Υγεία

800 - 1000 παιδιά γεννιούνται με συγγενείς καρδιοπάθειες ετησίως στην Ελλάδα

παιδια, καρδιοπαθεια

Η 14η Φεβρουαρίου, εκτός από "Ημέρα των Ερωτευμένων" έχει καθιερωθεί διεθνώς και ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ανάγκες και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα  γεννιούνται 800 -1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί στο  ποσοστό 0,8-1% των 100.000 γεννήσεων ετησίως. Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία. 

Ο όρος «Συγγενής» υποδεικνύει μια εκ γενετής δυσπλασία στην καρδιά ή στα αγγεία που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του.  
Ορισμένες φορές η συγγενής ανωμαλία της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιοπάθειας εμφανίζονται αργότερα στην παιδική, εφηβική ηλικία ή ακόμα και μετά την ενηλικίωση. 

Η σωστή διάγνωση και  η έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, "Η Καρδιά του Παιδιού" στέλνει μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας  και απευθύνει πρόσκληση προς όλους να γίνουν κοινωνοί του μηνύματος της «Στηρίζουμε την "Καρδιά του Παιδιού" με την καρδιά μας». 

Η ιδέα που πρεσβεύει ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού» είναι ότι κάθε παιδί με καρδιοπάθεια που βρίσκεται σε ανάγκη αξίζει να έχει την ίδια ουσιαστική ευκαιρία για  αποκατάσταση της υγείας του και δικαιούται να απολαύσει μια φυσιολογική ζωή. Για τον σκοπό αυτό ζητεί την επικοινωνία και την στήριξη των δράσεών της είτε με τηλεφώνημα στο 210 3218488 είτε με ηλεκτρονικές δωρεές μέσω της ιστοσελίδας www.kardiapaidiou.gr, ή στο Facebook (www.facebook.com/SyllogosKardiaPaidiou). 
 
Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018 οι εθελοντές της "Καρδιάς του Παιδιού" θα βρίσκονται στο Σταθμό Μετρό του Συντάγματος  από τις 10:00 μ.μ έως και τις 16:00 μ.μ και θα πραγματοποιήσουν στοχευμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το θέμα των Συγγενών Καρδιοπαθειών. Η δράση θα περιλαμβάνει μικρά δωράκια για τους μικρούς φίλους, καθώς και δωρεάν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις «Συγγενείς καρδιοπάθειες» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στα Τρίκαλα. Πρόκειται για διοργάνωση του Δήμου Τρικκαίων με συν-διοργανωτές, τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων και την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, στις 6 μ.μ.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές στο ΚΔΑΠ «Παιδικός Κόσμος»

κδαπ ιεραπετρας

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου και μέχρι τις 18 Ιουνίου 2021, οι εγγραφές στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Δ.Α.Π.) «Παιδικός Κόσμος». Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

 Ας συστηθούμε λοιπόν, προτού γνωριστούμε από κοντά:

Ανανεωμένο, στελεχωμένο με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και εμπλουτισμένο με νέα προγράμματα και πρωτότυπες δραστηριότητες για τους μικρούς φιλοξενούμενους του, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) «Παιδικός Κόσμος», προσκαλεί τους συμπολίτες  γονείς να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της δομής που τους παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ (μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ),  από το Δήμο Ρεθύμνης και την Κοινωνική του Υπηρεσία.

Ο  «Παιδικός Κόσμος», λειτουργεί κατά τις απογευματινές ώρες, από τις  16.00 – 20.30 και απασχολεί, σ’ ένα περιβάλλον ασφαλές, ευχάριστο και οργανωμένο,   παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία δεν έχουν προβλήματα υγείας ενώ δύνανται να απασχοληθούν παιδιά με ελαφράς μορφής αισθητηριακά ή κινητικά προβλήματα.

Στόχος:

Υπό την επιστημονική εποπτεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τη συνδρομή ειδικών παιδαγωγών, μέσω ενός προγράμματος δραστηριοτήτων καταρτισμένο στη βάση σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων και σε συνεργασία μ’ ένα ευρύτατο δίκτυο εκπαιδευτικών μονάδων,  κοινωνικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., τοπικούς πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς, αθλητικούς φορείς και υπηρεσίες, τα παιδιά,  μέσα  από την καθημερινή συνύπαρξη και αλληλόδρασή τους:

  • Μαθαίνουν την αξία της συνεργασίας.
  • Κοινωνικοποιούνται, δημιουργούν φιλικούς δεσμούς και αποκτούν χρήσιμα συναισθηματικά εφόδια  για τη μελλοντική κοινωνική τους ένταξη
  • Ανακαλύπτουν τις δεξιότητές τους μέσα από ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες και εργαστήρια (αισθητηριακό παιχνίδι, εργαστήρι πειραμάτων, εκπαιδευτικά επιτραπέζια  και παραδοσιακά παιχνίδια, εργαστήρι δημιουργικού παιχνιδιού κ.α) ,
  • Αξιοποιούν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους
  • Ενθαρρύνονται να εκφράζονται ελεύθερα  (μουσικοκινητική και ψυχοκινητική αγωγή, μουσική προπαιδεία χορωδία, δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, συναισθηματική νοημοσύνη)
  •  Ψυχαγωγούνται (χορωδία, καλλιτεχνικά εργαστήρια και θεατρική αγωγή Αθλούνται (ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και ξεχασμένα παραδοσιακά παιχνίδια,  μοντέρνος χορός, pilates, yoga, zumba για παιδιά) 
  • Ευαισθητοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και δράσης (εθελοντισμός και βιωματική μάθηση, διατροφική και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, περιβαλλοντική αγωγή),
  • Νιώθουν ασφάλεια κι εμπιστοσύνη

Για τους γονείς, ο «Παιδικός Κόσμος» είναι η Δομή την οποία μπορούν να εμπιστευτούν για την εξωσχολική απασχόληση των παιδιών τους  αλλά  και για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και την παραπομπή σε φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα σε σχέση με το παιδί.

Ωφελούμενα Παιδιά:

  Δικαίωμα Εγγραφής στο ΚΔΑΠ «Παιδικός Κόσμος», έχουν κυρίως παιδιά οικογενειών του Δήμου Ρεθύμνης και,  εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις,  παιδιά που διαμένουν σε όμορη περιοχή.

Κριτήρια επιλογής:

 Προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, παιδιά πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και παιδιά με ελαφράς μορφής σωματική ή πνευματική αναπηρία.

Στις σχολικές περιόδους στις οποίες η δομή του Κ.Δ.Α.Π. συμμετέχει σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα κριτήρια επιλογής – εγγραφής των φιλοξενούμενων παιδιών του προγράμματος προσαρμόζονται κάθε φορά από το δικαιούχο φορέα υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Για κάθε πληροφορία:  καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 το πρωϊ έως τις 3 το μεσημέρι,  στα τηλ:  28310 51172, 42551 ή μέσω μέηλ στο kdap@rethymno.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Κάθοδος Φραγκάκη για άνοιγμα τουρισμού - Σύσκεψη με φορείς

80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Έκθεση και εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Συνάντηση Μποκέα με τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Καπελάκη