάλληλη στελέχωση του προσωπικού στις μονάδες υγείας, η παρακολούθηση των

Image
σταματοπουλου

επιπλοκών που σχετίζονται ή μη με τις λοιμώξεις σε ολόκληρο το φάσμα της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, η εκτίμηση των στρατηγικών πρόληψης σε ειδικές περιπτώσεις (όπως είναι η πνευμονία που σχετίζεται με τους αναπνευστήρες), η πρόληψη της επαγγελματικής μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών που μεταδίδονται με το αίμα και τα παράγωγά του καθώς και με την αναπνευστική οδό (π.χ. COVID-19) και η δημιουργία οργανωμένων τοπικών δικτύων για την παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης, ώστε η εκμάθηση των απαιτούμενων μέτρων να γίνει πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά.

Εννέα μελέτες βρέθηκαν να αναφέρουν σημαντική μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με την εισαγωγή αρχών διαχείρισης ποιότητας υπό συνήθεις συνθήκες εργασίας. Πολιτικές με επικέντρωση στη βελτιστοποίηση των μέτρων επιτήρησης και στη διερεύνηση της χρήσης δεδομένων αναφοράς για τη μείωση των ποσοστών μόλυνσης είναι σημαντικές. Περίπου το 30% ή περισσότερο των νοσοκομειακών λοιμώξεων θα μπορούσαν να προληφθούν.

Συμπερασματικά: Oι πολιτικές ελέγχου λοιμώξεων πρέπει να περιέχουν κατάλληλες οδηγίες και πληροφορίες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην υπηρεσία. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου εξαρτάται από την υπακοή του προσωπικού και την συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι: *Σταματοπούλου Ελένη*(1,2,4), Κορρές Νεκτάριος (1), Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα (1), Καλδής Βασίλειος (1), Τσενικλόγλου Γεωργία (1), Θεοδωράκης Ιωάννης (1), Σταματοπούλου Αθανασία (2),Τουλιά Γεωργία (3), Μπελούκας Απόστολος (2,4), Χανιώτης Δημήτριος (2), από τα ακόλουθα κέντρα προέλευσης: (1) Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ”, (2) Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.),(3)Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), (4) Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δ) Η ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μεταναστεύουν παγκοσμίως, περίπου ένας στους οκτώ του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι Πρόσφυγες και οι Μετανάστες προέρχονται συχνά από κοινότητες που πλήττονται από πόλεμο, συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές, οικονομική κρίση και άλλα. Πραγματοποιούν μακρινά, εξαντλητικά ταξίδια με ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, νερό και άλλες βασικές υπηρεσίες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών, ιδιαίτερα της ιλαράς, και ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό. Μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο τυχαίων τραυματισμών, υποθερμίας, εγκαυμάτων, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και επιπλοκών που σχετίζονται με τον τοκετό και διαφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών. Ο αριθμός των ανθρώπων που μετακινούνται αναμένεται να αυξηθεί λόγω της φτώχειας, έλλειψης ασφάλειας, έλλειψης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν συχνά εμπόδια λόγω γλωσσικών και πολιτισμικών διαφορών, με περιορισμένη χρήση των υπηρεσιών υγείας. Ο κοινωνικός, πολιτικός και οικονομικός αποκλεισμός μπορεί να οδηγήσει σε φτώχεια, έλλειψη στέγης και εκμετάλλευση, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερο κίνδυνο για μη μεταδοτικές ασθένειες. Επίσης διατρέχουν κίνδυνο κακής ψυχικής υγείας λόγω τραυματικών ή στρεσογόνων εμπειριών. Πολλοί από αυτούς βιώνουν συναισθήματα άγχους και θλίψης, απελπισίας, δυσκολίας στον ύπνο, κόπωσης, ευερεθιστότητας, θυμού ή πόνους, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους αυτά τα συμπτώματα αγωνίας βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Επιπρόσθετα κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Η υγεία των προσφύγων και των μεταναστών σχετίζεται επίσης με τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, όπως η απασχόληση, το εισόδημα, η εκπαίδευση και η στέγαση.

Συμπερασματικά: Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν μια ποικιλία διαφορετικών αναγκών σωματικής και ψυχικής υγείας, που διαμορφώνονται από τις εμπειρίες στη χώρα καταγωγής τους, το μεταναστευτικό τους ταξίδι, τις πολιτικές εισόδου και ένταξης της χώρας υποδοχής και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Οι εν λόγω εμπειρίες μπορούν να αυξήσουν την ευπάθεια των προσφύγων και των μεταναστών σε χρόνιες και μολυσματικές ασθένειες.

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι: *Σταματοπούλου Ελένη*(1,2,4), Σταματοπούλου Αθανασία (2), Ανδρουτσοπούλου Κωνσταντίνα (1), Κορρές Νεκτάριος (1), Ρέστα Παναγιώτα (2,4), Τουλιά Γεωργία (3), Μπελούκας Απόστολος (2,4), Χανιώτης Δημήτριος (2), από τα ακόλουθα κέντρα προέλευσης: (1) Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ” (2)Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), (3)Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.), (4) Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ε) Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ HIV. Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως σχεδόν 2 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις HIV. Ο στόχος του ΠΟΥ για επίτευξη του 95-95-95 επιβάλει την έγκαιρη διάγνωση των ατόμων μου ζουν με τον ιό του HIV και τη διασύνδεσή τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων. Στην Ελλάδα, το 2021 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 526 νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά HIV λοίμωξης. Με δεδομένο ότι ο συνολικός αριθμός των ουκρανών που ζουν με τον ιό του HIV ανέρχεται στους 260.000 μέχρι την έναρξη του πολέμου τον Ιούλιο του 2022 ο ECDC εξέδωσε οδηγίες για την παροχή φροντίδας στους ουκρανούς πρόσφυγες που ανήκουν σε αυτή την ομάδα πανευρωπαϊκά. Συνολικά στα 549 δείγματα που εξετάστηκαν εργαστηριακά για την ύπαρξη HIV λοίμωξης, θετικά βρέθηκαν και επιβεβαιώθηκαν 225 (41%) από τα οποία 8 αφορούσαν άτομα Ουκρανικής εθνικότητας και όλα (8/8, 100%) επιβεβαιώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου.

Από τις συνολικές νέες λοιμώξεις οι 199 (88,4%) αφορούσαν άντρες και οι υπόλοιπες 26 (11,5%) γυναίκες. Η διάμεσος ηλικία των νεοδιαγνωσθέντων ατόμων με τον ιό του HIV είναι 39 έτη (IQR:30-49) και στην πλειοψηφία τους Ελληνικής

Image
σταματοπουλου

Εθνικότητας (140/255, 54,9%). Οι 4 από τους 8 (50%) νεοδιαγνωσθέντες Ουκρανούς ήταν άντρες ενώ οι υπόλοιπες 4 (50%) ήταν γυναίκες, η διάμεση ηλικία τους τα 37 έτη (IQR:32-49) και ως λόγος εξέτασης δηλώθηκε σε όλους (8/8, 100%) ο διαγνωστικός.

Συμπερασματικά: Οι νέες διαγνώσεις για το έτος 2022 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Η έγκαιρη διάγνωση και άμεση διασύνδεση με τις μονάδες λοιμώξεων παραμένουν πρωταρχικός στόχος για τον περιορισμό της διασποράς και στην Ελλάδα. Αναφορικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες γίνεται ξεκάθαρη η ανάγκη για οργανωμένη παροχή φροντίδας, εναρμονισμένης στα πλαίσια των πανευρωπαϊκών οδηγιών του ECDC.

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Ρέστα Παναγιώτα (1,2), Σταματοπούλου Ελένη (1,2,3), Ανδρουτσοπούλου Μαρία (1,2), Μίλαϊ Κλαούντια (1,2), Παπαγιάννη Ευαγγελία (1,2), Πρόκτερ Κασσάνδρα (1,2), Τζανακάκη Τζωρτζίνα (2), Μπελούκας Απόστολος (1,2), από τα ακόλουθα κέντρα προέλευσης: (1) Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα, (2)Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα(3), Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ”

ΣΤ) ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ HIV: ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΑΑΝΕ)/ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

(Η συγκεκριμένη εργασία έλαβε Βράβευση με 1ο ΈΠΑΙΝΟ)

Στην Ελλάδα έως το 2019 ο επιπολασμός αντοχής (για PIs, NNRTIs και NRTIs) ανερχόταν στο 5% έως 10% όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αντοχή σε INSTIs έχει εκτιμηθεί παγκοσμίως σε ποσοστό ≤0,5%.

