Ειδήσεις

Διεθνή

Πολιτισμός

Τεχνολογία

Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας ετοιμάζει το Facebook

Το Faceboon ετοιμάζει εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, με τις οποίες οι χρήστες του θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τη δημιουργία αλλά και τη χρήση VR (virtual reality) περιεχομένου. Μετά την εξαγορά της εταιρίας Oculus που έκανε το Facebook τον περασμένο Μάρτιο για 2 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πληροφορίες θέλουν το Facebook να ετοιμάζεται να δημιουργήσει μία φουτουριστική εμπειρία πολυμέσων στα κοινωνικά δίκτυα. To κυριότερο προϊόν της εταιρείας είναι το Oculus Rift, η κάσκα εικονικής πραγματικότητας για βιντεοπαιχνίδια. Η συγκεκριμένη κάσκα δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στην αγορά, ωστόσο, μετρά δεκάδες χιλιάδες παραγγελίες για το kit ανάπτυξης εφαρμογών που θα αξιοποιήσουν την πλατφόρμα virtual reality που ανέπτυξε η Oculus. Αποδέκτες του είναι προγραμματιστές εφαρμογών, δημιουργοί περιεχομένου και φυσικά στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών.
 
Φυσικά για την ώρα δεν έχει γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο σχετικά με το πότε θα γίνει διαθέσιμη αυτή η τεχνολογία στο κοινό αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών αυτών, όπως επίσης και για το πως οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργούν το δικό τους VR περιεχόμενο.

Τεχνολογία

Έξυπνη γάζα επικοινωνεί με τους γιατρούς

γαζα

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει διαφόρων ειδών ιατρικά επιθέματα (επιδέσμους, γάζες, τσιρότα κ.α.) που λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό «έξυπνα». Κάποια από τα επιθέματα αυτά ενσωματώνουν φαρμακευτικές αγωγές και ουσίες που βοηθούν στην ταχεία επούλωση των πληγών στις οποίες τοποθετούνται ενώ άλλες ενσωματώνουν τεχνολογίες παρακολούθησης της πορείας των τραυμάτων.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία δημιούργησε μια έξυπνη γάζα που επικοινωνεί με τους θεράποντες γιατρούς ενός ασθενούς για να τους ενημερώσει για την πορεία επούλωσης της πληγής στην οποία έχει τοποθετηθεί ώστε να μην χρειάζεται έλεγχος της.

Η γάζα διαθέτει ένα αισθητήρα που καταγράφει τα επίπεδα της υγρασίας στην πληγή. Τα επίπεδα υγρασίας συνδέονται άμεσα με την πορεία επούλωσης μιας πληγής οπότε η μέτρηση της υγρασίας μπορεί να δείξει πώς εξελίσσεται η πορεία αποκατάστασης ενός τραύματος. Τα δεδομένα που καταγράφει η γάζα τα μεταδίδει μέσω ενός τσιπ RFID σε μια ειδική για την περίσταση εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο που πρέπει όμως να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη γάζα. Έτσι σε περίπτωση που μια πληγή δεν έχει ακόμη επουλωθεί ο γιατρός δεν θα υποχρεωθεί να βγάλει τη γάζα για να κάνει τον σχετικό έλεγχο. Έχει διαπιστωθεί ότι η αφαίρεση των επιθεμάτων σε μια πληγή έστω και λίγη ώρα καθυστερεί την επούλωση σε περίπτωση που αυτή δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η γάζα είναι χαμηλού κόστους (αν και δεν έχουν πει την τιμή του) αφού κατασκευάζεται από πολύ φθηνά υλικά. Για αυτό τον λόγο μετά την χρήση της θα πετιέται ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο καινούργιες κάθε φορά σε κάποιο τραύμα. Μάλιστα οι ερευνητές δημιούργησαν δύο τύπους της γάζας που ο καθένας λειτουργεί καλύτερα σε διαφορετικού είδους τραύματα πιο ελαφρά ή πιο σοβαρά αναλόγως.

ειδησεις σημερα

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

ΕΟΦ: Απαγόρευση συμπληρώματος διατροφής

ΗΠΑ: Aνακαλύφθηκε το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου που κυνηγούσε πράκτορες των Ναζί

ESPA BANNER