Υγεία

Οικονομία

Διπλασιάζονται οι εισφορές υγείας για τους αγρότες από το 2017

Ασφαλιστικές Εισφορές

Νωρίτερα κατά δύο χρόνια φαίνεται να έρχεται η αύξηση των εισφορών ασθένειας στο 6,95% για τους αγρότες, με τους δανειστές να πιέζουν να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αντί για το 2019.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το αίτημα αυτό έχει αποτυπωθεί και σε έγγραφο που έχει σταλεί στην κυβέρνηση, καθώς φέρεται να αποτελεί μέρος των προαπαιτουμένων για να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Εκτός αυτού, οι δανειστές ζητούν να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που έχουν νομοθετηθεί και προβλέπουν χαμηλότερο ασφάλιστρο από το 6,95%, ενώ για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι εκπτώσεις 15% που έχουν όσοι ασφαλισμένοι πληρώνουν «επιτόπου» και όχι σε δόσεις το κόστος της εξαγοράς.

Στις εισφορές ασθένειες αυτό που λένε οι δανειστές είναι ότι και για τους αγρότες το ποσοστό θα πρέπει να είναι στο 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος από την 1η/1/2017, ενώ η διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση προβλέπει σταδιακή αύξηση των εισφορών ασθένειας ως εξής:

Στο 3,61% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2016.
Στο 4,73% του εισοδήματος για το 2017.
Στο 5,84% του εισοδήματος για το 2018.
Στο 6,95% του εισοδήματος από το 2019.

Υγεία

Πόσα φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την χοληστερόλη

ζεστος καφες

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!