Σκοπός ήταν η επιτήρηση των μεταλλάξεων αντοχής στο ΕΚΑΑΝΕ κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 (01/2022-06/2022). Το Υλικό-Μέθοδος απετέλεσαν 64 άτομα που ζουν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 43 (43/64;67%) νεοδιαγνωσθέντα (ART-naïve,N) και 21 (21/64;33%) άτομα που βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή (treated,T). Στα 62 (97%) αλληλουχήθηκαν οι περιοχές της πρωτεάσης (PR) και τμήμα της αντίστροφης μεταγραφάσης (RT), σε 41 (64%) η ιντεγκράση (INT), ενώ για 39 (61%) και οι τρεις γονιδιακές περιοχές. Οι γονότυποι εκτιμήθηκαν με τον αλγόριθμο HIV Stanford (HIVdb) χρησιμοποιώντας τις αλληλουχίες PR-RT.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα δείγματα ήταν 14/64 (22%) από το ΠΑΓΝ Ηρακλείου, 6/64 (9%) από ΠΓΝ Πάτρας και 44/64 από ΜΛ στην ΑΘΗΝΑ (Αττικόν:17, ΓΟΝΚηφισιάς:9, Σωτηρία:6, Σισμανόγλειο:5, Λαϊκό:4 και Γεννηματάς:3). Κατά πλειοψηφία ήταν άντρες (55/64; 86%) εκ των οποίων 30/55 (55%) άντρες που κάνουν σεξ με άντρες, 8/55 (15%) χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (XEN), και 2/55 (4%) ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή. Η διάμεση ηλικία είναι 39 έτη (IQR:33,00-49,25) και το HIV-1 RNA 4,99 log10 copies/ml (IQR:4,33–5,66). 27 (44%) από αυτά εκτιμήθηκαν ως γονότυπος Α, 17 (28%) Β, 4 (7 %) G και 14 (23%) διάφορα CRFs. Τα νεοδιαγνωσθέντα (43/64;67%) είχαν HIV-1 RNA 5,31 log10 copies/ml(IQR:4,77-5,88), ενώ σε 7 (16%) ανιχνεύθηκε αντοχή και συγκεκριμένα, 1/7 σε PIs, 5/7 σε NNRTIs, 1/7 σε NRTIs και NNRTIs, και τέλος κανένα άτομο δεν εμφάνισε αντοχή σε INSTIs. H πιο συχνή μετάλλαξη είναι E138Α/G (3/7;43%). Στους υπό αντιρετροϊκή αγωγή (21/64;33%) με HIV-1 RNA 4.59 log10 copies/ml (IQR:3,92-4,99) σε 11 (52%) ανιχνεύθηκε αντοχή. Συγκεκριμένα, 1/11 σε PIs, 3/11 σε NRTIs, 4/11 σε NNRTIs, 1/11 σε INSTIs, 1/11 σε NRTIs και INSTIs, και τέλος

Image
στελεχη υπουργειου υγειας

1/11 και στις 4εις κατηγορίες PIs, NRTIs, NNRTIs, και INSTIs. Οι συχνότερες μεταλλάξεις είναι K103N (4/11;36%), M184V (5/11;45%), και Y181C (3/11;27%).

Συμπερασματικά: Παρατηρήθηκαν μεταλλάξεις αντοχής σε ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες από την Ελλάδα για PIs, NRTIs και ΝNRTIs. Η αντοχή σε INSTIs, εμφανίζεται σχεδόν μηδενική και μόνο σε άτομα που αποτυγχάνουν στην αντιρετροϊκή αγωγή.

Συμμετείχαν οι ακόλουθοι: * Πρόκτερ Κασσάνδρα *(1,2), Ρέστα Παναγιώτα (1,2), Τζανέτου Ειρήνη (2), Παπαγιάννη Ευαγγελία (1,2), Σταματοπούλου Ελένη (1,2,3), Τζανακάκη Τζωρτζίνα (2), Μπελούκας Απόστολος (1,2) από τα ακόλουθα κέντρα προέλευσης: (1) Εργαστήριο Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (2) Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδος, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, (3) Γ.Ν.Α. “ΚΑΤ”

Εν κατακλείδι Πραγματοποιήθηκε Επίδοση Ευχαριστήριας Επιστολής στους Προέδρους και Ομιλητές του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελέτης & Εκπαίδευσης στην Πρόληψη & Αντιμετώπιση των Λοιμώξεων, την Πρόεδρο της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Επιπρόσθετα παρακολούθησαν τις εργασίες και συμμετείχαν αξιότιμα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Υγείας και Παιδείας.

Τις εργασίες του συνεδρίου τις παρακολούθησαν Δια ζώσης οι μαθητές της κας Σταματοπούλου Ελένης, Καταρτιζόμενοι-Εκπαιδευόμενοι από το Δ.ΙΕΚ Χαϊδαρίου και Πανελλαδικά Υβριδικά έτεροι Καταρτιζόμενοι- Εκπαιδευόμενοι από το Δ.ΙΕΚ Μεταμόρφωσης και Δ.ΙΕΚ Σαλαμίνας καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Σκοτώνουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις - Προσβάλλονται 100 στους 1000 ασθενείς

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Tουλάχιστον 223.000 περιστατικά το 2021

Εννέα απλές αλλά σωτήριες συμβουλές για να μην κολλήσετε όταν όλοι στο σπίτι είναι άρρωστοι

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis