Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

ΑΠΘ: Πρωτοποριακή μέθοδος αποκατάστασης ασθενών με τετραπληγία

Image
Υγεία
 clock 13:23 | 26/01/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Μία πρωτοποριακή μέθοδος θα παρουσιαστεί από την Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Επιστημονικού Διεθνούς Σεμιναρίου, με τίτλο «2ο Σεμινάριο Τενοντομεταθέσεων Άνω Άκρου σε Νωπά Πτωματικά Παρασκευάσματα».

Πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο αποκατάστασης ασθενών με τετραπληγία και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. 

Τι είναι οι τενοντομεταθέσεις
Τενοντομετάθεση είναι η μεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε μία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον μια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. Με τον τρόπο αυτό χρησιμοποιείται ένας λειτουργικός τένοντας για να αποκαταστήσει μια λειτουργία άλλου τένοντα ή τενόντων, η οποία για κάποιο λόγο είχε χαθεί.

Ποιους αφορούν
250.000 έως 500.000 άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, μένουν παράλυτοι κάθε χρόνο. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτομα, ηλικίας 20-40 ετών. 
Στο 50% περίπου των περιπτώσεων προκαλείται κάκωση του νωτιαίου μυελού στην αυχενική μοίρα, η οποία οδηγεί σε τετραπληγία.
Οι τενοντομεταθέσεις αποτελούν μοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, μαιευτική παράλυση, τραυματισμός κ.α.) έχουν υπολειμματική λειτουργία στο άνω άκρο.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 28 έως και το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. και στον χώρο του Ανατομείου του ΑΠΘ.
«Τα συγκεκριμένα χειρουργεία των τενοντομεταθέσεων είναι απαιτητικά, επειδή απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και τεχνικής κατάρτισης. Είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, με μικρά ποσοστά επιπλοκών και άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση» αναφέρει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Σεμιναρίου, Αν. Καθηγητής Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Κ. Γκιβίσης.

Οι τενοντομεταθέσεις διδάσκονταν μέχρι τώρα, μεμονωμένες σε σεμινάρια διεθνή και τοπικά, αλλά όχι ως συνολική μέθοδος που όταν εφαρμοστεί, προσφέρει νέες δυνατότητες αποκατάστασης.
Επιπλέον, με την καινοτόμο μέθοδο συρραφής των τενόντων που αναπτύχθηκε από την Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Sahlgrenska University Hospital της Σουηδίας, είναι δυνατή η ταχεία μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς. Συγκεκριμένα, ο τρόπος συρραφής των τενόντων με διπλό συνεχές ράμμα με επικάλυψη 5 εκατοστών (double side-to-side running sutures back and forth with 5 cm overlap) οδηγεί στην ανθεκτικότητα της τενοντομετάθεσης με αποτέλεσμα λιγότερες επιπλοκές κατά τη μετεγχειρητική περίοδο.
Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής οδηγείται σε αυτονομία, καθώς το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, προσφέρει δυνατότητες αποκατάστασης, βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής αλλά και επανένταξης στον εργασιακό χώρο. Ο ασθενής, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να εξέλθει την επόμενη μετεγχειρητική ημέρα. 

Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και επανεκπαίδευσης για τις νέες κινητικές δυνατότητες που αποκτά ο ασθενής ποικίλει.
iefimerida.gr

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis