Τεχνολογία

Το Facebook θα "πετάει" στα πέρατα της Γης

mark_zuckerberg3.jpg

Σε κάθε γωνιά της Γης θα ταξιδέψει το Facebook μέσω drones, αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχήματος V τα οποία θα ακούν στο όνομα "Aquila", δηλαδή, "αετός", προκειμένου να συστήσει το Internet σε ανθρώπους που δεν το ξέρουν.

Τα drones θα ζυγίζουν λιγότερο από ένα μικρό αυτοκίνητο, αλλά το άνοιγμα των φτερών τους θα είναι μεγαλύτερο και από ενός μεγάλου αεροπλάνου Μπόινγκ 767, ανέφερε ο συνιδρυτής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και συνέχισε: Αεροσκάφη σαν αυτά θα βοηθήσουν να συνδέσουν όλο τον κόσμο, επειδή θα μπορέσουν με χαμηλό κόστος να εξυπηρετήσουν το 10% του πληθυσμού του πλανήτη, που ζουν σεαπομονωμένες κοινότητες, χωρίς υποδομές διαδικτύου.

Ο σκοπός των πτήσεων είναι να μεταφέρουν μ' αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο ακόμα και στα πιο μακρινά και δυσπρόσιτα μέρη διευρύνοντας έτσι την επικράτεια του Facebook. Τα drones μπορούν να ίπτανται σε ύψος 20.000 μέτρων για αρκετούς μήνες πάνω από μία περιοχή μεταδίδοντας μέσω λέιζερ στο έδαφος την ασύρματη σύνδεση στο internet και στο Facebook.

Το κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου παραμένει άγνωστο όπως και η αξιοποίηση των drones κάτι που δεν θα πραγματοποιηθεί τα προσεχή έτη.

«Τηλεμεταφορά» των χρηστών

Μέσα στα επόμενα χρόνια περιμένουμε ακόμα ένα εγχείρημα που θα προσφέρει η εταιρεία Oculus, την οποία η Facebook εξαγόρασε το 2014 για το ποσό των 2 δισ. δολαρίων. Ο λόγος για την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας στο Facebook.

Το σχέδιο του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης είναι να αλλάξει εντελώς τον τρόπο επικοινωνίας που έχουν οι χρήστες μέχρι τώρα. Αν φορέσεις τον ειδικό εξοπλισμό και βλέπεις, για παραδειγμα, το βίντεο των γεννεθλίων ενός φίλου στο διαδίκτυου θα αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι πραγματικά εκεί σαν να έχει καταφέρει τηλεμεταφορά στον χώρο.

Τεχνολογία

Ρομποτικός σεφ ψήνει το κοτόπουλο με λέιζερ (βίντεο)

Ρομποτικός σεφ

Πρώτα είδαμε φαγητά να παράγονται από εκτυπωτές τριών διαστάσεων, τώρα ήρθε η ώρα για κοτοκροκέτες ψημένες με λέιζερ.

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν ένα ασυνήθιστο σύστημα που βομβαρδίσει εκτυπωμένα τρόφιμα με λέιζερ σημείο προς σημείο. Μπορεί ακόμα και να αναπαράγει τις σκούρες γραμμές που αφήνει στο κρέας η παραδοσιακή ψησταριά.

Η ιδέα δοκιμάστηκε σε κροκέτες που «εκτυπώθηκαν» με κιμά κοτόπουλου. Οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πιάτο «προτίμησαν το κρέας που είχε ψηθεί με λέιζερ από ό,τι τα δείγματα που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο» υπερηφανεύεται ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει μελέτη στην επιθεώρηση NPG Science of Food.

Ο Μπλάτινγκερ εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο «Ψηφιακών Τροφίμων» του Κολούμπια με επικεφαλής τον Χοντ Λίμπστον, ο οποίος εργάζεται από το 2007 για την ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών σεφ.

«Παρόλο που οι εκτυπωτές μπορούν να παράγουν τρόφιμα με ακρίβεια χιλιοστού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέθοδος θέρμανσης που προσφέρει την ίδια ανάλυση» λέει ο Μπλάτινγκερ.

«Το μαγείρεμα παίζει κρίσιμο ρόλο για τη διατροφική αξία, τη γεύση και την υφή πολλών τροφίμων, και αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια μέθοδο με λέιζερ για να ελέγχουμε αυτές τις ιδιότητες με ακρίβεια».

 

 

Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με κιμά κοτόπουλου που εκτυπώθηκε σε φέτες με πάχος τριών χιλιοστών και βομβαρδίστηκε με τρία λέιζερ στο φάσμα του μπλε φωτός (μήκος κύματος 445 νανόμετρα) και του υπέρυθρου (980 νανόμετρα και 10.600 νανόμετρα).

Η ψημένη φέτα αξιολογήθηκε στη συνέχεια ως προς το βάθος ψησίματος, το χρώμα, το ποσοστό υγρασίας και οι διαφορές στη γεύση, συγκριτικά με παρόμοιες φέτες που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο.

Η ανάλυση έδειξε ότι το κρέας που ψήνεται με λέιζερ συρρικνώνεται κατά 50% λιγότερο, διατηρεί διπλάσια επίπεδα υγρασίας και προσφέρει παρόμοια γεύση με το συμβατικό ψήσιμο.

Δύο γευσιγνώστες κλήθηκαν να δοκιμάσουν τις φέτες, χωρίς να γνωρίζουν ποια είχε ψηθεί με λέιζερ, και δήλωσαν ότι έμειναν λιγότερο ικανοποιημένοι με το συμβατικό ψήσιμο, αναφέρουν οι ερευνητές.

Παραδέχονται ωστόσο ότι η ιδέα τους δύσκολα θα περάσει άμεσα σε εμπορική εφαρμογή, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει το κατάλληλο λογισμικό, ένα «Photoshop για τρόφιμα» που θα επιτρέπει στον απλό χρήστη να δημιουργεί πιάτα από πολλά διαφορετικά συστατικά.

Ποιος ξέρει όμως; Ίσως στο απώτερο μέλλον να μπορείτε να παραγγείλετε στον ρομποτικό σας μάγειρα φιλετάκια στο λέιζερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδίκτυο: Έκρηξη της χρήσης εν μέσω πανδημίας

Ηλεκτροκίνηση - Παγκόσμια έρευνα: 4 στους 10 σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα

Διάστημα: Νέο ρεκόρ ταυτόχρονης παρουσίας 14 ανθρώπων στο διάστημα

ESPA BANNER