Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Απαραίτητες οι... ωτοασπίδες στις συναυλίες!

Image
synaylies.jpg
 clock 10:52 | 09/04/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Εάν προγραμματίζετε να πάτε σε μία συναυλία ή φεστιβάλ μουσικής, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα ζευγάρι καλές ωτοασπίδες, συνιστούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως δίχως αυτές, οι οκτώ στους δέκα νέοι εκδηλώνουν κάποιου είδους διαταραχή της ακοής έπειτα από λίγες ώρες συμμετοχής σε μουσικές εκδηλώσεις.

Η απώλεια της ακοής είναι ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα όχι μόνο στην τρίτη ηλικία, όπως θα πίστευε κανείς, αλλά και στους νέους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σε παγκόσμια κλίμακα 360 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από απώλεια ακοής που εμποδίζει την καθημερινότητά τους, ενώαναρίθμητοι άλλοι έχουν ηπιότερου βαθμού απώλεια.

Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτήν, η έκθεση στην δυνατή μουσική των κλαμπ, των συναυλιών και των μουσικών φεστιβάλ είναι καθοριστική, ιδίως στους νέους.

Στους χώρους αυτούς η μουσική είναι τόσο δυνατή ώστε καταλήγει κανείς να εκτίθεται επί ώρες σε ήχους από 100 έως 110 ντεσιμπέλ (db), όταν το ανώτατο όριο εντάσεως ήχου που αντέχει το ανθρώπινο αυτί είναι τα 85 db για οκτώ ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (NIOSH) τωνΗΠΑ, όπως αναφέρεται στο real.gr.

Πόση ώρα αντέχει τα 100 db πριν αρχίσει να υφίσταται βλάβες? Το πολύ 15 λεπτά της ώρας, κατά την δρα Σάρον Α. Σάντριτζ, διευθύντρια του Τμήματος Ακοολογικών Κλινικών Υπηρεσιών της φημισμένης Cleveland Clinic, στο Οχάιο, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι νέοι ότι κινδυνεύουν», λέει. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ένταση του ήχου, αλλά και η διάρκεια της έκθεσης σε αυτόν. Η δε διαταραχή της ακοής εξαιτίας του, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι παροδική αλλά δεν αποκλείεται διόλου να είναι και μόνιμη».

Αν και μοιάζει εύλογο ότι θα προστατεύει την ακοή του όποιος πηγαίνει σε κλαμπ και συναυλίες με ωτοασπίδες, έως τώρα δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά στοιχεία επ’ αυτού.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης επιστράτευσαν 51 εθελοντές, ηλικίας 21-33 ετών, οι οποίοι είχαν αγοράσει εισιτήρια για ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ στο Άμστερνταμ και τους χώρισαν σε δύο ομάδες: η μία παρακολούθησε το φεστιβάλ με ωτοασπίδες και η άλλη όχι.

Οι ερευνητές συνέστησαν στους εθελοντές τους να αποφύγουν την υπερκατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια του φεστιβάλ, ενώ πριν την έναρξή του και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του έπειτα από 4,5 ώρες τούς υπέβαλλαν σε ακοολογικό έλεγχο.

Οι ερευνητές κατέγραφαν επίσης τον ήχο του φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μέση έντασή του ήταν τα 100 db.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery», οι διαφορές στην ακοή μεταξύ των εθελοντών των δύο ομάδων ήταν τεράστιες, με όσους δεν είχαν προστατεύσει τα αυτιά τους να έχουν 5,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν διαταραχή της ακοής.

Στην πραγματικότητα, από τους εθελοντές που φορούσαν ωτοασπίδες μόνο το 8% παρουσίαζαν κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής και μόνο το 12% είχαν βουητό (εμβοές) στα αυτιά μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ.

Απ’ όσους, όμως, παρακολούθησαν την εκδήλωση δίχως προστασία της ακοής, το 42% είχαν κάποιου βαθμού απώλειά της και το 40% βουητό.

Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, λένε οι ερευνητές, διότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στη δυνατή μουσική μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της ακοής.

Επομένως, «η χρήση ωτοασπίδων πρέπει να προωθείται ενεργά και να ενθαρρύνεται για να αποφεύγεται η προκαλούμενη από τον ήχο απώλεια της ακοής», γράφουν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis