Υγεία

Ελλάδα

Η απάντηση Ξανθού για το «ξήλωμα» των διοικητών των νοσοκομείων

ανδρεας ξανθος

«Μια αυτονόητη πολιτική διαδικασία αλλαγής διοικήσεως σε κρίσιμους τομείς πάει να αναχθεί σε μείζον πολιτικό γεγονός και να πληγεί σε αυτό ακριβώς που ξέρει η κοινωνία ότι είναι το ηθικό μας και το πολιτικό πλεονέκτημα. Ότι δηλαδή δεν είχαμε σχέση με το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τη φαυλότητα των προηγούμενων περιόδων…»

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην διαδικασία αλλαγής διοικήσεων στα Νοσοκομεία, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των διοικητών, αλλά και της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός είπε ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει σοβαρή διαδικασία επιλογής, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε κομματικό στρατό έχουμε να περιμένει, για να καταλάβει αυτές τις θέσεις, ούτε έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος το οποίο μας έχει οδηγήσει σαν χώρα σε αυτό το σημείο. Σε αυτές τις καρέκλες βρεθήκαμε επειδή ακριβώς δεν είμαστε μέρος αυτού του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Για κυκλώματα και συμφέροντα, που πρέπει να σπάσουν και για ψευδεπίγραφη επίκληση της αξιοκρατίας σε σχέση με τους διοικητές, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «σύστημα το οποίο αντιδρά με λυσσώδη τρόπο», ανέφερε ότι υπάρχουν διοικητές οι οποίοι αυτές τις ημέρες αρχίζουν και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, υπάρχουν καταγγελίες από στελέχη της αντιπολίτευσης για «σταλινικά πογκρόμ και σφαγές». «Πρέπει σε αυτή τη χώρα και να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που αφήσαμε επί 11 μήνες τις ίδιες διοικήσεις στα νοσοκομεία» και στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετέχει στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως είπε ο υπουργός της Επιτροπής Αξιολόγησης πάνω από το 80% των διοικητών κρίθηκαν αρνητικά με εισήγηση την μη παραμονή τους στο σύστημα και από τους υπόλοιπους ένα 15% με 20%, υπάρχουν περιπτώσεις που εισηγείται θετικά με μία οριακή ή μεγαλύτερη πλειοψηφία. Η ηγεσία του υπουργείου διατηρεί το δικαίωμα τη τελικής επιλογής, και ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει θετική εισήγηση σε ένα ποσοστό από αυτό θα συνεκτιμήσει και άλλα πράγματα, όπως την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου.

Το σίγουρο είναι, είπε ο υπουργός ότι ένα 10% με 15% των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο σύστημα υγείας θα παραμείνει στο σύστημα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα. «Και επ’ ουδενί δεν δικαιολογεί κλίμα άλωσης και κομματοκρατίας το οποίο αναπαράγεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση». Το πρόβλημα του συστήματος υγείας δεν είναι μόνο ούτε κυρίως διοικητικό, είπε ο Ανδρέας Ξανθός, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι η πολιτική κατεύθυνση και οι πολιτικές προτεραιότητες που υπάρχουν για το σύστημα υγείας. Και άρα και η δυνατότητα των διοικητών να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. «Εμείς, θα κάνουμε την επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διοικήσουν το σύστημα με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας δωρεάν, έγκυρη, αποτελεσματική και ισότιμη περίθαλψη σε όποιον κατοικεί σε αυτή τη χώρα», υπογράμμισε ο Παύλος Πολάκης.

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Γκίκας: Μετά τη Μεγάλη Δευτέρα η απόφαση για τις μετακινήσεις το Πάσχα

κορωνοϊός Πάσχα

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας, απάντησε για το ενδεχόμενο της εξόδου του Πάσχα.

O κος Γκίκας, τόνισε πως «θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας», όντας αντίθετος με το ενδεχόμενο της εξόδου των εορτών.

Μετά τη Μεγάλη Δευτέρα η απόφαση για το χωριό
 

Στις δηλώσεις του ανέφερε πως το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλα ανοίγματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού.

«Το σχέδιο που δουλεύεται για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πολύ καλό, για να ανοίξει με φουλ τις μηχανές. Θα έχουμε το σχέδιο τις επόμενες οκτώ μέρες και θα δώσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια. Μετά τις 14/5, που θα ανοίξει ο τουρισμός, λογικά θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις για τους Έλληνες», εξήγησε.

Στη συνέχεια, σχολίασε τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται. «Οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό», ανέφερε για το πλήθος κόσμου σε πλατείες και πάρκα, μάλιστα χωρίς μέτρα προστασίας σε πολλές περιπτώσεις. «Η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη», σχολίασε χαρακτηριστικά.

ειδησεις σημερα 

Κυπριακό: Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη ενόψει της συνόδου της Γενεύης

Ισραήλ: Γέμισαν χαμόγελα οι δρόμοι - Απαλλάχτηκαν από τις μάσκες

Γιάννης Πλακιωτάκης: Αναληθείς και απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών