Το τσιμέντο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του σύγχρονου πολιτισμού, με την ανθρωπότητα να παράγει περίπου 4.4 δισεκατομμύρια τόνους τσιμέντου κάθε έτος. Την ίδια στιγμή παράγουμε περίπου 10 δισεκατομμύρια κιλά υπολειμμάτων καφέ για το ίδιο χρονικό διάστημα και έτσι, ερευνητές του RMIT University στην Αυστραλία ερεύνησαν αν μπορούμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο συστατικά.
Βρήκαν λοιπόν πως ο χρησιμοποιημένος καφές μπορεί υπό τις σωστές αναλογίες, να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο στο τσιμέντο, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό αφού έχει σημαντικά πιο δυνατό χημικό δεσμό από ότι η άμμος.
Μόνο η Αυστραλία παράγει 75 εκατομμύρια κιλά υπολειμμάτων καφέ κάθε έτος, τα οποία καταλήγουν σε χωματερές.
Για να αναμιχθεί ο καφές με το τσιμέντο, απαιτείται μία διαδικασία καθώς δεν μπορεί απλά να “δέσει” το ένα υλικό με το άλλο, λόγω του οργανικού περιεχομένου του πρώτου. Έτσι, οι επιστήμονες μέσω πυρόλυσης στους 350 και 500 βαθμούς Κελσίου, πρόσθεσαν τον καφέ στην άμμο σε αναλογίες 5,10, 15 και 20%.
Η ομάδα βρήκε πως η θερμοκρασία των 350 βαθμών Κελσίου ήταν η κατάλληλη θερμοκρασία για να ενισχυθεί το τσιμέντο κατά 29.3% στην αντοχή του.
πηγή: Journal of Cleaner Production
Διαβάστε επίσης Η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε τον καλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα όλων των εποχών